Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνομιλίες Ουκρανίας — Ρωσίας: Συμβιβασμός στα εύκολα παραπομπή για αργότερα στα «πιο ακανθώδη ζητήματα»

Ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις των αντι­προ­σω­πειών της Ρωσί­ας και της Ουκρα­νί­ας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε ότι περιο­ρί­ζει «δρα­στι­κά» τη στρα­τιω­τι­κή της δρα­στη­ριό­τη­τα στις περιο­χές του Κιέ­βου και του Τσερ­νί­γκιφ της Ουκρα­νί­ας, μετά τις «ουσια­στι­κές» ουκρα­νο­ρω­σι­κές συνο­μι­λί­ες στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη», δήλω­σαν Ρώσοι διαπραγματευτές.

«Καθώς οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις επί συμ­φω­νί­ας ουδε­τε­ρό­τη­τας και μη πυρη­νι­κού στά­τους της Ουκρα­νί­ας εισέρ­χο­νται σε πρα­κτι­κή διά­στα­ση (…) απο­φα­σί­σθη­κε, για την ενί­σχυ­ση της αμοι­βαί­ας εμπι­στο­σύ­νης, ο δρα­στι­κός περιο­ρι­σμός της στρα­τιω­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας με κατεύ­θυν­ση το Κίε­βο και το Τσερ­νί­γκιφ», ανα­κοί­νω­σε στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη ο Ρώσος υφυ­πουρ­γός Άμυ­νας Αλε­ξά­ντρ Φόμιν.

Ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας που συμ­με­τέ­χει στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, Βλα­ντί­μιρ Μεντίν­σκι, έκα­νε λόγο για «ουσια­στι­κές συνο­μι­λί­ες», δηλώ­νο­ντας ότι η ρωσι­κή αντι­προ­σω­πεία έλα­βε γρα­πτές προ­τά­σεις από το Κίε­βο, που συμ­φω­νή­θη­καν με την ηγε­σία της Ουκρα­νί­ας. «Η Ουκρα­νία αρνεί­ται να συμ­με­τά­σχει σε στρα­τιω­τι­κές συμ­μα­χί­ες, να ανα­πτύ­ξει ξένες στρα­τιω­τι­κές βάσεις, σώμα­τα, να διε­ξά­γει στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας χωρίς τη συγκα­τά­θε­ση των εγγυ­η­τριών χωρών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ρωσί­ας», δήλω­σε ο Μεντίνσκι.

Συμπλή­ρω­σε ότι στο κεί­με­νο των προ­τά­σε­ων του Κιέ­βου, η Ουκρα­νία ανα­κη­ρύσ­σε­ται μόνι­μα ουδέ­τε­ρο κρά­τος με διε­θνείς νομι­κές εγγυ­ή­σεις για την εφαρ­μο­γή ενός αδέ­σμευ­του και απο­πυ­ρη­νι­κο­ποι­η­μέ­νου καθεστώτος.

«Αυτές οι εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας δεν ισχύ­ουν για το έδα­φος της Κρι­μαί­ας και της Σεβα­στού­πο­λης» είπε, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι η Ουκρα­νία δήλω­σε πως δεν σκο­πεύ­ει να διεκ­δι­κή­σει την Κρι­μαία με στρα­τιω­τι­κά μέσα, παρά μόνο μέσω δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων. «Φυσι­κά, αυτό δεν αντι­στοι­χεί με κανέ­ναν τρό­πο στη δική μας θέση, αλλά η Ουκρα­νία έχει δια­τυ­πώ­σει τη δική της προ­σέγ­γι­ση», πρό­σθε­σε, καθώς η Ρωσία δεν συζη­τά την επι­στρο­φή της Κριμαίας.

Επί­σης ο Βλ. Μεντί­σκι στη δήλω­σή του ανέ­φε­ρε ότι το Κίε­βο πρό­τει­νε να μην επε­κτα­θούν οι εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας στα εδά­φη που η Ουκρα­νία απο­κα­λεί «ξεχω­ρι­στές περιο­χές των περιο­χών Ντό­νε­τσκ και Λουχάνσκ».

Εγγυήσεις ασφάλειας πρότειναν οι Ουκρανοί

Η Ουκρα­νία πρό­τει­νε την υιο­θέ­τη­ση ενός καθε­στώ­τος ουδε­τε­ρό­τη­τας με αντάλ­λαγ­μα εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας κατά τον τελευ­ταίο γύρο των συνο­μι­λιών με τη Ρωσία, γεγο­νός που σημαί­νει ότι δεν θα εντα­χθεί σε στρα­τιω­τι­κές συμ­μα­χί­ες ούτε θα φιλο­ξε­νή­σει στρα­τιω­τι­κές βάσεις, είπαν οι Ουκρα­νοί διαπραγματευτές.

Οι προ­τά­σεις θα περι­λαμ­βά­νουν ακό­μη μια 15ετή περί­ο­δο δια­βου­λεύ­σε­ων για το καθε­στώς της προ­σαρ­τη­μέ­νης Κρι­μαί­ας και θα ισχύ­σουν μόνο αν υπάρ­ξει πλή­ρης κατά­παυ­ση του πυρός, ανέ­φε­ραν επί­σης οι Ουκρα­νοί δια­πραγ­μα­τευ­τές στους δημο­σιο­γρά­φους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας θα είναι παρό­μοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλα­δή περί συλ­λο­γι­κής άμυ­νας. Η Πολω­νία, το Ισρα­ήλ, η Τουρ­κία και ο Κανα­δάς θα μπο­ρού­σαν να συγκα­τα­λέ­γο­νται στους εγγυ­η­τές ασφαλείας.

«Δεν θα φιλο­ξε­νή­σου­με ξένες στρα­τιω­τι­κές βάσεις στο έδα­φός μας ούτε θα ανα­πτύ­ξου­με στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις στο έδα­φός μας και δεν θα εντα­χθού­με σε στρα­τιω­τι­κο­πο­λι­τι­κές συμ­μα­χί­ες», είπε ο Ουκρα­νός δια­πραγ­μα­τευ­τής, Ολε­ξά­ντερ Τσά­λι. «Οι στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις στο έδα­φός μας θα πραγ­μα­το­ποιού­νται με τη συναί­νε­ση των εγγυ­η­τριών χωρών», πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Αργότερα η συζήτηση για τα «πιο ακανθώδη ζητήματα»

Δεν υπήρ­χε αρκε­τό υλι­κό στις παρού­σες ουκρα­νι­κές προ­τά­σεις που να εγγυά­ται μια συνά­ντη­ση ανά­με­σα στον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο, Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι και τον Ρώσο πρό­ε­δρο, Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, είπαν πάντως οι Ουκρα­νοί δια­πραγ­μα­τευ­τές, προ­σθέ­το­ντας ότι ανα­μέ­νουν την απά­ντη­ση της Μόσχας.

Οι σημε­ρι­νές συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ Ουκρα­νών και Ρώσων δια­πραγ­μα­τευ­τών στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη σημεί­ω­σαν την πιο σημα­ντι­κή πρό­ο­δο στις συζη­τή­σεις μέχρι σήμε­ρα, δήλω­σε ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, μετά την ολο­κλή­ρω­ση των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων. Μιλώ­ντας από τον χώρο διε­ξα­γω­γής των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, ο Τσα­βού­σο­γλου είπε ότι η Άγκυ­ρα χαι­ρε­τί­ζει την επί­τευ­ξη συμ­βι­βα­σμού και κοι­νής κατα­νό­η­σης των δύο χωρών σε ορι­σμέ­να ζητή­μα­τα και πρό­σθε­σε ότι ο πόλε­μος πρέ­πει να λήξει το συντο­μό­τε­ρο δυνατό.

Συμπλή­ρω­σε ότι τα «πιο ακαν­θώ­δη ζητή­μα­τα» ανα­μέ­νε­ται να συζη­τη­θούν αργό­τε­ρα μετα­ξύ των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών της Ουκρα­νί­ας και της Ρωσί­ας, λέγο­ντας ότι οι ηγέ­τες των δύο χωρών θα συνα­ντη­θούν στη συνέχεια.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο