Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζουμε με τον «αυτόματο πιλότο» της «ατομικής ευθύνης», ενώ ο μαζικός εμβολιασμός αργεί

Αν και θα χρεια­στούν αρκε­τοί μήνες για να εμβο­λια­στεί το μεγα­λύ­τε­ρο μέρους του πλη­θυ­σμού, κάτι που είναι απα­ραί­τη­το για να δημιουρ­γη­θεί «τεί­χος προ­στα­σί­ας», η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται κάθε σκέ­ψη για θωρά­κι­ση του συστή­μα­τος Υγεί­ας ή για μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, κάνο­ντας «σημαία» την «ατο­μι­κή ευθύνη».

Εν ανα­μο­νή του τρί­του κύμα­τος, το οποίο προ­ε­ξο­φλούν όλοι οι επι­στή­μο­νες, ο «Ριζο­σπά­στης» έθε­σε την εξής ερώ­τη­ση στην καθιε­ρω­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση για την πορεία της παν­δη­μί­ας: «Το “Επι­χει­ρη­σια­κό Σχέ­διο Εμβο­λια­σμών” επι­βε­βαιώ­νει ότι θα περά­σουν αρκε­τοί μήνες μέχρι να εμβο­λια­στεί περί­που το 70% του πλη­θυ­σμού για τη δημιουρ­γία τεί­χους ανο­σί­ας, ενώ είναι άμε­σες οι προει­δο­ποι­ή­σεις για τρί­το κύμα της παν­δη­μί­ας. Καθώς ο ανα­γκαί­ος εμβο­λια­σμός δεν μπο­ρεί να υπο­κα­τα­στή­σει τις σοβα­ρές ανε­πάρ­κειες του ΕΣΥ από το οποίο λεί­πουν 30.000 μόνι­μοι για­τροί και νοση­λευ­τές, τι μέτρα παίρ­νο­νται άμε­σα για την τερά­στια υπο­στε­λέ­χω­ση στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, στη δημό­σια Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας και στον τομέα απο­κα­τά­στα­σης; Η κυβέρ­νη­ση σκέ­φτε­ται να προ­μη­θευ­τεί αυτο­τε­λώς όλα τα ασφα­λή κι απο­τε­λε­σμα­τι­κά εμβό­λια, και από άλλες χώρες παρα­γω­γής, ανε­ξάρ­τη­τα από τις συμ­φω­νί­ες της ΕΕ, προ­κει­μέ­νου να επι­σπευ­σθεί ο χρό­νος εμβολιασμού;».

«Μέχρι να επι­τευ­χθεί η ανο­σία, το σημα­ντι­κό­τε­ρο μέσο για να αντι­με­τω­πί­σου­με τον κορο­νο­ϊό είναι …τα μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας», ήταν η απά­ντη­ση του γενι­κού γραμ­μα­τέα Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, Μ. Θεμι­στο­κλέ­ους.

Απέ­να­ντι στους 30.000 μόνι­μους για­τρούς και νοση­λευ­τές που έλει­παν πριν την παν­δη­μία, παρέ­θε­σε τις προ­σλή­ψεις 7.000 επι­κου­ρι­κών που έκα­νε η κυβέρ­νη­ση, εκ των οποί­ων οι μισοί θα απο­λυ­θούν («4.000 θα μονι­μο­ποι­η­θούν μετά από μοριο­δό­τη­ση»). Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως ακό­μη και τα εμβο­λια­στι­κά κέντρα θα στε­λε­χω­θούν με μετα­κι­νού­με­νο προ­σω­πι­κό κι επι­κου­ρι­κούς με ημε­ρο­μη­νία λήξης.

Παράλ­λη­λα, υπε­ρα­μύν­θη­κε της κεντρι­κής συμ­φω­νί­ας σε επί­πε­δο ΕΕ. Μάλι­στα, κάνο­ντας σαν να μην υπάρ­χει ο αντα­γω­νι­σμός των εται­ρειών, τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά και τα γεω­πο­λι­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα μίλη­σε για «συμ­φω­νία που μας φέρ­νει αυτή την στιγ­μή τα εμβό­λια με μια ισο­με­ρή κατα­νο­μή με βάση τον πλη­θυ­σμό μας»!

Ακό­μη και η προ­σπά­θεια υπο­κα­τά­στα­σης των ανα­γκαί­ων μέτρων με τον εμβο­λια­σμό σκο­ντά­φτει στη «ροή των δόσε­ων», προ­μη­νύ­ο­ντας ότι ο λαός θα παρα­μεί­νει έκθε­τος στον ιό και το επό­με­νο διάστημα.

Θα χρειαστούν μήνες για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός

Αύριο, ανα­μέ­νε­ται η παρ­τί­δα της «Pfizer» 83.850 δόσε­ων, μέχρι τέλος Γενά­ρη ανα­μέ­νο­νται 419.250 δόσεις, άλλες 333.450 δόσεις μέχρι τέλος Φλε­βά­ρη και μέχρι τέλος Μάρ­τη συνο­λι­κά 1.255.800 δόσεις «και αυτός ο αριθ­μός είναι πιθα­νόν να αυξη­θεί αν κατα­λή­ξει η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση στη συμ­φω­νία για επι­πλέ­ον 100 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις», όπως επι­ση­μάν­θη­κε. Στις δόσεις αυτές θα προ­στε­θούν και οι παρα­δό­σεις της «Moderna», που ανα­μέ­νε­ται η έγκρι­ση από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων στις 6 Ιανουα­ρί­ου και αφο­ρούν 240.000 δόσεις για το πρώ­το τρί­μη­νο του 2021. Δηλα­δή μέχρι την άνοι­ξη μιλά­με συνο­λι­κά για 1.495.800 δόσεις, δηλα­δή για τον εμβο­λια­σμό 747.900 ανθρώ­πων, ούτε το 1/10 του πληθυσμού.

Η κυβέρ­νη­ση μίλη­σε ακό­μη για τις παρα­δό­σεις της «AstraZeneca», η οποία όμως ακό­μη δεν έχει πάρει έγκρι­ση, όπως και οι άλλες 4 εται­ρεί­ες με τις οποί­ες έχει κάνει προ­α­γο­ρά η ΕΕ, ενώ «οι 2,2 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις μέχρι τον Απρί­λιο» για τις οποί­ες έγι­νε λόγος και πάλι δεν επαρ­κούν για το μαζι­κό εμβο­λια­σμό του πληθυσμού.

Στο πλαί­σιο της επί­ση­μης ενη­μέ­ρω­σης για τον εμβο­λια­σμό, η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, Μ. Θεο­δω­ρί­δου, επι­σή­μα­νε την ευρεία απο­δο­χή του από τους υγειο­νο­μι­κούς, σημεί­ω­σε ότι δεν προ­βλέ­πε­ται ο εμβο­λια­σμός όσων είναι κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρ­χουν σχε­τι­κές μελέ­τες για τις συγκε­κρι­μέ­νες ηλι­κί­ες και η νόση­ση είναι ήπια. Για την πρό­κλη­ση αλλερ­γιών διευ­κρί­νι­σε ότι είναι εξαι­ρε­τι­κά σπάνια.

Σχε­τι­κά με τις μεταλ­λά­ξεις του ιού, επι­σή­μα­νε ότι πρό­κει­ται για φυσιο­λο­γι­κή εξέ­λι­ξη που μπο­ρεί να κατα­λή­ξουν και στη μετα­βο­λή των χαρα­κτη­ρι­στι­κών του, αλλά μέχρι σήμε­ρα οι αλλα­γές που συμ­βαί­νουν στον ιό δεν απο­τε­λούν μεγά­λη μετα­βο­λή στη σοβα­ρό­τη­τα της νόσου ή στην τρο­πο­ποί­η­ση του εμβο­λί­ου, το οποίο παρα­μέ­νει απο­τε­λε­σμα­τι­κό και ασφαλές.

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό

Στις 20 Γενά­ρη θα ολο­κλη­ρω­θεί η πρώ­τη φάση εμβο­λια­σμού των υγειο­νο­μι­κών, των οίκων ευγη­ρί­ας, των μονά­δων χρό­νιας φρο­ντί­δας και των κέντρων απο­κα­τά­στα­σης. Στη δεύ­τε­ρη φάση, που εκτι­μά­ται ότι θα ξεκι­νή­σει τον Φλε­βά­ρη του 2021, θα εμβο­λια­στούν άτο­μα 70 ετών και άνω (ανε­ξαρ­τή­τως ιστο­ρι­κού νοση­μά­των και με περαι­τέ­ρω προ­τε­ραιο­ποί­η­ση, ξεκι­νώ­ντας από τους μεγα­λύ­τε­ρους) και ασθε­νείς με νοσή­μα­τα που συνι­στούν πολύ υψη­λό κίν­δυ­νο για νόση­ση με COVID-19. Η τρί­τη φάση εξαγ­γέλ­λε­ται για τον Ιού­νη του 2021 και θα αφο­ρά όσους είναι άνω των 18 ετών, χωρίς υπο­κεί­με­να νοσήματα.

Οι πολί­τες θα ελέγ­χουν αν συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται σε κάποιες από τις ομά­δες προ­τε­ραιό­τη­τας εισά­γο­ντας τον ΑΜΚΑ και το ονο­μα­τε­πώ­νυ­μό τους στην ιστο­σε­λί­δα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρ­μο­γή ή απο­στέλ­λο­ντας γρα­πτό μήνυ­μα (SMS) στον αριθ­μό 13034. Εάν είναι εγγε­γραμ­μέ­νοι στην άυλη συντα­γο­γρά­φη­ση, θα τους έρχε­ται αυτό­μα­το μήνυ­μα ότι ανή­κουν στις ομά­δες προ­τε­ραιο­ποί­η­σης, για το ραντε­βού τους.

Από το Γενά­ρη, το ραντε­βού για εμβο­λια­σμό προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται με τους εξής τρό­πους: Κατό­πιν σύν­δε­σης με στοι­χεία TAXIS στην ιστο­σε­λί­δα http://emvolio.gov.gr. Επι­βε­βαιώ­νο­ντας το προ­τει­νό­με­νο ραντε­βού μέσω γρα­πτού μηνύ­μα­τος (SMS) στο 13034. Με επί­σκε­ψη στα ΚΕΠ ή φαρ­μα­κεία. Ο κωδι­κός — αριθ­μός ραντε­βού και το «QR Code» θα λαμ­βά­νο­νται ανά­λο­γα με τον τρό­πο που προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται το ραντεβού.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο