Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνοδος Κορυφής: Συμφωνούν σε «Ταμείο Ανάκαμψης» διαφωνούν στη μοιρασιά και στους όρους

Παρα­μέ­νουν οι δια­φω­νί­ες στους κόλ­πους της ΕΕ παρά τη γενι­κή συμ­φω­νία των κυβερ­νή­σε­ων για τη δημιουρ­γία ενός «Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης» που κατα­γρά­φη­κε στην τηλε­διά­σκε­ψη κορυ­φής. Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ανα­λαμ­βά­νει να επε­ξερ­γα­στεί ένας σχέ­διο χρη­μα­το­δό­τη­σης των κρα­τών και κατ’ επέ­κτα­ση των μονο­πω­λί­ων που θα συν­δε­θεί με τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της ΕΕ της περιό­δου 2021 – 2027.

«Οι ηγέ­τες των χωρών της ΕΕ ζήτη­σαν από την Κομι­σιόν να επε­ξερ­γα­στεί κατε­πει­γό­ντως ένα σχέ­διο για την από κοι­νού χρη­μα­το­δό­τη­ση της ανά­καμ­ψης του μπλοκ μετά την παν­δη­μία της Covid-19» δήλω­σε μετά την τηλε­διά­σκε­ψη πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Σαρλ Μισέλ. Ωστό­σο παρα­δέ­χθη­κε ότι οι δια­φω­νί­ες είναι μεγά­λες λέγο­ντας πως «η συμ­φω­νία για τον επό­με­νο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και το Ταμείο Ανά­καμ­ψης θα είναι δύσκολη».

Βασι­κό σημείο δια­φω­νί­ας είναι αν η χρη­μα­το­δό­τη­ση των κρα­τών και των μονο­πω­λί­ων θα γίνει μέσω επι­δο­τή­σε­ων ή δανεί­ων. Οι επι­δο­τή­σεις, αντί­θε­τα με τα δάνεια, δεν συν­δέ­ο­νται με υπο­χρε­ώ­σεις. Υπέρ των επι­δο­τή­σε­ων έχουν ταχθεί η Γαλ­λία, η Ισπα­νία και η Ιτα­λία. Αντί­θε­τη θέση έχουν Αυστρία, Δανία, Σου­η­δία, Ολλαν­δία και η Γερ­μα­νία που ζήτη­σε το «Ταμείο Ανά­καμ­ψης» να συν­δε­θεί με το επό­με­νο πολυ­ε­τές δημο­σιο­νο­μι­κό πλαί­σιο της ΕΕ για το διά­στη­μα 2021–27 που ήταν και η πρό­τα­ση της Ευρω­παϊ­κής Επιτροπής.

Η επι­κε­φα­λής της Ούρ­σου­λα Φον Ντερ Λάι­νεν δήλω­σε ότι η συζή­τη­ση είναι για τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ και πως ο κοι­νο­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός 2021–27 πρέ­πει να ενι­σχυ­θεί και να προ­σαρ­μο­στεί στα νέα δεδο­μέ­να. Άφη­σε σαφώς να εννοη­θεί ότι θα το σχέ­διο που θα μελε­τή­σει η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή θα πρέ­πει να περι­λαμ­βά­νει και επι­δο­τή­σεις και δάνεια. Ανέ­φε­ρε ότι πρέ­πει να βρε­θεί η σωστή ισορ­ρο­πία μετα­ξύ επι­δο­τή­σε­ων και δανεί­ων και πως «όλα θα πρέ­πει να συζη­τη­θούν και να συμ­φω­νη­θούν», συνε­πώς οι διερ­γα­σί­ες θα συνε­χι­στούν. Επι­πλέ­ον δήλω­σε πως «οι τρέ­χου­σες εκτι­μή­σεις μας για τις ανά­γκες μας οδη­γούν να σκε­φτού­με ότι θα χρεια­στεί ένα ανώ­τα­το όριο ιδί­ων πόρων περί­που 2% του Ακα­θά­ρι­στου Εθνι­κού Εισο­δή­μα­τος για δύο ή τρία χρό­νια αντί του 1,2%» και πρό­σθε­σε πως «πρέ­πει να αυξή­σου­με τη δύνα­μη πυρός του για να είμα­στε σε θέση να δημιουρ­γή­σου­με τις απα­ραί­τη­τες επεν­δύ­σεις σε όλη την ΕΕ».

Δηλώσεις αρχηγών των κρατών μελών

Τις δια­φω­νί­ες επι­βε­βαί­ω­σε και Γερ­μα­νί­δα Καγκε­λά­ριος Αγκε­λα Μέρ­κελ που δήλω­σε πως «δεν ήμα­σταν σε όλα τα σημεία όλοι της ίδιας άπο­ψης, αλλά υπήρ­ξε μια συνα­ντί­λη­ψη». Ανέ­φε­ρε ότι για τη Γερ­μα­νία η δημιουρ­γία του Ταμεί­ου «σημαί­νει ασφα­λώς ότι θα πρέ­πει να υπο­λο­γί­ζει μεγα­λύ­τε­ρη συνει­σφο­ρά για τον επό­με­νο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό». Επα­νέ­λα­βε τη γερ­μα­νι­κή θέση κατά του ευρω­ο­μο­λό­γου λέγο­ντας ότι «δεν γίνε­ται να κοι­νο­τι­κο­ποι­ή­σου­με, όπως λέμε, τα χρέη» και σε ερώ­τη­ση αν υπήρ­ξε αντι­πα­ρά­θε­ση με Ισπα­νία και Ιτα­λία, ανέ­φε­ρε ότι έγι­νε μια «πάρα πολύ φιλι­κή συζή­τη­ση, κατά την οποία βέβαια ο καθέ­νας παρου­σί­α­σε τις από­ψεις του» και ισχυ­ρί­στη­κε ότι δεν μπο­ρεί κανείς να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει περι­γρα­φές για «πολε­μι­κό» κλί­μα ή «σύγκρου­ση».

Δια­φω­νί­ες φαί­νε­ται πως υπάρ­χουν και για το ύψος των ποσών που θα πρέ­πει να δια­χει­ρι­στεί το «Ταμείο Ανά­καμ­ψης». Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμμανου­έλ Μακρόν δήλω­σε ότι απαι­τού­νται χρη­μα­το­δο­τι­κές μετα­φο­ρές σε κρά­τη που έχουν πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο και όχι απλά δάνεια, ενώ ανά­φε­ρε ότι απαι­τού­νται ποσά 5 έως 10% του ΑΕΠ της ΕΕ. Έδει­ξε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από τα έως τώρα απο­τε­λέ­σμα­τα λέγο­ντας ότι «σφυ­ρη­λα­τεί­ται μια συναί­νε­ση».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ολλαν­δί­ας Μαρκ Ρού­τε έγρα­ψε στο Twitter ότι οι ηγέ­τες της ΕΕ συμ­φώ­νη­σαν πως «στη βάση των προ­τά­σε­ων από την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή θα εργα­στού­με με εποι­κο­δο­μη­τι­κό τρό­πο σε μια κοι­νή στρα­τη­γι­κή για την φάση ανά­καμ­ψης, που θα συν­δέ­ε­ται με τον πολυ­ε­τή προϋπολογισμό».

Ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε θεω­ρεί ότι «επι­τε­λέ­σθη­κε μεγά­λη πρό­ο­δος» και πρό­σθε­σε ότι «το Ταμείο Ανά­καμ­ψης πρέ­πει να αγγί­ξει το 1,5 τρισ. ευρώ και να εγγυ­η­θεί την μετα­φο­ρά πόρων άνευ επι­στρο­φής στις χώρες μέλη», δηλα­δή επι­δο­τή­σεις. Πρό­σθε­σε πως «η Ιτα­λία είναι στην πρώ­τη γραμ­μή και ζητά την έγκρι­ση του εργα­λεί­ου αυτού, διό­τι επεί­γει».

Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από κυβερ­νη­τι­κές πηγές, στην τοπο­θέ­τη­ση του ανέ­φε­ρε ότι υπο­στη­ρί­ζει συγκρό­τη­ση ενός «Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης» επι­προ­σθέ­τως της λει­τουρ­γί­ας του Πολυ­ε­τούς Δημο­σιο­νο­μι­κού Πλαι­σί­ου και επι­πλέ­ον δήλω­σε ότι πρέ­πει να εστιά­σει πρω­τί­στως σε επι­δο­τή­σεις προς τα κρά­τη παρά σε δάνεια. Ζήτη­σε η Κομι­σιόν να επε­ξερ­γα­στεί την επα­νέ­ναρ­ξη των αερο­πο­ρι­κών συν­δέ­σε­ων και αν υπάρ­ξει στή­ρι­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στον του­ρι­σμό. Ανα­φέρ­θη­κε στην τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα στο Αιγαίο και και ένα­ντι της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας και ζήτη­σε να υπάρ­ξει ένα «καθα­ρό μήνυ­μα» προς την Άγκυρα.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο