Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταγή για μελομακάρονα, γλυκά και τραγανά

Χρι­στού­γεν­να χωρίς μελο­μα­κά­ρο­να δε γίνε­ται. Τα θέλου­με πολύ, και σε μεγά­λες ποσό­τη­τες, και επει­δή στο φούρ­νο κοστί­ζουν ας κατα­πια­στού­με να τα κάνου­με μόνοι μας.

Υλικά:

•1 κ.γ. μπέι­κιν πάουντερ

•1 κιλό αλεύ­ρι για όλες τις χρήσεις

•240 ml ελαιό­λα­δο •240 ml ηλιέλαιο

•Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

•160 γρ. ζάχαρη

•80 ml κονιάκ

•2 κ.γ. κανέλα

•1/2κ.γ. γαρί­φα­λο σε σκόνη

•Χυμός από 2 πορτοκάλια

•1/2 κ.γ. μαγει­ρι­κή σόδα

Υλικά για το σιρόπι & το σερβίρισμα

•400 ml νερό

•500 γρ. ζάχα­ρη 1 ξύλο κανέλας

•350 γρ. μέλι ή maple syrup ή σιρό­πι αγαύης

•1 φλού­δα πορτοκαλιού

•100 γρ. ξηροί καρ­ποί, τριμμένοι

Εκτέλεση:

Ετοι­μά­ζου­με πρώ­τα το σιρό­πι. Βάζου­με το νερό, τη ζάχα­ρη, το ξύλο κανέ­λας, το μέλι και τη φλού­δα πορ­το­κα­λιού σε μικρή κατσα­ρό­λα. Ανα­κα­τεύ­ου­με και βάζου­με να ζεστα­θεί σε χαμη­λή φωτιά. Σιγο­βρά­ζου­με για 4–5 λεπτά. Αφή­νου­με να κρυώ­σει εντελώς.

Ανα­κα­τεύ­ου­με το αλεύ­ρι με το μπέι­κιν πάου­ντερ. Σε μεγά­λο μπολ ανα­κα­τεύ­ου­με με σύρ­μα το ελαιό­λα­δο, το ηλιέ­λαιο, το ξύσμα, τη ζάχα­ρη, το κονιάκ, την κανέ­λα και το γαρί­φα­λο. Ρίχνου­με τη μαγει­ρι­κή σόδα στο χυμό, ανα­κα­τεύ­ου­με, αφή­νου­με να αφρί­σει και ρίχνου­με στο μπολ με τα υπό­λοι­πα υλι­κά. Ανα­κα­τεύ­ου­με καλά. Προ­σθέ­του­με στα­δια­κά το μείγ­μα με το αλεύ­ρι και  ανα­κα­τεύ­ου­με απα­λά με το άλλο χέρι μας, να ενω­θεί με το υγρό μείγ­μα. Προ­σέ­χου­με να μην παρα­ζυ­μώ­σου­με το μείγμα.

Πλά­θου­με μικρά μελο­μα­κά­ρο­να (περί­που 20 γρ. το καθέ­να) και τα τοπο­θε­τού­με ‑με μικρή από­στα­ση μετα­ξύ τους- σε ταψί περα­σμέ­νο με λαδό­κολ­λα. Τα πιέ­ζου­με ελα­φρά με πιρού­νι, σταυρωτά.
Ψήνου­με τα μελο­μα­κά­ρο­να σε προ­θερ­μα­σμέ­νο φούρ­νο, στους 170°C στον αέρα, για περί­που 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

Όσο είναι καυ­τά τα περ­νά­με (σε δόσεις) για 2–3 λεπτά από το κρύο σιρό­πι κι απ’ τις δύο μεριές και τα ακου­μπά­με σε πιατέλα.

Τα πασπα­λί­ζου­με με τους τριμ­μέ­νους ξηρούς καρ­πούς της αρε­σκεί­ας μας. Όσο σιρό­πι περισ­σέ­ψει, το φυλά­με και ‑αν θέλου­με- ανα­νε­ώ­νου­με κάθε τόσο τα μελο­μα­κά­ρο­να ή τα περι­χύ­νου­με με 2–3 κ.σ. σκέ­το μέλι.

Πηγή: Χαραυ­γή

https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b7%ce%bf%cf%8d%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7-%ce%b2%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο