Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταγή: Λαζάνια στο φούρνο

Υλικά:

• 12–14 φύλ­λα λαζά­νια φαρ­διά με αυγά ή
σπα­νά­κι (πρά­σι­να)
• 400 γρ. ντο­μα­τά­κια ψιλοκομμένα
• 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
• 150 γρ. φρέ­σκο βούτυρο
• 6 κου­τα­λιές της σού­πας αλεύρι.
• 1 1/4 λίτρο φρέ­σκο γάλα
• 1 κου­τα­λά­κι λευ­κό πιπέρι
• 1 μεγά­λο ξερό κρεμμύδι
• 50 γρ. παρ­θέ­νο ελαιόλαδο
• τριμ­μέ­νη παρμεζάνα
• αλά­τι, φρε­σκο­τριμ­μέ­νο πιπέρι
• λίγη ρίγανη

Εκτέλεση:

Σε μεγά­λη κατσα­ρό­λα με βρα­στό αλα­τι­σμέ­νο νερό ρίχνου­με μια κου­τα­λιά της σού­πας λάδι και αρχί­ζου­με να ρίχνου­με ένα ένα τα φαρ­διά φύλ­λα λαζά­νια. Η παρα­πά­νω δια­δι­κα­σία θα βοη­θή­σει για να μην κολ­λή­σουν μετα­ξύ τους.

Τα λαζά­νια βρά­ζουν για 10 λεπτά. Τα στραγ­γί­ζου­με και αμέ­σως τα ξανα­βά­ζου­με στην κατσα­ρό­λα με 1 λίτρο κρύο νερό για να μην κολλήσουν.

Καθα­ρί­ζου­με και ψιλο­κό­βου­με το κρεμμύδι.

Σε άλλη κατσα­ρό­λα ζεσταί­νου­με λίγο λάδι και σοτά­ρου­με το κρεμ­μύ­δι. Προ­σθέ­του­με τον κιμά. Μόλις αυτός σοτα­ρι­στεί, ρίχνου­με την ντο­μά­τα, το αλά­τι, το πιπέ­ρι και τη ρίγα­νη. Χαμη­λώ­νου­με τη φωτιά ώστε να σιγο­βρά­σει για 25 λεπτά περίπου.

Όση ώρα σιγο­βρά­ζει ο κιμάς, ετοι­μά­ζου­με τη μπε­σα­μέλ. Σε ένα βαθύ αντι­κολ­λη­τι­κό τηγά­νι λιώ­νου­με το φρέ­σκο βού­τυ­ρο και ρίχνου­με 6 κου­τα­λιές αλεύ­ρι μαζί με το πιπέ­ρι, το αλά­τι και ανα­κα­τεύ­ου­με τα υλι­κά με ένα ξύλι­νο κου­τά­λι. Κατε­βά­ζου­με το τηγά­νι από τη φωτιά και ρίχνου­με 1 1/4 του λίτρου φρέ­σκο γάλα. Ανα­κα­τεύ­ου­με το μείγ­μα ώστε να ομο­γε­νο­ποι­η­θεί. Για να γίνει λείο, χωρίς σβό­λους, θα πρέ­πει να ανα­κα­τεύ­ου­με αρκε­τά γρή­γο­ρα και συνε­χώς. Ξανα­βά­ζου­με το τηγά­νι σε σιγα­νή φωτιά να σιγο­βρά­σει, μέχρι το περιε­χό­με­νο να πήξει ελαφρά.

Σε ένα πυρί­μα­χο σκεύ­ος απλώ­νου­με μια σει­ρά λαζά­νια βρα­σμέ­να ώστε να καλυ­φθεί όλος ο πάτος του. Ανα­κα­τεύ­ου­με τον έτοι­μο κιμά με 3 κου­τα­λιές της σού­πας μπε­σα­μέλ και καλύπτουμε
με τη μισή ποσό­τη­τα την πρώ­τη στρώ­ση των φύλ­λων από λαζά­νια προ­σθέ­το­ντας τριμ­μέ­νη παρ­με­ζά­να. Καλύ­πτου­με πάλι την επι­φά­νεια με νέα φύλ­λα λαζά­νια. Επα­να­λαμ­βά­νου­με με δεύ­τε­ρη στρώ­ση κιμά και λαζά­νια από πάνω.

Πάνω στην τελευ­ταία στρώ­ση ρίχνου­με και στρώ­νου­με την μπε­σα­μέλ. Την καλύ­πτου­με με άφθο­νη παρ­με­ζά­να και τότε βάζου­με το σκεύ­ος στον φούρ­νο που έχου­με προ­θερ­μά­νει στους 175 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Αφή­νου­με το φαγη­τό μέχρι να ροδί­σει καλά όλη η επι­φά­νειά του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο