Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχώς αναιρούνται τα δεδομένα για το «φορηγό της φρίκης»: Τα περισσότερα θύματα είναι Βιετναμέζοι

Η πλειο­νό­τη­τα των 39 ανθρώ­πων που βρέ­θη­καν νεκροί σε φορ­τη­γό ψυγείο κοντά στο Λον­δί­νο την Τετάρ­τη ενδέ­χε­ται να είναι Βιετ­να­μέ­ζοι, δήλω­σε σήμε­ρα αξιω­μα­τού­χος της επαρ­χί­ας από την οποία πιστεύ­ε­ται ότι κατάγονται.

Η αστυ­νο­μία εντό­πι­σε τα πτώ­μα­τα ‑38 ενη­λί­κων και ενός εφή­βου- την Τετάρ­τη όταν ενη­με­ρώ­θη­κε για την παρου­σία ενός φορ­τη­γού ψυγεί­ου στη βιο­μη­χα­νι­κή περιο­χή Γκρέις, περί­που 32 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά από το κέντρο του Λονδίνου.

Οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν αρχι­κά ότι τα θύμα­τα ήταν Κινέ­ζοι, όμως το Πεκί­νο επε­σή­μα­νε ότι η ταυ­τό­τη­τά τους δεν έχει ακό­μη επι­βε­βαιω­θεί. Κινέ­ζοι και Βιετ­να­μέ­ζοι αξιω­μα­τού­χοι πλέ­ον συνερ­γά­ζο­νται στε­νά με τη βρε­τα­νι­κή αστυ­νο­μία, όπως ανα­κοί­νω­σαν οι πρε­σβεί­ες τους.

Ο πατήρ Άντο­νι Ντανγκ Χου Ναμ, ένας καθο­λι­κός ιερέ­ας στην απο­μα­κρυ­σμέ­νη πόλη Γεν Τανχ στην επαρ­χία Νγκε Αν του βορειο­κε­ντρι­κού Βιετ­νάμ, δήλω­σε ότι έχει έρθει σε επα­φή με μέλη των οικο­γε­νειών των θυμάτων.

«Όλη η περιο­χή είναι βυθι­σμέ­νη στο πέν­θος», τόνι­σε την ώρα που από μεγά­φω­να ακού­γο­νταν προ­σευ­χές για τους νεκρούς.

«Εξα­κο­λου­θώ να συγκε­ντρώ­νων πλη­ρο­φο­ρί­ες για όλες τις οικο­γέ­νειες των θυμά­των και θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σω τελευ­τή από­ψε για να προ­σευ­χη­θώ για αυτούς», πρό­σθε­σε ο ιερέ­ας. «Πρό­κει­ται για κατα­στρο­φή για την κοι­νό­τη­τά μας».

Ο Ναμ εξή­γη­σε ότι γνώ­ρι­ζε πως συγ­γε­νείς των θυμά­των ταξι­δεύ­ουν προς τη Βρε­τα­νία και δεν έχουν κατα­φέ­ρει να επι­κοι­νω­νή­σουν με τα αγα­πη­μέ­να τους πρόσωπα.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Βιετ­νάμ ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του σήμε­ρα ότι έχει δώσει εντο­λή στην πρε­σβεία της χώρας στο Λον­δί­νο να συν­δρά­μει τη βρε­τα­νι­κή αστυ­νο­μία στην ταυ­το­ποί­η­ση των θυμάτων.

Η Νγκε Αν είναι μία από τις πιο φτω­χές επαρ­χί­ες του Βιετ­νάμ, πολ­λοί κάτοι­κοι της οποί­ας πέφτουν θύμα­τα παρά­νο­μων δια­κι­νη­τών και κατα­λή­γουν στην Ευρώ­πη, σύμ­φω­να με έκθε­ση που δημο­σί­ευ­σε τον Μάρ­τιο το Pacific Links Foundationμ, ένας οργα­νι­σμός κατά της παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης ανθρώ­πων με έδρα τις ΗΠΑ.

Αναθεώρηση δεδομένων

Από την πορεία των ανα­κρί­σε­ων πολ­λά από τα αρχι­κά δεδο­μέ­να ανα­θε­ω­ρού­νται μετά τον ενδε­λε­χή έλεγ­χο του χρο­νο­δια­γράμ­μα­τος που ακο­λού­θη­σε η πρώ­τη ντα­λί­κα, η οποία μετέ­φε­ρε το βαγό­νι με τους 39 ανθρώ­πους. Η αρχι­κή ανα­κοί­νω­ση της αστυ­νο­μί­ας του Έσσεξ, πως η ντα­λί­κα με τους παρά­νο­μους μετα­νά­στες μπή­κε σε βρε­τα­νι­κό έδα­φος από λιμά­νι της Ουα­λί­ας, δεν ισχύει.

Συνε­λή­φθη ως ύπο­πτος για ανθρω­πο­κτο­νία ο οδη­γός Μο Ρόμπιν­σον, ένας 25χρονος βορειοιρ­λαν­δός. Από ό,τι φαί­νε­ται ο συλ­λη­φθείς οδή­γη­σε την ντα­λί­κα από το ντε­πό της εται­ρεί­ας μετα­φο­ρών, η οποία εδρεύ­ει στην Βόρεια Ιρλαν­δία. Στό­χος του ήταν να την συν­δέ­σει με το φορ­τίο για το τελευ­ταίο σκέ­λος της μετα­φο­ράς των δύο βαγο­νιών, από το Purtfleet του Έσσεξ στον προ­ο­ρι­σμό τους, την Βόρεια Ιρλαν­δία. Μισή ώρα μετά στα­μά­τη­σε στην κοντι­νή κωμό­πο­λη Thurrack, όπου και ανα­κα­λύ­φθη­κε το ανθρώ­πι­νο φορ­τίο που μετέ­φε­ρε. Το βαγό­νι με τους 39 ήταν ένα ψυγείο με θερ­μο­κρα­σία ‑25 βαθ­μούς. Οι επι­βαί­νο­ντες είχαν προ πολ­λού παγώ­σει. Ο Ρόμπιν­σον συνέ­δε­σε τα δύο βαγό­νια της ντα­λί­κας μισή ώρα μόλις πριν ειδο­ποι­ή­σει τα ασθε­νο­φό­ρα, γεγο­νός που ενδέ­χε­ται να τον απαλ­λά­ξει από την βαριά κατη­γο­ρία της ανθρω­πο­κτο­νί­ας. Παράλ­λη­λα, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Βουλ­γα­ρί­ας επι­βε­βαί­ω­σε ότι τα βαγό­νια, με άλλη μηχα­νή, έφυ­γαν από το λιμά­νι της Βάρ­νας. Το τι συνέ­βη στην ενδιά­με­ση δια­δρο­μή από την Βουλ­γα­ρία έως το Έσσεξ είναι το ερώ­τη­μα που προ­σπα­θούν να δια­λευ­κά­νουν οι βρε­τα­νι­κές αρχές.

Η Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Κατα­πο­λέ­μη­σης του Εγκλή­μα­τος που χει­ρί­ζε­ται την υπό­θε­ση από κοι­νού με την αστυ­νο­μία του Έσσεξ, εξε­τά­ζει το πιθα­νό ενδε­χό­με­νο ύπαρ­ξης δικτύ­ου δια­κί­νη­σης μετα­να­στών. Οι υπο­ψί­ες στρέ­φο­νται σε μία κινε­ζι­κή συμ­μο­ρία σωμα­τε­μπο­ρί­ας, που δρα στη χώρα, και η οποία είναι γνω­στή με το όνο­μα Snakeheads (κεφά­λια φιδιών).

Από τη βρε­τα­νι­κή αστυ­νο­μία στο πλαί­σιο των ερευ­νών της για τον θάνα­το 39 ανθρώ­πων συνε­λή­φθη­σαν τέσ­σε­ρις ύπο­πτοι. Ο τέταρ­τος ύπο­πτος για συνω­μο­σία με στό­χο τη δια­κί­νη­ση ανθρώ­πων και ανθρω­πο­κτο­νία είναι ένας 48χρονος άνδρας από τη Βόρεια Ιρλαν­δία ο οποί­ος συνε­λή­φθη στο αερο­δρό­μιο του Στάν­στεντ του Λον­δί­νου. Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα είχαν συλ­λη­φθεί ένας άνδρας και μία γυναί­κα, ηλι­κί­ας 38 ετών και οι δύο, κάτοι­κοι της πόλης Ουό­ρινγ­κτον, στη βόρεια Αγγλία.

«Μαμά σ’ αγαπώ, πεθαίνω», έγραψε η 26χρονη Βιετναμέζα μέσα από το φορτηγό του θανάτου

Mαμά σ’ αγα­πώ, πεθαί­νω», έγρα­ψε η 26χρονη Βιετ­να­μέ­ζα προς την μητέ­ρα της και εικά­ζε­ται ότι το μήνυ­μα εστά­λη μέσα από το φορ­τη­γό του θανά­του. Οι γονείς της πιστεύ­ουν ότι βρί­σκε­ται ανά­με­σα στα 39 θύμα­τα του φορ­τη­γού του θανά­του στο Εσσεξ.

Οπως μετα­δί­δει η Mirror, η Pham Thi Tra My έστει­λε μηνύ­μα­τα στη μητέ­ρα της την 22η Οκτω­βρί­ου, λέγο­ντας ότι ασφυ­κτιά μέσα στο φορ­τη­γό που εντο­πί­στη­κε με 39 πτώ­μα­τα στο Εσσεξ. «Λυπά­μαι μαμά, ο δρό­μος μου για το εξω­τε­ρι­κό δεν πέτυ­χε», «Μαμά σ’ αγα­πώ, και τον μπα­μπά πολύ. Πεθαί­νω επει­δή δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω», έγρα­ψε στα τελευ­ταία της μηνύ­μα­τα η 26χρονη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο