Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταγή για Τας Κεμπάπ

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχά­ρι ελιά — χτέ­νι σπάλας
  • 1 κου­τα­λιά μαρ­γα­ρί­νη με βούτυρο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. γεμά­τη πελτέ
  • 1/2 φλι­τζά­νι λευ­κό ξηρό κρασί
  • 1 δαφ­νό­φυλ­λο
  • 3–4 μπα­χά­ρια
  • αλά­τι, φρε­σκο­τριμ­μέ­νο πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβου­με το μοσχά­ρι σε κυβά­κια. Αφού το στε­γνώ­σου­με σε απορ­ρο­φη­τι­κό χαρ­τί κου­ζί­νας, το πανά­ρου­με στο αλεύ­ρι. Ζεσταί­νου­με τη μαρ­γα­ρί­νη με βού­τυ­ρο μαζί το ελαιό­λα­δο σε κατσα­ρό­λα και ροδί­ζου­με καλά το κρέ­ας από όλες τις πλευ­ρές, για 4–5 λεπτά. Στη συνέ­χεια, προ­σθέ­του­με το κρεμ­μύ­δι κι αφή­νου­με να μαρα­θεί για 4–5 λεπτά, χωρίς να πάρει χρώ­μα. Ρίχνου­με τον πελ­τέ στην κατσα­ρό­λα και τον τρί­βου­με με σπά­του­λα ή κου­τά­λα. Αφή­νου­με για 1 λεπτό να ψηθεί και να βγά­λει τα αρώ­μα­τά του. Σβή­νου­με με το μισό κρα­σί και αφή­νου­με λίγα λεπτά να εξα­τμι­στεί το μισό αλκο­όλ. Προ­σθέ­του­με ζεστό νερό ή ζωμό κρέ­α­τος, ίσα που να σκε­πά­ζει το κρέ­ας. Σκε­πά­ζου­με την κατσα­ρό­λα και χαμη­λώ­νου­με τη θερ­μο­κρα­σία. Αφή­νου­με να βρά­σει σε χαμη­λή φωτιά, περί­που για 1 ώρα, μέχρι να μαλα­κώ­σει καλά το κρέ­ας. Η σάλ­τσα πρέ­πει ίσα ίσα να κοχλά­ζει. Προς το τέλος του βρα­σμού προ­σθέ­του­με τα μπα­χα­ρι­κά κι αλα­το­πι­πε­ρώ­νου­με. Μπο­ρεί­τε να το σερ­βί­ρε­τε με ρύζι ή με που­ρέ πατάτες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο