Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταξιούχοι: Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί στα χρόνια των μνημονίων και συνεχίζουν να παρακρατούνται στη μεταμνημονιακή περίοδο

Την από­φα­σή τους να παρα­μεί­νουν όρθιοι στις επάλ­ξεις του αγώ­να διεκ­δι­κώ­ντας όσα τους έχουν αφαι­ρε­θεί απ’ τις κυβερ­νή­σεις των μνη­μο­νί­ων και συνε­χί­ζουν να παρα­κρα­τούν στη «μετα­μνη­μο­νια­κή περί­ο­δο» σημα­το­δό­τη­σε η συνά­ντη­ση αντι­προ­σω­πεί­ας της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Αγώ­να (ΣΕΑ) των εννέα συνερ­γα­ζό­με­νων πανελ­λα­δι­κά συντα­ξιου­χι­κών οργα­νώ­σε­ων στη συνά­ντη­σή τους με τον πρω­θυ­πουρ­γό Αλέ­ξη Τσί­πρα και την Έφη Αχτσιό­γλου και Τάσο Πετρό­που­λο, υπουρ­γό και υφυ­πουρ­γό Εργα­σί­ας αντίστοιχα.

Η συνά­ντη­ση, που εκκρε­μού­σε απ’ τις 15.12.2018, έγι­νε το μεση­μέ­ρι της 30.3.2019 και συζη­τή­θη­καν τα ζητή­μα­τα που έχει θέσει η ΣΕΑ με τα υπο­μνή­μα­τά της τόσο στον ίδιο τον πρω­θυ­πουρ­γό όσο και στα αρμό­δια και συναρ­μό­δια υπουρ­γεία. Στην αντι­προ­σω­πεία των συντα­ξιού­χων συμ­με­τεί­χαν οι: Δήμος Κου­μπού­ρης και Μανώ­λης Ραλ­λά­κης, πρό­ε­δρος και γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων Ελλά­δας ΙΚΑ, αντί­στοι­χα. Παντε­λής Τάτσης, πρό­ε­δρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Χρή­στος Μπουρ­δού­κhς και Ερμό­λα­ος Λινάρ­δος, πρό­ε­δρος και γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Πολι­τι­κών Συντα­ξιού­χων (ΠΟΠΣ), αντί­στοι­χα. Γεωρ­γία Παπα­δά­κου, πρό­ε­δρος της ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ. Γιώρ­γος Πεπό­νης, πρό­ε­δρος του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Συντα­ξιού­χων ΕΛΤΑ. Γιώρ­γος Βρα­νάς, πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Συντα­ξιού­χων ΝΑΤ, Αθα­να­σία Χρι­στο­πού­λου, μέλος του ΔΣ του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Συντα­ξιού­χων Δικη­γό­ρων και Κώστας Τζα­τζά­νης, πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Ομο­τί­μων Μηχα­νι­κών του ΤΕΕ.

Ο πρό­ε­δρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης στη συνά­ντη­ση έθε­σε το θέμα της χορή­γη­σης ανα­λο­γι­κής σύντα­ξης στους οφει­λέ­τες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν πάρει σύντα­ξη λόγω χρε­ών παρό­τι έχουν συμπλη­ρώ­σει τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις συνταξιοδότησης.

Γαι το θέμα αυτό η Έφη Αχτσιό­γλου είπε ότι στη ρύθ­μι­ση των χρε­ών στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία με μέχρι και 120 δόσεις θα γίνει κού­ρε­μα των οφει­λών μέχρι και 65% και των προ­σαυ­ξή­σε­ων μέχρι και 85%. Με αυτόν τον τρό­πο, σύμ­φω­να με την υπουρ­γό, τα συνο­λι­κά χρέη θα πέσουν κάτω από 20.000 ευρώ και οι οφει­λέ­τες θα μπο­ρέ­σουν να μπούν στη ρύθ­μι­ση των 120 δόσεων.

Ο Π. Τάτσης ζήτη­σε να υπα­χθούν στη ρύθ­μι­ση με τις 120 δόσεις και οι οφει­λέ­τες με χρέη μέχρι 50.000 ευρώ οι οποί­οι μπή­καν στη ρύθ­μι­ση του νόμου 4331/2015 απ’ τις 2.7.2015. Με εκεί­νη τη ρύθ­μι­ση χρέη κατά­λη­ξαν να παίρ­νουν σύντα­ξη 80 και 100 ευρώ που δεν φτά­νουν να ζήσουν.

Ερω­τη­θεί­σα απ’ το «Συντα­ξιού­χο του ΟΑΕΕ» για θέμα αυτό μετά τη συνά­ντη­ση, η Έφη Αχτσιό­γλου απά­ντη­σε: «Ειδι­κό­τε­ρα ζητή­μα­τα θα μπο­ρέ­σου­με να τα απο­σα­φη­νί­σου­με απ’ το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας όταν κατα­θέ­σου­με και το νομοσχέδιο».

Ακό­μα ο Π. Τάτσης στη συνά­ντη­ση έθε­σε το θέμα των κον­δυ­λί­ων για τον κοι­νω­νι­κό του­ρι­σμό που εισπράτ­το­νται απ’ τους συντα­ξιού­χους απ΄το 2010 και σήμε­ρα έχουν ξεπε­ρά­σει τα 28 εκ. ευρώ. Ο πρω­θυ­πουρ­γός υπέ­δει­ξες στους υπουρ­γούς να δοθεί λύση.

Τέλος ο πρω­θυ­πουρ­γός έθε­σε θέμα να επι­βα­ρύ­νο­νται οι συντα­ξιού­χοι οικο­νο­μι­κά για τις εξε­τά­σεις οδή­γη­σης, οι οποί­ες ορθώς χρειάζονται.

Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της συνά­ντη­σης, σε δηλώ­σεις που έκα­νε εκ μέρους της αντι­προ­σω­πεί­ας της ΣΕΑ, ο Δήμος Κου­μπού­ρης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ, υπο­γράμ­μι­σε μετα­ξύ άλλων: Το συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα είναι δυνα­τό, οργα­νω­μέ­νο, στε­κό­μα­στε όρθιοι επει­δή αγω­νι­ζό­μα­στε. Ο,τι θετι­κό πετύ­χα­με, είναι απο­τέ­λε­σμα των αγώ­νων μας, όπως η μη εφαρ­μο­γή της κατάρ­γη­σης της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς, η επι­στρο­φή των παρά­νο­μα παρα­κρα­τη­θέ­ντων από τις συντά­ξεις και άλλα.

Ενη­με­ρώ­νο­ντας για τις απα­ντή­σεις που δόθη­καν στα αιτή­μα­τα των συντα­ξιου­χι­κών οργα­νώ­σε­ων, ο Δ. Κου­μπού­ρης ανέ­φε­ρε ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός δεσμεύ­τη­κε ότι η κυβέρ­νη­ση θα κατα­θέ­σει άμε­σα τρο­πο­λο­γία για τις συντά­ξεις χηρεί­ας, με την οποία θα καταρ­γού­νται τα ηλι­κια­κά όρια που επέ­βα­λε ο νόμος Κατρού­γκα­λου και θα επα­να­φέ­ρε­ται ο υπο­λο­γι­σμός της σύντα­ξης χηρεί­ας στο 70% της σύντα­ξης του θανό­ντα (αντί του 50% που προ­βλέ­πει ο νόμος — λαιμητόμος).

Ανα­φο­ρι­κά με το πάγιο αίτη­μα του συντα­ξιου­χι­κού κινή­μα­τος για τους 80.000 αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους που έχουν συμπλη­ρώ­σει τα ηλι­κια­κά όρια συντα­ξιο­δό­τη­σης, ωστό­σο δεν λαμ­βά­νουν σύντα­ξη λόγω των χρε­ών τους προς τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, ο πρω­θυ­πουρ­γός ανέ­φε­ρε ότι θα κατα­τε­θεί άμε­σα η ρύθ­μι­ση για τις 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, με βάση την οποία οι εν λόγω δεκά­δες χιλιά­δες αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι θα μπο­ρούν να λαμ­βά­νουν τη σύντα­ξή τους, με παρα­κρά­τη­ση ενός ποσού για τις οφει­λές τους.

Σε σχέ­ση με τη διεκ­δί­κη­ση των συντα­ξιού­χων για άμε­ση επα­να­φο­ρά του δώρου Πάσχα στις συντά­ξεις, ο πρω­θυ­πουρ­γός παρέ­πεμ­ψε στο αόρι­στο μέλ­λον μετά τις εκλο­γές, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι η κυβέρ­νη­ση μελε­τά κινή­σεις που ενδέ­χε­ται να γίνουν από το 2020. Τη στιγ­μή που η ανέ­ξο­δη αυτή ανα­φο­ρά απο­τε­λεί από μόνη της ένα προ­ε­κλο­γι­κό εργα­λείο, ο πρω­θυ­πουρ­γός ισχυ­ρί­στη­κε ότι η κυβέρ­νη­ση δεν θέλει να δώσει κάποιο επί­δο­μα πριν τον Μάη, για να μην κατη­γο­ρη­θεί για προ­ε­κλο­γι­κές παροχές.

Με αντί­στοι­χο αόρι­στο τρό­πο απά­ντη­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός και στο αίτη­μα να μην εφαρ­μο­στεί η νέα περι­κο­πή στο αφο­ρο­λό­γη­το που έχει ήδη ψηφί­σει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσί­πρα να ανα­φέ­ρει ότι η κυβέρ­νη­ση δεν θέλει να το εφαρ­μό­σει, χωρίς ωστό­σο να ψηφί­ζει άμε­σα την κατάρ­γη­ση του σχε­τι­κού μέτρου.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός, εξάλ­λου, απέρ­ρι­ψε το αίτη­μα των συντα­ξιου­χι­κών οργα­νώ­σε­ων για κατα­βο­λή όλων των ανα­δρο­μι­κών σε όλους τους συντα­ξιού­χους, με πολι­τι­κή από­φα­ση, επι­κα­λού­με­νος για ακό­μα μια φορά τα στε­νά δημο­σιο­νο­μι­κά περι­θώ­ρια, ανα­φέ­ρο­ντας ότι μια τέτοια κίνη­ση θα «στοί­χι­ζε» πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρό­νο. Συμπλη­ρώ­νο­ντας την τοπο­θέ­τη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού, η υπουρ­γός Εργα­σί­ας, Εφη Αχτσιό­γλου, σε δηλώ­σεις της μετά τη συνά­ντη­ση, παρέ­πεμ­ψε και αυτή αόρι­στα σε κινή­σεις στο μέλ­λον, με βάση τον εκά­στο­τε «δημο­σιο­νο­μι­κό χώρο», ο οποί­ος ωστό­σο σε κάθε περί­πτω­ση προ­κύ­πτει από το εντει­νό­με­νο ξεζού­μι­σμα των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού για τα ματω­μέ­να «πλε­ο­νά­σμα­τα» και το πιά­σι­μο των στό­χων του κεφαλαίου.

Απα­ντώ­ντας οι συντα­ξιού­χοι τόνι­σαν ότι τα όσα διεκ­δι­κούν, δεν «στοι­χί­ζουν», αλλά προ­κύ­πτουν από τις κρα­τή­σεις που πλή­ρω­ναν οι σημε­ρι­νοί συντα­ξιού­χοι όλα τα χρό­νια που ήταν εργα­ζό­με­νοι, ξεκα­θά­ρι­σαν ότι διεκ­δι­κούν όλα όσα τους έχουν αφαι­ρε­θεί. Αντί­στοι­χα, σχο­λιά­ζο­ντας τους συνο­λι­κό­τε­ρους κυβερ­νη­τι­κούς ισχυ­ρι­σμούς, τόνι­σαν ότι αφού η κυβέρ­νη­ση ισχυ­ρί­ζε­ται ότι «βγή­κα­με από τα μνη­μό­νια», πρέ­πει άμε­σα να ικα­νο­ποι­ή­σει τα δίκαια αιτή­μα­τα του συντα­ξιου­χι­κού κινήματος.

Πηγές: posoae.gr / 902/gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο