Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζουν να καίνε οι φωτιές στην Πελοπόννησο

Στις περιο­χές Κρυο­νέ­ρι, Γέρ­μα, Μελισ­σά, Κόκ­κι­να Λου­ριά, Καρ­βε­λάς και Μαρα­θέα της Ανα­το­λι­κής Μάνης εξα­κο­λου­θούν να επι­χει­ρούν πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις, προ­κει­μέ­νου να θέσουν υπό πλή­ρη έλεγ­χο τις εστί­ες φωτιάς και να αντι­με­τω­πί­σουν άμε­σα πιθα­νές αναζωπυρώσεις.

Ειδι­κό­τε­ρα, στην Ανα­το­λι­κή Μάνη επι­χει­ρούν 62 πυρο­σβέ­στες με 23 οχή­μα­τα και δύο ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, ενώ από αέρος πραγ­μα­το­ποιεί ρίψεις νερού ένα πυρο­σβε­στι­κό αεροπλάνο.

Επί­σης, στο έργο της πυρό­σβε­σης συν­δρά­μουν δυνά­μεις του στρα­τού, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες και υδρο­φό­ρες της αυτοδιοίκησης.

Γορτυνία: Μάχη των πυροσβεστών για να κρατηθούν οι φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές

κόμη μία ολο­νύ­χτια μάχη με διά­σπαρ­τες εστί­ες φωτιάς έδω­σαν οι ισχυ­ρές πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις στη Γορ­τυ­νία, ώστε να μπο­ρέ­σουν να κρα­τή­σουν τις φλό­γες μακριά από κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές και ταυ­τό­χρο­να να απο­τρέ­ψουν την εκ νέου δημιουρ­γία πύρι­νου μετώπου.

Μάλι­στα, σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις επι­χει­ρού­σαν ακό­μα και σε δύσβα­τα σημεία της ορει­νής Γορ­τυ­νί­ας, ενώ στη γει­το­νι­κή περιο­χή του όρους Μαι­νά­λου είχαν δημιουρ­γη­θεί από τα μηχα­νή­μα­τα έργου οι αντι­πυ­ρι­κές ζώνες, για να μην πλη­σιά­σει η φωτιά.

Μαζί με τους πυρο­σβέ­στες πάλευαν και κάτοι­κοι, οι οποί­οι, με όποια δικά τους μέσα διέ­θε­ταν, βρί­σκο­νταν κοντά στους οικι­σμούς ώστε να προ­στα­τεύ­σουν σπί­τια και άλλα οική­μα­τα, που δεν έχουν πλη­γεί από την πυρκαγιά.

Εν τω μετα­ξύ, με το πρώ­το φως της ημέ­ρας ξεκί­νη­σαν να επι­χει­ρούν και τα ενα­έ­ρια μέσα πυρό­σβε­σης, ενώ το γεγο­νός ότι τα ελι­κό­πτε­ρα μπο­ρούν να κάνουν υδρο­λη­ψία από τον ποτα­μό Λάδω­να, τους επι­τρέ­πει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Στην Ηλεία

Παράλ­λη­λα, στην Ηλεία, πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις και μηχα­νή­μα­τα έργου βρί­σκο­νταν και εξα­κο­λου­θούν να βρί­σκο­νται κοντά στα διοι­κη­τι­κά όρια Ηλεί­ας-Αρκα­δί­ας, συγκε­κρι­μέ­να σε περιο­χές των Δήμων Αρχαί­ας Ολυ­μπί­ας και Ανδρί­τσαι­νας-Κρε­στέ­νων, ώστε να μην περά­σει η φωτιά που καί­ει στη Γορ­τυ­νία. Επί­σης, πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα επι­χει­ρού­σαν καθ’ όλη την διάρ­κεια της νύχτας σε περιο­χές όπου έκαι­γαν μικρές εστί­ες φωτιάς.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου

Όσον αφο­ρά στις δυνά­μεις που επι­χει­ρούν στις μεγά­λες πυρ­κα­γιές, σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση από την Πυρο­σβε­στι­κή, ανα­λυ­τι­κά, είναι οι εξής:

- Στη δασι­κή πυρ­κα­γιά της Ανα­το­λι­κής Μάνης Λακω­νί­ας επι­χει­ρούν 62 πυρο­σβέ­στες με δύο ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 23 οχή­μα­τα και 1 αερο­σκά­φος. Συν­δρο­μή παρέ­χουν ο ελλη­νι­κός στρα­τός, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, και υδρο­φό­ρες ΟΤΑ.

- Στις δασι­κές πυρ­κα­γιές της Αρχαί­ας Ολυ­μπί­ας Ηλεί­ας και της Γορ­τυ­νί­ας Αρκα­δί­ας επι­χει­ρούν 678 πυρο­σβέ­στες με 30 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 218 οχή­μα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δυνά­με­ων που έχουν δια­τε­θεί μέσω του Ευρω­παϊ­κού Μηχα­νι­σμού Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, συγκε­κρι­μέ­να από την Τσε­χία 35 πυρο­σβέ­στες με 14 οχή­μα­τα, από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο 21 πυρο­σβέ­στες, από τη Γαλ­λία 200 πυρο­σβέ­στες με 59 οχή­μα­τα, από τη Γερ­μα­νία 57 πυρο­σβέ­στες με 18 οχή­μα­τα και από την Αυστρία 39 πυρο­σβέ­στες με 16 οχή­μα­τα, ενώ στην περιο­χή της πυρ­κα­γιάς βρί­σκε­ται και το Κινη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επί­σης, για την αερο­πυ­ρό­σβε­ση έχουν κινη­το­ποι­η­θεί 3 αερο­σκά­φη και 2 ελι­κό­πτε­ρα. Συν­δρο­μή παρέ­χουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου ΟΤΑ. Τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις συντο­νί­ζει ο αρχη­γός του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, αντι­στρά­τη­γος Στέ­φα­νος Κολοκούρης.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο