Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ του ΝΑΤΟ: Συμφώνησαν στην αποστολή επιπλέον εξοπλισμού αεράμυνας στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ θα παρά­σχει επι­πλέ­ον εξο­πλι­σμό αερά­μυ­νας στην Ουκρα­νία, όπως δήλω­σε σήμε­ρα Πέμ­πτη ο γγ της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας, μια από­φα­ση που αφο­ρά και την Ελλά­δα, με δεδο­μέ­νες τις συζη­τή­σεις προ­κει­μέ­νου η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση να στεί­λει τους S‑300 από την Κρή­τη, σε συνέ­χι­ση των παρα­δό­σε­ων οπλι­σμού που έχει στα­λεί ήδη από την Αθή­να στην κυβέρ­νη­ση Ζελένσκι.

Μιλώ­ντας σε κοι­νή συνέ­ντευ­ξη Τύπου με τον υπουρ­γό Άμυ­νας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, πριν από τη δεύ­τε­ρη ημέ­ρα της συνό­δου των υπουρ­γών Άμυ­νας του ΝΑΤΟ στις Βρυ­ξέλ­λες, ο Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ ανα­κοί­νω­σε ότι οι υπουρ­γοί συμ­φώ­νη­σαν να «παρέ­χουν περισ­σό­τε­ρη αερο­πο­ρι­κή αμυ­ντι­κή βοή­θεια στην Ουκρα­νία» στη χθε­σι­νο­βρα­δι­νή συνά­ντη­ση της Ομά­δας Επα­φής για την Άμυ­να της Ουκρανίας.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», επανέλαβε, προαναγγέλλοντας αυξημένη υποστήριξη στη χώρα, ειδικά μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης που ακολούθησε την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Το ΝΑΤΟ χαι­ρέ­τι­σε επί­σης την από­φα­ση της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ που κατα­δι­κά­ζει την προ­σάρ­τη­ση τεσ­σά­ρων ουκρα­νι­κών εδα­φών από τη Ρωσία και καλεί τη Μόσχα να απο­κα­τα­στή­σει την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της χώρας, πρόσθεσε.

Από την πλευ­ρά του, ο Όστιν χαι­ρέ­τι­σε την από­φα­ση για απο­στο­λή επι­πλέ­ον εξο­πλι­σμού και δια­βε­βαί­ω­σε για τη «δέσμευ­ση των ΗΠΑ» να προ­στα­τεύ­σουν «κάθε ίντσα του εδά­φους του ΝΑΤΟ» σύμ­φω­να με το Άρθρο 5 για τη συλ­λο­γι­κή άμυνα.

Στη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση των ΥΠΑΜ θα συμ­με­τά­σχει και ο επι­κε­φα­λής Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής της ΕΕ Ζοζέπ Μπο­ρέλ, σε μια συζή­τη­ση σχε­τι­κά με το μέλ­λον των απο­στο­λών του ΝΑΤΟ.

Κοινή προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων από χώρες της ΕΕ

Σε μία παράλ­λη­λη εξέ­λι­ξη, η Γερ­μα­νία και άλλες 13 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ υπέ­γρα­ψαν σήμε­ρα επι­στο­λή προ­θέ­σε­ων για την κοι­νή προ­μή­θεια συστη­μά­των αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας της κατη­γο­ρί­ας «Arrow 3» και «Patriot».

Η τελε­τή της υπο­γρα­φής πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυ­ξέλ­λες. Οι χώρες που συμ­με­τέ­χουν είναι η Γερ­μα­νία, η Βρε­τα­νία, η Σλο­βα­κία, η Νορ­βη­γία, η Λετο­νία, η Ουγ­γα­ρία, η Βουλ­γα­ρία, το Βέλ­γιο, η Τσε­χία, η Φιν­λαν­δία, η Λιθουα­νία, η Ολλαν­δία, η Ρου­μα­νία και η Σλοβενία.

Πηγή: ΝΑΤΟ

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Συμ­φω­νώ από­λυ­τα  για τη δρά­ση του ΟΗΕ, και δεν θα μπο­ρού­σα να το θέσω καλύ­τε­ρα, όπως επί­σης στο γεγο­νός ότι θα παρα­μεί­νου­με στις προ­σπά­θειές μας ‑το επα­να­λαμ­βά­νω αυτό να υπο­στη­ρί­ξου­με την Ουκρα­νία για όσο διά­στη­μα χρεια­στεί. Και μας έχε­τε ακού­σει να το λέμε αυτό ξανά και ξανά. Το άλλο πράγ­μα που μας έχε­τε ακού­σει να λέμε ξανά και ξανά είναι ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είναι απο­λύ­τως αφο­σιω­μέ­νες στις δεσμεύ­σεις τους βάσει του Άρθρου 5 και δεσμευό­μα­στε να υπε­ρα­σπι­στού­με κάθε εκα­το­στό του εδά­φους του ΝΑΤΟ εάν και όταν πρό­κει­ται για αυτό.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Θέλω να χει­ρο­κρο­τή­σω όλους τους Συμ­μά­χους και τους εταί­ρους μας που συστρα­τεύ­τη­καν για να παρά­σχουν βοή­θεια στην Ουκρα­νία. Ξέρε­τε, η Ρωσία δια­νύ­ει τον όγδοο μήνα της απρό­κλη­της και άδι­κης εισβο­λής της στην Ουκρα­νία. Και από τότε που το έκα­νε αυτό, οι Σύμ­μα­χοι συνέ­χι­σαν να εντεί­νο­νται για να παρέ­χουν βοή­θεια ασφα­λεί­ας. Και αυτό απλώς μιλά για την ποιό­τη­τα αυτής της Συμ­μα­χί­ας και την εστί­α­ση των μελών της Συμ­μα­χί­ας. Και έτσι δεν θα μπο­ρού­σα να είμαι πιο περή­φα­νος για τη δου­λειά που έχει γίνει.

Να διευ­κρι­νί­σω επί­σης πως αυτή η Συμ­μα­χία είναι το ουσια­στι­κό φόρουμ για δια­βού­λευ­ση και λήψη απο­φά­σε­ων και δρά­σης όσον αφο­ρά την ασφά­λεια της περιο­χής και τη δια­τλα­ντι­κή ασφά­λεια επίσης.

Λοι­πόν, ανυ­πο­μο­νώ για μερι­κές μεγά­λες συζη­τή­σεις σήμε­ρα. Ανυ­πο­μο­νώ επί­σης να καλω­σο­ρί­σω τη Φιν­λαν­δία και τη Σου­η­δία στη Συμ­μα­χία όσο γίνε­ται πιο σύντο­μα. Και …ανυ­πο­μο­νώ πραγ­μα­τι­κά για τέτοιες εξαι­ρε­τι­κές συζητήσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο