Συνταγή βασιλόπιτα: Η Βασιλόπιτα, σε κάθε τόπο και διαφορετική συνταγή. Αλλού είναι πίτα — με χορταρικά ή με κρεατικά — κι αλλού είναι ψωμί γλυκό με μπαχαρικά και ξερά φρούτα, (και κέικ ή τσουρέκι), καταστόλιστο με ζυμαρένια κεντίδια, με μύγδαλα και ζαχαρωτά, προαναγγέλλει τον τυχερό τις; οικογένειας για τη νέα χρονιά.
Επιλέξαμε συνταγή για παραδοσιακή βασιλόπιτα
Υλικά:
•250 γραµ. βούτυρο φρέσκο
•2 φλ. ζάχαρη
•6 αβγά
•1 φλ. γάλα
•1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
•1/2 φλ. κονιάκ
•1 πορτοκάλι (ξύσµα)
•1 βανίλια
•2 κ.γλ. µαχλέπι κοπανισµένο
•1 πρέζα αλάτι
•1 κ.γλ. µπέικιν πάουντερ
•1 φλ. αµύγδαλα καβουρδισµένα χοντροκοµµένα
Εκτέλεση:
Για την παραδοσιακή βασιλόπιτα µε µαχλέπι κοσκινίζουµε πρώτα το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ. Χτυπάµε τη µαργαρίνη µε τη ζάχαρη και το αλάτι µέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουµε έναν-έναν τους κρόκους των αβγών και στη συνέχεια ρίχνουµε µέσα το ξύσµα, το µαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ. Χτυπάµε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή µαρέγκα. Ρίχνουµε στο µείγµα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι µε τη µαρέγκα, διπλώνοντας απαλά µε µια σπάτουλα. Τέλος, ρίχνουµε τα χοντροκοµµένα αµύγδαλα και ανακατεύουµε ελαφρά. Αλείφουµε µε µαργαρίνη ένα ταψί Νο 30 και αδειάζουµε µέσα το µείγµα. Προσθέτουµε το νόµισµα και, αν θέλουµε, πασπαλίζουµε τη βασιλόπιτα µε φιλέ αµύγδαλο. Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά.
Αφήνουµε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουµε από το ταψί σε σχάρα για να κρυώσει.
Κοσκινίζουµε πάνω, επίσης αν θέλουµε, ζάχαρη άχνη.