Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζουν τον αγώνα για αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών — 24ωρη απεργία την Παρασκευή (VIDEO — ΦΩΤΟ)

Μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση στην Αθή­να πραγ­μα­το­ποί­η­σαν καλ­λι­τέ­χνες και σπου­δα­στές των καλ­λι­τε­χνι­κών σπου­δών απαι­τώ­ντας να απο­συρ­θεί εδώ και τώρα το ΠΔ 85/22 και η κυβερ­νη­τι­κή τρο­πο­λο­γία. Παράλ­λη­λα δια­τρά­νω­σαν την απαί­τη­σή τους για ουσια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση των καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών και ΣΣΕ παντού.

Αντι­προ­σω­πεία των δια­δη­λω­τών, κάτω από την πίε­ση των αγώ­νων, συνα­ντή­θη­κε με τον πρω­θυ­πουρ­γό στο Μέγα­ρο Μαξί­μου, ο οποί­ος δεσμεύ­τη­κε ότι μέσα στη βδο­μά­δα θα φέρει νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση, για τα ζητή­μα­τα που του έθε­σαν τα καλ­λι­τε­χνι­κά Σωματεία.

Παρα­μέ­νου­με στις επάλ­ξεις, ο αγώ­νας συνε­χί­ζε­ται και θα είναι μακρύς απά­ντη­σαν οι δια­δη­λω­τές, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι θα δουν πρώ­τα τί θα περι­λαμ­βά­νουν αυτές οι ρυθμίσεις.

Την Παρα­σκευή προ­χω­ρούν σε 24ωρη απερ­γία, συνε­χί­ζουν τις πολύ­μορ­φες δρά­σεις τους, ενώ τη Δευ­τέ­ρα, ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος και το Πανελ­λή­νιο Σωμα­τείο Ελλή­νων Τρα­γου­δι­στών διορ­γα­νώ­νουν μεγά­λη συναυ­λία.

Οι ανα­κοι­νώ­σεις από την κυβέρ­νη­ση, δεν προ­σφέ­ρουν τίπο­τα και­νού­ριο επί της ουσί­ας. Σύμ­φω­να με τον Κυρ. Μητσο­τά­κη, έχουν συγκρο­τη­θεί Ομά­δες Εργα­σί­ας οι οποί­ες ως το τέλος Μαρ­τί­ου θα κατα­θέ­σουν συγκε­κρι­μέ­νο πλαί­σιο για την λει­τουρ­γία Ανώ­τα­της Σχο­λής Παρα­στα­τι­κών Τεχνών, ενώ «θα αξιο­λο­γη­θεί» η δυνα­τό­τη­τα εισα­γω­γής σε αυτήν με εξε­τά­σεις απο­φοί­των από άλλες συνα­φείς σχο­λές. Ως το τέλος της βδο­μά­δας, θα κατα­τε­θεί από την κυβέρ­νη­ση συγκε­κρι­μέ­νη πρό­τα­ση για το ζήτη­μα που αφο­ρά τη δια­φο­ρο­ποί­η­ση μισθο­λο­γι­κά και ως προς την βαθ­μο­λο­γι­κή εξέ­λι­ξη απο­φοί­των δρα­μα­τι­κών σχο­λών και σχο­λών χορού ανε­ξαρ­τή­τως του έτους απο­φοί­τη­σής τους. Επί­σης, θα υπάρ­ξει δυνα­τό­τη­τα εισό­δου απο­φοί­των δρα­μα­τι­κών και συνα­φών σχο­λών με κατα­τα­κτή­ριες εξε­τά­σεις στο 3ο εξά­μη­νο τμη­μά­των ΑΕΙ.

Πέρα από το γεγο­νός πως οι ανα­κοι­νώ­σεις περιέ­χουν πολ­λά θολά σημεία, ο πρω­θυ­πουρ­γός επι­χεί­ρη­σε προ­κλη­τι­κά να αξιο­ποι­ή­σει αυτόν τον μεγά­λο αγώ­να για να προ­ω­θή­σει την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των πανε­πι­στη­μί­ων, την στιγ­μή που οι καλ­λι­τέ­χνες διεκ­δι­κούν ανα­βαθ­μι­σμέ­νες σπου­δές, δημό­σιες και δωρε­άν. Έτσι, ζήτη­σε από τους εκπρο­σώ­πους των Σωμα­τεί­ων «να μάς στη­ρί­ξουν σε αυτή τη μεγά­λη προ­σπά­θεια που θα κάνου­με», για­τί «είναι στις προ­θέ­σεις μας στην επό­με­νη συνταγ­μα­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση να αλλά­ξου­με το άρθρο 16», δηλα­δή το άρθρο που απα­γο­ρεύ­ει την ίδρυ­ση των ιδιω­τι­κών πανεπιστημίων!!!

«Δεν θα γινό­ταν αυτή η συνά­ντη­ση, αν δεν υπήρ­χε εδώ και δύο μήνες ένα πολύ ισχυ­ρό μαζι­κό κίνη­μα που πίε­σε την κυβέρ­νη­ση να κάτσει στο τρα­πέ­ζι και να συζη­τή­σει τα αιτή­μα­τα μας» τόνι­σε ο Βασί­λης Παρα­σκευό­που­λος, πρό­ε­δρος του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου μετά τη συνά­ντη­ση με τον πρωθυπουργό.

Και πρό­σθε­σε: «Σε αυτά τα αιτή­μα­τα, και κυρί­ως τα πιο μεγά­λα δηλα­δή σπου­δές δημό­σιες και δωρε­άν, που να κατα­λή­γουν σ’ ένα πανε­πι­στη­μια­κό τίτλο δεν έχου­με κοι­νή θέση με την κυβέρ­νη­ση. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι στην αρχή της συζή­τη­σης προ­σπά­θη­σε να φέρει αυτό το μεγά­λο, ζωντα­νό σπου­δα­στι­κό κίνη­μα, το οποίο είναι ψηλά στα μάτια όλης της κοι­νω­νί­ας, να το βάλει κάτω από το αίτη­μα της κατάρ­γη­σης του άρθρου 16. Εμείς σε αυτό είμα­στε απέ­να­ντι. Εμείς ζητά­με δημό­σιες και δωρε­άν σπου­δές. Ξέρου­με όλοι και εσείς οι σπου­δα­στές ακό­μα πιο πολύ, ότι δίνε­τε μια μάχη δου­λεύ­ο­ντας, σπου­δά­ζο­ντας, πως ματώ­νουν οι οικο­γέ­νειες σας. Το υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε μαζί με το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα. Ακό­μα εμείς ζητή­σα­με να μην υπάρ­χει η  πολύ-κατη­γο­ριο­ποί­η­ση που υπάρ­χει σήμε­ρα. Είμα­στε εδώ. Παρα­μέ­νου­με στις επάλ­ξεις και ακό­μα αν κάποια λυθούν πρέ­πει να ξέρου­με ότι ο αγώ­νας είναι μακρύς και πρέ­πει να έχει συνέ­χεια. Πατά­με πιο ψηλά και έτσι πρέ­πει να συνε­χί­σου­με. Τη Δευ­τέ­ρα οργα­νώ­νου­με μια πολύ μεγά­λη συναυ­λία θα είναι παρών όλο το ελλη­νι­κό τρα­γού­δι, όλος ο χώρος της μου­σι­κής. Φανε­ρώ­νου­με έμπρα­κτα και την αλλη­λεγ­γύη μας στον τουρ­κι­κό και συρια­κό λαό και βέβαια και τα δικά μας αιτήματα».

«Κάτω τα χέρια από τον Πολι­τι­σμό», «Σπου­δά­ζω 3 χρό­νια και θέλω το πτυ­χίο, όχι το χαρ­τί που δίνουν στο σχο­λείο». Με αυτά τα συν­θή­μα­τα οι κατα­λή­ψεις των καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών, οι σπου­δα­στές και ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος (ΠΜΣ) δια­τρά­νω­σαν με την κινη­το­ποί­η­σή τους τα δίκαια αιτή­μα­τά τους.

Φθά­νο­ντας η πορεία στο Σύνταγ­μα συνά­ντη­σε για ακό­μα μια φορά φραγ­μέ­νους δρό­μους από κλού­βες των ΜΑΤ στο ύψος της Βουλής.

Απαι­τού­με εδώ και τώρα να φύγουν οι κλού­βες των ΜΑΤ και να φτά­σου­με έξω από το Μέγα­ρο Μαξί­μου, ζήτησαν

Οι εκπρό­σω­ποι του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου ζήτη­σαν την άμε­ση απο­χώ­ρη­ση των ΜΑΤ, ώστε να πάνε στο Μέγα­ρο Μαξίμου.

Ανά­λο­γο αίτη­μα δια­τύ­πω­σαν και οι παρευ­ρι­σκό­με­νοι στην κινη­το­ποί­η­ση βου­λευ­τές του ΚΚΕ ζητώ­ντας να απο­συρ­θούν οι κλού­βες, για να μπο­ρέ­σει να φτά­σει η πορεία προς το Μέγα­ρο Μαξί­μου, όπου γινό­ταν η συνά­ντη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού με εκπρο­σώ­πους των καλ­λι­τε­χνι­κών σωμα­τεί­ων. Τελι­κά, η μαζι­κή και μαχη­τι­κή πορεία ξεπέ­ρα­σε τον αστυ­νο­μι­κό φραγ­μό με κλού­βες ΜΑΤ και συνέ­χι­σε προς το Μ. Μαξίμου.

Στο πλευ­ρό τους και οι φοι­τη­τές των καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών των Πανε­πι­στη­μί­ων, το Θεα­τρι­κό Σπου­δών του ΕΚΠΑ, η Ανώ­τα­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών που προ­χώ­ρη­σε και σε κατάληψη.

Πρώ­τος σταθ­μός της δυνα­μι­κής πορεί­ας, με τα πολύ­χρω­μα πανό και τα τύμπα­να, το κατει­λημ­μέ­νο κτί­ριο του Εθνι­κού στο «Ρεξ» όπου οι φωνές δυνά­μω­σαν στέλ­νο­ντας μήνυ­μα ανυ­πο­χώ­ρη­του αγώνα.

Για μια ακό­μη φορά στο πλευ­ρό τους βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, με τους βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος, Νίκο Καρα­θα­να­σό­που­λοΧρή­στο Κατσώ­τη και Γιάν­νη Δελή.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό της συγκι­νη­τι­κής ανα­γνώ­ρι­σης που υπάρ­χει από όλο το λαό για τον δίκαιο αγώ­να των καλ­λι­τε­χνών είναι ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που περα­στι­κοί στο δρό­μο χει­ρο­κρο­τού­σαν στο πέρα­σμα της πορεί­ας απο­δει­κνύ­ο­ντας και με αυτόν τον τρό­πο ότι ο Πολι­τι­σμός είναι ανά­γκη του λαού και όχι πολυ­τέ­λεια για λίγους και εκλεκτούς.

Νωρί­τε­ρα έγι­νε συγκέ­ντρω­ση στα Προ­πύ­λαια, μετά από κάλε­σμα του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου, Σωμα­τεί­ων και Σχολών.

Στις 17.00, θα συμ­με­τά­σχουν μαζί με τους αρχαιο­λό­γους και τους εργα­ζό­με­νους του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού στην κινη­το­ποί­η­ση έξω από το Εθνι­κό Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο, όπου μέσα, παρου­σία του πρω­θυ­πουρ­γού, θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται η παρου­σί­α­ση του αρχι­τε­κτο­νι­κού σχε­δια­σμού για την επέ­κτα­ση του Μουσείου.

902.gr

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο