Υλικά:
- 1 κιλό μοσχάρι ελιά — χτένι σπάλας
- 1 κουταλιά μαργαρίνη με βούτυρο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 1 δαφνόφυλλο
- 3–4 μπαχάρια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μοσχάρι σε κυβάκια. Αφού το στεγνώσουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το πανάρουμε στο αλεύρι. Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο μαζί το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές, για 4–5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι κι αφήνουμε να μαραθεί για 4–5 λεπτά, χωρίς να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα και τον τρίβουμε με σπάτουλα ή κουτάλα. Αφήνουμε για 1 λεπτό να ψηθεί και να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με το μισό κρασί και αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το μισό αλκοόλ. Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος, ίσα που να σκεπάζει το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, περίπου για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Η σάλτσα πρέπει ίσα ίσα να κοχλάζει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μπαχαρικά κι αλατοπιπερώνουμε. Μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι ή με πουρέ πατάτες.