Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταγή για πατάτες κοκκινιστές με ελιές, κάππαρη και φέτα

Συντα­γή για πατά­τες κοκ­κι­νι­στές με ελιές, κάπ­πα­ρη και φέτα. Προ­ε­τοι­μα­σία: 30΄, Μαγεί­ρε­μα: 35΄

Υλικά (για 4 άτομα)

1½ κιλό πατά­τες, καθα­ρι­σμέ­νες και κομ­μέ­νες σε μεγά­λα κομ­μά­τια (κυδω­νά­τες)

70 ml ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμ­μύ­δια, κομ­μέ­να σε λεπτές φέτες

2 σκε­λί­δες σκόρ­δου, καθα­ρι­σμέ­νες και ελα­φρώς κοπα­νι­σμέ­νες (ή όσο σκόρ­δο θέλουμε)

1 δαφ­νό­φυλ­λο

1/2 φλιτζ. τσα­γιού μαύ­ρες ελιές, χωρίς κου­κού­τσι, χονδροκομμένες

2 κουτ. σού­πας κάπ­πα­ρη, ξαλ­μυ­ρι­σμέ­νη και στραγγισμένη

τα φυλ­λα­ρά­κια από 1/2 ματσά­κι μαϊ­ντα­νό, ψιλοκομμένα

400 γρ. ντο­μα­τά­κια ολό­κλη­ρα από κον­σέρ­βα, με το χυμό τους, χον­δρο­κομ­μέ­να ή ελα­φρώς χτυ­πη­μέ­να στο μούλτι

1 κουτ. σού­πας φρέ­σκια ρίγα­νη, ψιλο­κομ­μέ­νη (ματσά­κια ή γλα­στρά­κια με ρίγα­νη βρί­σκου­με πλέ­ον στα περισ­σό­τε­ρα σού­περ μάρ­κετ και σε όλα τα φυτώ­ρια). εναλ­λα­κτι­κά, βάζου­με 1/2 κουτ. σού­πας ξερή ρίγα­νη, τριμμένη
αλά­τι, φρε­σκο­τριμ­μέ­νο πιπέρι

200 γρ. φέτα της αρε­σκεί­ας μας, χονδροθρυμματισμένη

Διαδικασία

Σε μια φαρ­διά και ρηχή κατσα­ρό­λα, ζεσταί­νου­με το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτά­ρου­με το κρεμ­μύ­δι μαζί με αλά­τι, φρε­σκο­τριμ­μέ­νο πιπέ­ρι και τη δάφ­νη, για περί­που 6 – 7 λεπτά, μέχρι να μαλα­κώ­σει λίγο και να ροδίσει.

Προ­σθέ­του­με το σκόρ­δο, τις ελιές, την κάπ­πα­ρη, το μαϊ­ντα­νό και συνε­χί­ζου­με το σοτά­ρι­σμα για περί­που 1 – 2 λεπτά, ανα­κα­τεύ­ο­ντας με μια ξύλι­νη κουτάλα.

Ρίχνου­με και τις πατά­τες, αλα­το­πι­πε­ρώ­νου­με, συνε­χί­ζου­με το ανα­κά­τε­μα, για να ανα­μει­χθούν τα υλι­κά, και προ­σθέ­του­με τα ντο­μα­τά­κια με το χυμό τους, μαζί με 300 ml νερό.

Μόλις το φαγη­τό αρχί­σει να βρά­ζει, χαμη­λώ­νου­με τη θερ­μο­κρα­σία σε μέτρια προς χαμη­λή φωτιά, σκε­πά­ζου­με την κατσα­ρό­λα και αφή­νου­με να σιγο­μα­γει­ρευ­τεί για περί­που 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να μαλα­κώ­σουν οι πατάτες.

Αν ενδιά­με­σα σωθούν τα υγρά και οι πατά­τες δεν είναι έτοι­μες, τότε προ­σθέ­του­με λίγο ζεστό νερό. Πασπα­λί­ζου­με με τη ρίγα­νη, σκορ­πί­ζου­με το τυρί και αφή­νου­με να μαγει­ρευ­τεί περί­που άλλα 3 – 4 λεπτά, με σκε­πα­σμέ­νη την κατσαρόλα.

Σερ­βί­ρου­με τις πατά­τες μαζί με λαχα­νο­σα­λά­τα και ζεστό χωριά­τι­κο ψωμί.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Ψιθύ­ρι­ζε όταν μιλάς για αγά­πη, της Βασι­λι­κής Ελευ­θε­ριά­δου – Γαλάνη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο