Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ — ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ Συναυλία στα Προπύλαια ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας — ΗΠΑ για τις βάσεις

Συναυ­λία ενά­ντια στη συμ­φω­νία Ελλά­δας — ΗΠΑ για τις βάσεις του θανά­του διορ­γά­νω­σαν το βρά­δυ του Σαβ­βά­του η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Αθή­νας και Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι από όλη την Αθήνα.

Σε συνέ­χεια του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου που έγι­νε το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το και των λαϊ­κών αντι­δρά­σε­ων από συν­δι­κά­τα και φορείς, μαθη­τές και φοι­τη­τές από όλη την Αθή­να εξέ­φρα­σαν την αντί­θε­σή τους στη συμ­με­το­χή της χώρας μας στα πολε­μι­κά σχέ­δια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ παράλ­λη­λα κατήγ­γει­λαν την αιμα­τη­ρή εισβο­λή της Τουρ­κί­ας στη Συρία που ξεκί­νη­σε με το «πρά­σι­νο φως» των ΗΠΑ.

Στο χώρο γινό­ταν συλ­λο­γή υπο­γρα­φών ενά­ντια στη συμ­φω­νία, στο πλαί­σιο της καμπά­νιας της Επι­τρο­πής Αγώ­να, την οποία συγκρο­τούν εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα, η ΕΕΔΥΕ, φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, η ΟΓΕ, η ΑΣΓΜΕ και άλλοι φορείς του λαϊ­κού κινήματος.

Στη συναυ­λία συμ­με­τεί­χαν οι «Κοι­νοί Θνη­τοί», «MC Yinka», «Rebellion Connexion», «Φρανκ»,«Rhyme Riot», «Raibo», «Altera Vita» και μαθη­τι­κά συγκρο­τή­μα­τα.

Χαι­ρε­τί­ζο­ντας εκ μέρους της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Μαθη­τών Αθή­νας, η Κων­στα­ντί­να Παντε­λά­ρου ανα­φέρ­θη­κε στη δρά­ση των μαθη­τών το προη­γού­με­νο διά­στη­μα με συλ­λο­γή υπο­γρα­φών, ενη­μέ­ρω­ση των συμ­μα­θη­τών τους με την ανα­κοί­νω­ση της Επι­τρο­πής, συμ­με­το­χή στην κινη­το­ποί­η­ση στις 5 Οκτώ­βρη.  «Τα κάνα­με όλα αυτά για­τί θέλου­με να γίνει γνω­στή η ουσία της συμ­φω­νί­ας που υπέ­γρα­ψαν Ελλά­δα και ΗΠΑ, ή αλλιώς η συμ­φω­νία για τις βάσεις του θανά­του. Για­τί πρέ­πει πιο πολ­λοί μαθη­τές να μάθουν ότι το ΝΑΤΟ προ­κα­λεί πολέ­μους, προ­σφυ­γιά και εξα­θλί­ω­ση στους λαούς», σημεί­ω­σε ανά­με­σα σε άλλα. (Δεί­τε σε ΒΙΝΤΕΟ τον χαιρετισμό)

«Εμείς οι μαθη­τές, συνέ­νο­χοι στο φόνο δεν θα γίνου­με», τόνι­σε η εκπρό­σω­πος της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Μαθη­τών Αθή­νας, καλώ­ντας παράλ­λη­λα στην πρώ­τη συντο­νι­σμέ­νη μαθη­τι­κή κινη­το­ποί­η­ση της χρο­νιάς στις 4 Νοέμβρη.

Εκ μέρους των Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων που κάλε­σαν στην συναυ­λία, ο Γιώρ­γος Βιτζη­λαί­ος, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου ΝΦΕΕΜΠ, σημεί­ω­σε: «Στέλ­νου­με μήνυ­μα κατα­δί­κης στους ΝΑΤΟι­κους σχε­δια­σμούς που ήταν, είναι και θα είναι βαμ­μέ­νοι με το αίμα των λαών, στέλ­νου­με μήνυ­μα απά­ντη­σης στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ότι το σχέ­διο να υπάρ­ξει σιγή νεκρο­τα­φεί­ου, η νεο­λαία και ο λαός να μην κατα­δι­κά­ζουν τη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας μας στα πολε­μι­κά σχέ­δια των Αμε­ρι­κα­νών, θα πέσει στο κενό».

Παράλ­λη­λα, κατήγ­γει­λε «την επέμ­βα­ση της Τουρ­κί­ας στην Συρία, που με τις “πλά­τες” των ΗΠΑ, σκόρ­πι­σε τον θάνα­το και την κατα­στρο­φή, σκο­τώ­νο­ντας αμά­χους, βομ­βαρ­δί­ζο­ντας μέχρι και καταυ­λι­σμούς προ­σφύ­γων. Καμία δου­λειά δεν έχουν στην περιο­χή ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — Ρωσία — Τουρ­κία και άλλες συμ­μα­χι­κές τους δυνά­μεις. Για να μοι­ρά­σουν την ενερ­γεια­κή πίτα της περιο­χής, μιας και η Συρία είναι πλού­σια σε ενερ­γεια­κά κοι­τά­σμα­τα, βρί­σκουν διά­φο­ρα προ­σχή­μα­τα για να επεμ­βαί­νουν. Να φύγουν από κει. Τον μονα­δι­κό λόγο τον έχει ο συρια­κός λαός και κανέ­νας άλλος. Δεν χρειά­ζο­νται σωτήρες».

Ο Γ. Βιτζη­λαί­ος ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στις ανα­διαρ­θρώ­σεις που φέρ­νει η κυβέρ­νη­ση στην Ανω­τά­τη Εκπαί­δευ­ση, συνε­χί­ζο­ντας την ίδια πολι­τι­κή από εκεί που την άφη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνι­σε ανά­με­σα σε άλλα: «Από τη σημε­ρι­νή πρω­το­βου­λία, που αγκα­λιά­στη­κε από δεκά­δες Φοι­τη­τι­κούς Συλ­λό­γους, Μαθη­τι­κές Επι­τρο­πές και νέους, θέλου­με να δώσου­με συνέ­χεια στον αγώ­να μας ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας μας στους ΝΑΤΟι­κους σχε­δια­σμούς. Να είμα­στε περισ­σό­τε­ροι αυτοί που δεν “τσι­μπά­νε” στα παρα­μύ­θια της κυβέρνησης».

Καλώ­ντας παράλ­λη­λα κάθε φοι­τη­τή να μη συμ­βι­βα­στεί με την όλη κατά­στα­ση, πρό­σθε­σε: «Δίνου­με αγω­νι­στι­κό ραντε­βού της επό­με­νη εβδο­μά­δα στις γενι­κές συνε­λεύ­σεις των συλ­λό­γων μας, απαι­τού­με άμε­ση λύση όλων των προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζου­με στις σπου­δές μας». (Δεί­τε εδώ σε ΒΙΝΤΕΟ ολό­κλη­ρη την ομιλία)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο