Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Επικίνδυνες αποφάσεις και εσωτερικές αντιθέσεις

Με απο­φά­σεις που προ­κα­λούν ανα­τρι­χί­λα στους λαούς και προ­ε­τοι­μά­ζουν για νέο γύρο αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, για τον έλεγ­χο των σφαι­ρών επιρ­ρο­ής, των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών και των διαύ­λων, ολο­κλη­ρώ­θη­κε την Τετάρ­τη στο Λον­δί­νο η Σύνο­δος Κορυ­φής του ΝΑΤΟ.

Η ίδια η Δια­κή­ρυ­ξη της Συνό­δου — από την οποία, στα 70 χρό­νια από την ίδρυ­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας, δεν θα μπο­ρού­σε να λεί­πει ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, με ανα­φο­ρές περί «σιδη­ρού παρα­πε­τά­σμα­τος» — είναι πραγ­μα­τι­κά «φωτιά και λάβρα».

Ευθύς εξαρ­χής ξεκα­θα­ρί­ζει ότι τα κρά­τη — μέλη θα συνε­χί­σουν να αυξά­νουν τις στρα­τιω­τι­κές τους δαπά­νες, προ­σα­να­το­λι­σμέ­νες ως είναι στις ανά­γκες και τα προ­τάγ­μα­τα του ΝΑΤΟ, με τα στοι­χεία που παρου­σί­α­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας να κατα­γρά­φουν — ως ένδει­ξη κι αυτό της όξυν­σης των αντα­γω­νι­σμών — ότι οι δαπά­νες αυτές αυξά­νο­νται τα τελευ­ταία 5 χρό­νια, με τους Ευρω­παί­ους και τους Κανα­δούς να έχουν προ­σθέ­σει πάνω από 130 δισ. δολά­ρια στον σχε­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και στό­χο μέχρι το 2024 οι δαπά­νες αυτές να ξεπε­ρά­σουν τα 400 δισ.!

Παράλ­λη­λα, με το βλέμ­μα στη Ρωσία, της οποί­ας «οι επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες συνι­στούν απει­λή για την ευρω­α­τλα­ντι­κή ασφά­λεια», η Δια­κή­ρυ­ξη σημειώ­νει ότι «αντι­με­τω­πί­ζου­με και θα συνε­χί­σου­με να αντι­με­τω­πί­ζου­με με μετρή­σι­μο και υπεύ­θυ­νο τρό­πο την ανά­πτυ­ξη από τη Ρωσία νέων πυραύ­λων ενδιά­με­σου βελη­νε­κούς, οι οποί­οι προ­κά­λε­σαν το τέλος της Συν­θή­κης INF και θέτουν σημα­ντι­κούς κιν­δύ­νους για την ευρω­α­τλα­ντι­κή ασφά­λεια», ενώ στη Σύνο­δο εγκρί­θη­κε και σχε­τι­κό επι­χει­ρη­σια­κό σχέ­διο σχε­τι­κά με τις Βαλ­τι­κές χώρες.

Τονί­ζει μάλι­στα η Δια­κή­ρυ­ξη: «Ενι­σχύ­ου­με περαι­τέ­ρω την ικα­νό­τη­τά μας για απο­τρο­πή και άμυ­να, με έναν κατάλ­λη­λο συν­δυα­σμό πυρη­νι­κών, συμ­βα­τι­κών και πυραυ­λι­κών αμυ­ντι­κών ικα­νο­τή­των, τις οποί­ες συνε­χί­ζου­με να προ­σαρ­μό­ζου­με. Οσο υπάρ­χουν πυρη­νι­κά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παρα­μεί­νει μια πυρη­νι­κή συμ­μα­χία».

Να σημειω­θεί εξάλ­λου, σε ό,τι αφο­ρά την ανά­πτυ­ξη των δολο­φο­νι­κών δυνα­το­τή­των του ιμπε­ρια­λι­στι­κού οργα­νι­σμού, πως ο Στόλ­τεν­μπεργκ γνω­στο­ποί­η­σε αργό­τε­ρα στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου ότι οι «σύμ­μα­χοι» έπια­σαν το στό­χο που είχαν βάλει στην περ­σι­νή Σύνο­δο Κορυ­φής να έχουν 30 τάγ­μα­τα, 30 αερο­πο­ρι­κές μοί­ρες και 30 πολε­μι­κά πλοία, δια­θέ­σι­μα και ετοι­μο­πό­λε­μα προς ανά­πτυ­ξη όπου Γης εντός το πολύ 30 ημερών.

Και πλέ­ον ετοι­μά­ζο­νται και για αλλού, αφού επι­ση­μο­ποι­ή­θη­κε ότι το ΝΑΤΟ ορί­ζει πια και το Διά­στη­μα ως επι­χει­ρη­σια­κό χώρο, δίπλα σε γη, αέρα, θάλασ­σα και τον λεγό­με­νο κυβερνοχώρο.

Δεν περ­νά­ει άλλω­στε απα­ρα­τή­ρη­το ότι στη Δια­κή­ρυ­ξη ως «απει­λές» κατα­γρά­φο­νται κάθε είδους «κυβερ­νη­τι­κές και υβρι­δι­κές απει­λές», η έννοια — λάστι­χο της «τρο­μο­κρα­τί­ας», αλλά και — με θρά­σος — η «αστά­θεια πέραν των συνό­ρων μας» που «συμ­βάλ­λει επί­σης στην παρά­νο­μη μετα­νά­στευ­ση», δίνο­ντας ένα ακό­μα πρό­σχη­μα για τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και αποστολές.

Σημειώ­νε­ται επί­σης στη Δια­κή­ρυ­ξη πως «ενι­σχύ­σα­με τις εται­ρι­κές σχέ­σεις στη γει­το­νιά μας και πέραν αυτής, εμβα­θύ­νο­ντας τον πολι­τι­κό διά­λο­γο, την υπο­στή­ρι­ξη και τη δέσμευ­ση με τις χώρες — εταί­ρους και τους διε­θνείς οργα­νι­σμούς. Επα­να­βε­βαιώ­νου­με τη δέσμευ­σή μας για μακρο­πρό­θε­σμη ασφά­λεια και στα­θε­ρό­τη­τα στο Αφγα­νι­στάν. Υπάρ­χει πρω­τό­γνω­ρη πρό­ο­δος στη συνερ­γα­σία ΝΑΤΟ — ΕΕ. Είμα­στε αφο­σιω­μέ­νοι στην πολι­τι­κή ανοι­χτών θυρών του ΝΑΤΟ, η οποία ενι­σχύ­ει τη Συμ­μα­χία και έχει φέρει ασφά­λεια σε εκα­τομ­μύ­ρια Ευρω­παί­ους. Η Βόρεια Μακε­δο­νία είναι εδώ μαζί μας σήμε­ρα (σ.σ. ο πρω­θυ­πουρ­γός Ζάεφ μετεί­χε στη Σύνο­δο με το καθε­στώς του “προ­σκε­κλη­μέ­νου”) και σύντο­μα θα είναι ο νεό­τε­ρός μας Σύμμαχος».

Για πρώτη φορά η Κίνα στο επίκεντρο

Την ίδια ώρα, με την «άνο­δο της Κίνας» να μπαί­νει για πρώ­τη φορά στην ατζέ­ντα Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, στη Δια­κή­ρυ­ξη σκια­γρα­φού­νται μέτρα ενά­ντια στη διείσ­δυ­ση κινε­ζι­κών τηλε­πι­κοι­νω­νια­κών και άλλων κολοσ­σών στα δίκτυα και τις λεγό­με­νες κρί­σι­μες υπο­δο­μές χωρών του ΝΑΤΟ: «Θα συνε­χί­σου­με να αυξά­νου­με την ανθε­κτι­κό­τη­τα των κοι­νω­νιών μας, καθώς και της κρί­σι­μης υπο­δο­μής και της ενερ­γεια­κής μας ασφά­λειας. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμ­μα­χοι, στο πλαί­σιο της αντί­στοι­χης εξου­σί­ας τους, δεσμεύ­ο­νται να δια­σφα­λί­σουν την ασφά­λεια των επι­κοι­νω­νιών μας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δικτύ­ων 5G, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας την ανά­γκη να βασί­ζο­νται σε ασφα­λή και ανθε­κτι­κά συστήματα».

Και παρα­κά­τω: «Ανα­γνω­ρί­ζου­με ότι η αυξα­νό­με­νη επιρ­ροή και η διε­θνής πολι­τι­κή της Κίνας παρου­σιά­ζουν τόσο ευκαι­ρί­ες όσο και προ­κλή­σεις που πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­σου­με μαζί ως Συμ­μα­χία».

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλ­τεν­μπεργκ, έλε­γε αργό­τε­ρα, την Τετάρ­τη, στην καθιε­ρω­μέ­νη συνέ­ντευ­ξη Τύπου, κλεί­νο­ντας τις εργα­σί­ες της Συνό­δου, πως «το ΝΑΤΟ παρα­δο­σια­κά εστί­α­ζε στη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση ή και αργό­τε­ρα στη Ρωσία. Για πρώ­τη φορά εξε­τά­σα­με την άνο­δο της Κίνας — τόσο τις προ­κλή­σεις όσο και τις ευκαι­ρί­ες που θέτει — και τις συνέ­πειες για την ασφά­λειά μας. Οι ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν ότι πρέ­πει να το αντι­με­τω­πί­σου­με μαζί ως Συμ­μα­χία. Και ότι πρέ­πει να βρού­με τρό­πους για να ενθαρ­ρύ­νου­με την Κίνα να συμ­με­τά­σχει σε ρυθ­μί­σεις ελέγ­χου των εξοπλισμών».

Αλλω­στε, στη Σύνο­δο τονί­στη­κε ξανά και ξανά ότι η Κίνα είναι πλέ­ον η χώρα με τις δεύ­τε­ρες μεγα­λύ­τε­ρες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες διεθνώς.

Υπερθεματίζει η κυβέρνηση για τις επικίνδυνες αποφάσεις

Πιά­νο­ντας το νήμα από εκεί που το άφη­σε η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση, του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ όχι μόνο υπέ­γρα­ψε τις επι­κίν­δυ­νες αυτές απο­φά­σεις αλλά και υπερθεμάτισε.

Σύμ­φω­να με όσα δια­χέ­ουν κυβερ­νη­τι­κοί κύκλοι, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης στην παρέμ­βα­σή του στη Σύνο­δο, αφού παρου­σί­α­σε το ΝΑΤΟ περί­που ως εγγυ­η­τή των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας απέ­να­ντι στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, τόνι­σε ότι «η Ελλά­δα ανα­γνω­ρί­ζει τη σημα­σία της επαρ­κούς χρη­μα­το­δό­τη­σης στον τομέα της άμυ­νας», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας μάλι­στα ότι «η χώρα μας το απέ­δει­ξε: Παρά τη σοβα­ρή οικο­νο­μι­κή κρί­ση που πέρα­σε την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, δια­τή­ρη­σε τις αμυ­ντι­κές δαπά­νες του­λά­χι­στον στο 2% του ΑΕΠ», όντας μία από τις πολύ λίγες χώρες που πιά­νουν τη σχε­τι­κή ΝΑΤΟι­κή νόρ­μα, με το λαό να συνε­χί­ζει να ματώ­νει για τους ΝΑΤΟι­κούς εξο­πλι­σμούς και μέσα στην καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση. Εξάλ­λου, ο πρω­θυ­πουρ­γός ήταν ανά­με­σα στους 8 ηγέ­τες στους οποί­ους παρέ­θε­σε δεξί­ω­ση ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος Ντ. Τραμπ, ακρι­βώς επει­δή η Ελλά­δα πιά­νει τον στό­χο αυτό που μετ’ επι­τά­σε­ως ζητούν οι ΗΠΑ.

Παράλ­λη­λα, ανα­φέρ­θη­κε στο «ρόλο της Ελλά­δας ως αξιό­πι­στου εταί­ρου και σημα­ντι­κού πυλώ­να για την ειρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα στην περιο­χή των Βαλ­κα­νί­ων και της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου», τη δια­θε­σι­μό­τη­τα βασι­κά και της κυβέρ­νη­σης ΝΔ για ανά­λη­ψη ρόλου ευρω­α­τλα­ντι­κού χωρο­φύ­λα­κα στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Κάλε­σε δε το ΝΑΤΟ να διευ­ρύ­νει την εδώ παρου­σία του, με πρό­σχη­μα και το Προ­σφυ­γι­κό. Συγκε­κρι­μέ­να, είπε ότι «το ΝΑΤΟ πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζει τις νέες προ­κλή­σεις, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της μαζι­κής παρά­νο­μης μετα­νά­στευ­σης», ενώ ανα­φέρ­θη­κε και συγκε­κρι­μέ­να στην παρου­σία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (με την έλευ­ση εδώ της ΝΑΤΟι­κής αρμά­δας SNMG2, ήδη επί δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ) και «στην ανά­γκη να αντα­πο­κρι­θεί κατάλ­λη­λα στα επεί­γο­ντα ζητή­μα­τα που απη­χούν τις ανη­συ­χί­ες και τις προ­τε­ραιό­τη­τες των κοι­νω­νιών μας»…

Με φόντο μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό τους

Παράλ­λη­λα, η Σύνο­δος του ΝΑΤΟ έγι­νε βήμα για να έρθουν ξανά στην επι­φά­νεια οι μεγά­λες αντι­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό της λυκο­συμ­μα­χί­ας, ενώ χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι μέχρι την τελευ­ταία στιγ­μή αμφί­βο­λη ήταν η ομο­φω­νία σε ό,τι αφο­ρά τη Δια­κή­ρυ­ξη, με Γαλ­λία και Τουρ­κία για δια­φο­ρε­τι­κούς λόγους να «απει­λούν» με μη υπο­γρα­φή των σχε­τι­κών απο­φά­σε­ων. Για παρά­δειγ­μα, η Τουρ­κία απει­λού­σε με βέτο στο επι­χει­ρη­σια­κό σχέ­διο για τις Βαλ­τι­κές χώρες, εξαι­τί­ας και των επι­κρί­σε­ων για τη στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­σή της στη ΒΑ Συρία.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή ήταν η αντι­πα­ρά­θε­ση στην κοι­νή συνέ­ντευ­ξη Τύπου που έδω­σαν στο Λον­δί­νο οι Πρό­ε­δροι των ΗΠΑ Τραμπ και της Γαλ­λί­ας Μακρόν. Ο Τραμπ είχε σχο­λιά­σει από πριν τη δήλω­ση Μακρόν για «εγκε­φα­λι­κά νεκρό ΝΑΤΟ», υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «κανείς δεν χρειά­ζε­ται το ΝΑΤΟ περισ­σό­τε­ρο από τη Γαλ­λία», η οποία — υπο­στή­ρι­ξε — «δεν τα πάει καλά σε οικο­νο­μι­κό επίπεδο».

Από την πλευ­ρά του ο Μακρόν κατη­γό­ρη­σε την Τουρ­κία — για την οποία μόνο καλά λόγια είχε ο Τραμπ — ότι «πολε­μά ενα­ντί­ον εκεί­νων που πολέ­μη­σαν στο πλευ­ρό μας ενα­ντί­ον του Ισλα­μι­κού Κρά­τους», δηλα­δή των Κούρ­δων, κατη­γο­ρώ­ντας παράλ­λη­λα την κυβέρ­νη­ση Ερντο­γάν ότι «δεν συνερ­γά­ζε­ται με το ΝΑΤΟ». Στην ανοι­χτή αντι­πα­ρά­θε­ση μπή­καν και οι απει­λές Τραμπ για επι­στρο­φή μαχη­τών του ISIS στις ευρω­παϊ­κές χώρες από όπου κατά­γο­νται, όπως και οι ανα­φο­ρές του για την προ­μή­θεια των «S‑400» από την Τουρ­κία (ο Τραμπ δικαιο­λο­γεί την αγο­ρά, κατη­γο­ρώ­ντας τον προ­κά­το­χό του, Ομπά­μα, ότι αρνή­θη­κε να που­λή­σει πυραύ­λους «Patriot» στον Ερντογάν).

Σημειω­τέ­ον, σε προη­γού­με­νες δηλώ­σεις του ο Τραμπ υπο­στή­ρι­ζε την πολι­τι­κή Ερντο­γάν στη Βόρεια Συρία, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «πολύ καλή συμ­φω­νία» τη λεγό­με­νη «απο­χώ­ρη­ση» των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των λίγο πριν από την έναρ­ξη της τουρ­κι­κής επί­θε­σης «Πηγή Ειρή­νης». Πρό­σθε­σε ότι η Αγκυ­ρα «δεν θα μπο­ρού­σε να έχει στη­ρί­ξει περισ­σό­τε­ρο» την Ουά­σιγ­κτον, επι­τρέ­πο­ντας τη χρή­ση του τουρ­κι­κού ενα­έ­ριου χώρου από τον αμε­ρι­κα­νι­κό στρα­τό για την επι­χεί­ρη­ση κατά του αρχη­γού του «Ισλα­μι­κού Κρά­τους» Αλ Μπαγκ­ντά­ντι στη ΒΔ Συρία.

Υπήρ­ξε άλλω­στε και συνά­ντη­ση Τραμπ — Ερντο­γάν, με τον Αμε­ρι­κα­νό Πρό­ε­δρο να δηλώ­νει κατό­πιν: «Συζη­τή­σα­με για όλα (…) Για τη Συρία, για τους Κούρ­δους. Τα σύνο­ρα και η ζώνη ασφα­λεί­ας δου­λεύ­ουν πολύ καλά, και γι’ αυτό πιστώ­νω περισ­σό­τε­ρο την Τουρ­κία». Πρό­σθε­σε ότι «η Τουρ­κία είναι πολύ καλή για την ασφά­λεια στα Βαλ­κά­νια»

Να κατα­γρα­φεί επί­σης ότι ο Μακρόν υπε­ρα­σπί­στη­κε εκ νέου τις δηλώ­σεις του περί «εγκε­φα­λι­κά νεκρού ΝΑΤΟ», λέγο­ντας πως «ήταν ευθύ­νη μας να εγεί­ρου­με αμφι­βο­λί­ες (…) και να βρε­θού­με αντι­μέ­τω­ποι με έναν πραγ­μα­τι­κά στρα­τη­γι­κό διά­λο­γο. Εχει αρχί­σει και είμαι ικα­νο­ποι­η­μέ­νος», σημειώ­νο­ντας μάλι­στα ότι οι συζη­τή­σεις δεν μπο­ρούν να περι­στρέ­φο­νται μόνο γύρω από προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, ενώ επα­νέ­λα­βε την πρό­τα­σή του για «στρα­τη­γι­κό διά­λο­γο» με τη Ρωσία, «χωρίς αφέλειες».

Σε ό,τι αφο­ρά το τελευ­ταίο, ο Στόλ­τεν­μπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ πιστεύ­ει στον διά­λο­γο με τη Ρωσία και αγω­νί­ζε­ται για καλύ­τε­ρες σχέ­σεις μαζί της, αλλά «πιστεύ­ου­με στη διτ­τή προ­σέγ­γι­ση, που σημαί­νει εδα­φι­κή άμυ­να και διά­λο­γος, εφό­σον είμα­στε ισχυ­ροί, ενω­μέ­νοι και στα­θε­ροί. Τότε θα μπο­ρού­με να δεσμευ­τού­με σε διά­λο­γο με τη Ρωσία, ακό­μα και για τον έλεγ­χο των όπλων».


Πηγή |> Ριζο­σπά­στης <|

Δεί­τε και  — “Ατέ­χνως”  |> ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ του ΝΑΤΟ: Απο­φά­σεις «φωτιά και λάβρα» για τους λαούς και αντι­θέ­σεις στον «αφρό»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο