Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνθήκες καύσωνα και σήμερα με έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα

Συν­θή­κες καύ­σω­να με μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες στους 42–44 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και έντο­νο αίσθη­μα δυσφο­ρί­ας στα αστι­κά κέντρα, προ­βλέ­πε­ται και για σήμε­ρα, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βορειο­δυ­τι­κοί με εντά­σεις έως 5 μπο­φόρ στα πελάγη.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, σήμε­ρα το Σάβ­βα­το 31 Ιου­λί­ου σε ολό­κλη­ρη τη χώρα θα επι­κρα­τή­σει καύ­σω­νας, ενώ υψη­λές θα δια­τη­ρη­θούν οι θερ­μο­κρα­σί­ες και κατά τη διάρ­κεια της νύχτας.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί, στη Βόρεια Ελλά­δα από 16 έως 40–42 βαθ­μούς, στην Ήπει­ρο από 19 έως 42–43, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 22 έως 42–44 βαθ­μούς, στα νησιά του Ιονί­ου από 22 έως 41, στα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Αιγαί­ου και στην Κρή­τη από 22 έως 40 βαθ­μούς, ενώ στα Δωδε­κά­νη­σα και στο Ανα­το­λι­κό Αιγαίο οι μέγι­στες θα φτά­σουν τοπι­κά στους 42 βαθ­μούς Κελσίου.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν γενι­κά ασθε­νείς και στα πελά­γη από βορειο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις με εντά­σεις 4–5 μποφόρ.

Στην Αττι­κή περι­μέ­νου­με συν­θή­κες καύ­σω­να. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν ασθε­νείς. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 29 έως 41–42 βαθμούς.

Και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται συν­θή­κες καύ­σω­να. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν νότιοι με εντά­σεις 3–4 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία στην πόλη της Θεσ­σα­λο­νί­κης θα κυμαν­θεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Ευχολόγια και ατομική ευθύνη από την κυβέρνηση

Ωστό­σο, την ώρα που η χώρα «βρά­ζει» από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, η κυβέρ­νη­ση ανα­λώ­νε­ται σε συστά­σεις «αυτο­προ­στα­σί­ας». Ειδι­κό­τε­ρα αντί ενός συνο­λι­κού πακέ­του μέτρων προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των που απαι­τεί­ται, η κυβέρ­νη­ση, όπως φάνη­κε και από την σύσκε­ψη που έγι­νε την Παρα­σκευή στην Πολι­τι­κή Προ­στα­σία, αντι­με­τω­πί­ζει το πολυ­ή­με­ρο κύμα καύ­σω­να με συστά­σεις, ευχο­λό­για και κυρί­ως την επι­κίν­δυ­νη λογι­κή της «ατο­μι­κής ευθύ­νης», αφή­νο­ντας εκτε­θει­μέ­νους τους εργα­ζό­με­νους, τους ηλι­κιω­μέ­νους και τις ευπα­θείς ομάδες.

Ενώ, σε σχέ­ση με την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων, η εγκύ­κλιος που εξέ­δω­σε το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας περιο­ρί­ζε­ται σε συστά­σεις και ευχολόγια.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι το ΚΚΕ απαι­τεί άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας από τον καύ­σω­να. «Τα μέτρα αυτά είναι ακό­μη πιο επι­τα­κτι­κά από τη στιγ­μή που το κύμα καύ­σω­να συμπί­πτει μ’ ένα νέο επι­κίν­δυ­νο κύμα εξά­πλω­σης της παν­δη­μί­ας», όπως σημειώ­νει το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο