Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταγή για Κοτόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά:

•4 χωριά­τι­κα λεπτά φύλ­λα για πίτα
•1 φιλέ­το στή­θος κοτό­που­λο (μαγει­ρε­μέ­νο
και ψιλοκομμένο)
•2 κ.σ. ελαιόλαδο
•2 μέτρια κρεμ­μύ­δια (κομ­μέ­να σε λεπτές
φέτες)
•1 πρά­σο κομ­με­νο σε λεπτές φέτες
•1 καρό­το τριμ­μέ­νο σε χοντρό τρίφτη
•1 γεμά­τη κ.σ. αλεύρι
•2 πρέ­ζες μοσχοκάρυδο
•1 ½ φλ. γάλα σε θερμ. δωμ.
•1/2 φλ κασέ­ρι τριμμένο
•αλά­τι
•πιπέ­ρι

Εκτέλεση:

Για την εύκο­λη κοτό­πι­τα με μπε­σα­μέλ θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με κοτό­που­λο μαγει­ρε­μέ­νο που μας περίσ­σε­ψε από προη­γού­με­νο φαγητό.

Ζεσταί­νου­με σε κατσα­ρό­λα το ελαιό­λα­δο, σε μέτρια φωτιά προς δυνα­τή φωτιά. Προ­σθέ­του­με το κρεμ­μύ­δι και το πρά­σο, σοτά­ρου­με για 3’-4’ και προ­σθέ­του­με το καρό­το. Αλα­τί­ζου­με και σοτά­ρου­με για ακό­μα 1’.

Πασπα­λί­ζου­με με το μοσχο­κά­ρυ­δο και το αλεύ­ρι και ανα­κα­τεύ­ου­με τα υλι­κά να ψηθεί το αλεύ­ρι για 1’. Προ­σθέ­του­με το γάλα συνε­χί­ζο­ντας το ανακάτεμα.

Αφή­νου­με το μείγ­μα να πάρει βρά­ση και να πυκνώσει.

Αφού δέσει η κρέ­μα, προ­σθέ­του­με το ψιλο­κομ­μέ­νο κοτό­που­λο, το κασέ­ρι και αφή­νου­με για λίγο τη γέμι­ση να στα­θεί να γίνει χλιαρή.

Σε λαδω­μέ­νο μικρό στρογ­γυ­λό ταψί 25 εκα­το­στών, στρώ­νου­με ένα χωριά­τι­κο φύλ­λο τσα­λα­κω­τά. Λαδώ­νου­με πετα­χτά και στρώ­νου­με από πάνω τσα­λα­κω­τά και ένα δεύ­τε­ρο χωριά­τι­κο φύλλο.

Αδειά­ζου­με τη γέμι­ση για την κοτό­πι­τα και καλύ­πτου­με με τα άλλα δύο φύλ­λα, τα οποία τα στρώ­νου­με τσα­λα­κω­τά και τα λαδώ­νου­με ενδιάμεσα.

Ψήνου­με σε καλά προ­θερ­μα­σμέ­νο φούρ­νο στους 180 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στον αέρα, στη μεσαία σχά­ρα, για 40’ περί­που, μέχρι να ροδί­σει καλά η πίτα πάνω και κάτω.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο