Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταγή για παραδοσιακή βασιλόπιτα

Συντα­γή βασι­λό­πι­τα: Η Βασι­λό­πι­τα, σε κάθε τόπο και δια­φο­ρε­τι­κή συντα­γή. Αλλού είναι πίτα — με χορ­τα­ρι­κά ή με κρε­α­τι­κά — κι αλλού είναι ψωμί γλυ­κό με μπα­χα­ρι­κά και ξερά φρού­τα, (και κέικ ή τσου­ρέ­κι), κατα­στό­λι­στο με ζυμα­ρέ­νια κεντί­δια, με μύγδα­λα και ζαχα­ρω­τά, προ­α­ναγ­γέλ­λει τον τυχε­ρό τις; οικο­γέ­νειας για τη νέα χρονιά.

Επι­λέ­ξα­με συντα­γή για παρα­δο­σια­κή βασιλόπιτα

Υλικά:

•250 γραµ. βού­τυ­ρο φρέσκο
•2 φλ. ζάχαρη
•6 αβγά
•1 φλ. γάλα
•1/2 κιλό αλεύ­ρι που φου­σκώ­νει µόνο του
•1/2 φλ. κονιάκ
•1 πορ­το­κά­λι (ξύσµα)
•1 βανίλια
•2 κ.γλ. µαχλέ­πι κοπανισµένο
•1 πρέ­ζα αλάτι
•1 κ.γλ. µπέι­κιν πάουντερ
•1 φλ. αµύ­γδα­λα καβουρ­δι­σµέ­να χοντροκοµµένα

Εκτέλεση:

Για την παρα­δο­σια­κή βασι­λό­πι­τα µε µαχλέ­πι κοσκι­νί­ζου­µε πρώ­τα το αλεύ­ρι µε το µπέι­κιν πάου­ντερ. Χτυ­πά­µε τη µαρ­γα­ρί­νη µε τη ζάχα­ρη και το αλά­τι µέχρι να ασπρί­σουν και να αφρατέψουν.

Προ­σθέ­του­µε έναν-έναν τους κρό­κους των αβγών και στη συνέ­χεια ρίχνου­µε µέσα το ξύσµα, το µαχλέ­πι, τη βανί­λια, το γάλα και το κονιάκ. Χτυ­πά­µε τα ασπρά­δια των αυγών σε σφι­χτή µαρέ­γκα. Ρίχνου­µε στο µεί­γµα των κρό­κων εναλ­λάξ το αλεύ­ρι µε τη µαρέ­γκα, διπλώ­νο­ντας απα­λά µε µια σπά­του­λα. Τέλος, ρίχνου­µε τα χοντρο­κο­µµέ­να αµύ­γδα­λα και ανα­κα­τεύ­ου­µε ελα­φρά. Αλεί­φου­µε µε µαρ­γα­ρί­νη ένα ταψί Νο 30 και αδειά­ζου­µε µέσα το µεί­γµα. Προ­σθέ­του­µε το νόµι­σµα και, αν θέλου­µε, πασπα­λί­ζου­µε τη βασι­λό­πι­τα µε φιλέ αµύ­γδα­λο. Ψήνου­µε σε προ­θε­ρµα­σµέ­νο φούρ­νο στους 180°C για περί­που 55 λεπτά.

Αφή­νου­µε να στα­θεί για 5 λεπτά και τη βγά­ζου­µε από το ταψί σε σχά­ρα για να κρυώσει.

Κοσκι­νί­ζου­µε πάνω, επί­σης αν θέλου­µε, ζάχα­ρη άχνη.

Ατέχνως εύχεται αγωνιστικά καλές γιορτές με υγεία για ένα ελπιδοφόρο «αύριο»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο