Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συντριβή Boeing: ΗΠΑ, Καναδάς και Ευρώπη, ισχυρίζονται ότι χτυπήθηκε από πύραυλο — Αρνείται κατάρριψη το Ιράν

Σε θρί­λερ εξε­λίσ­σε­ται η υπό­θε­ση της συντρι­βής του ουκρα­νι­κού αερο­σκά­φους την Τετάρ­τη κοντά στο αερο­δρό­μιο της Τεχε­ρά­νης. Η συντρι­βή του αερο­σκά­φους, που είχε απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επι­βαί­νο­ντες — συνο­λι­κά 176 άνθρω­ποι — έγι­νε λίγες ώρες μετά τα πλήγ­μα­τα του Ιράν ενα­ντί­ον αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στο Ιράκ, με τις ιρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις σε κατά­στα­ση συναγερμού.

Οι ιρα­νι­κές αρχές εργά­ζο­νται βάσει της υπό­θε­σης ότι, όπως έχουν δια­μη­νύ­σει, το Μπόινγκ συνε­τρί­βη εξαι­τί­ας μηχα­νι­κής βλά­βης. Ωστό­σο, η αντί­πε­ρα όχθη, φαί­νε­ται πως έχει δια­φο­ρε­τι­κή άποψη.

ΗΠΑ, Κανα­δάς και Ευρώ­πη, ισχυ­ρί­ζο­νται πως έχουν πολύ ισχυ­ρά στοι­χεία, πως η πτή­ση Boeing χτυ­πή­θη­κε «κατά λάθος», όπως λένε, από πύραυ­λο, με το Ιράν να προ­βαί­νει σε σει­ρά δηλώ­σε­ων και ενερ­γειών, προ­κει­μέ­νου να απο­δεί­ξει πως δεν ισχύ­ει ο συγκε­κρι­μέ­νος ισχυρισμός.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Ιράν θεω­ρεί πως η υπό­θε­ση της κατάρ­ρι­ψης του επι­βα­τι­κού αερο­σκά­φους απο­τε­λεί επι­χεί­ρη­ση «ψυχο­λο­γι­κού πολέ­μου» ενα­ντί­ον της χώρας και κάλε­σε τον Κανα­δά να «μοι­ρα­στεί» όποια στοι­χεία δια­θέ­τει για το φερό­με­νο πλήγ­μα στο αερο­σκά­φος με τις ιρα­νι­κές αρχές.

Μάλι­στα, αργά τη νύχτα ανα­κοί­νω­σαν πως απο­φά­σι­σαν να ζητή­σουν την συν­δρο­μή των ΗΠΑ, του Κανα­δά και της Ουκρα­νί­ας, όπου τους κάλε­σαν να στεί­λουν ειδι­κούς, που θα μετέ­χουν στις έρευ­νες για τα αίτια του δυστυ­χή­μα­τος, ώστε να απο­δεί­ξουν πως δεν πρό­κει­ται για χτύ­πη­μα από πύραυ­λο. Το Ιράν έστει­λε αίτη­μα για να σταλ­θεί ειδι­κός από το Εθνι­κό Συμ­βού­λιο Ασφά­λειας Μετα­φο­ρών (NTSB) στις ΗΠΑ, αίτη­μα το οποίο μάλι­στα έγι­νε δεκτό.

Εκπρό­σω­ποι της κυβέρ­νη­σης, μετά τις δηλώ­σεις, Τραμπ, Τρι­ντό και Τζόν­σον, πως είναι πεπει­σμέ­νοι ότι το αερο­πλά­νο έπε­σε από πύραυ­λο του Ιράν, ανέ­φε­ραν πως όλα αυτά είναι εικα­σί­ες που ανή­κουν ανή­κουν στη σφαί­ρα της φαντα­σί­ας. Ανα­φε­ρό­με­νος σε σει­ρά δημο­σιευ­μά­των στις ΗΠΑ για την υπό­θε­ση το αερο­πλά­νο να καταρ­ρί­φθη­κε με πυραύ­λους που βασί­ζο­νται σε δηλώ­σεις μη κατο­νο­μα­ζό­με­νων αξιω­μα­τού­χων του Πεντα­γώ­νου, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Αλί Ραμπιέϊ, στη­λί­τευ­σε πως ορι­σμέ­να ΜΜΕ «μετα­δί­δουν με ενθου­σια­σμό» πλη­ρο­φο­ρί­ες φτιαγ­μέ­νες «με γνω­στές μεθό­δους ψυχο­λο­γι­κής χειραγώγησης».

Κατη­γό­ρη­σε δε την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ότι εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται την οδύ­νη οικο­γε­νειών που πεν­θούν, ότι «γυρί­ζει το μαχαί­ρι στις πλη­γές» τους, προ­κει­μέ­νου να «εξυ­πη­ρε­τή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντά της με αυτή την επι­χεί­ρη­ση ψυχο­λο­γι­κού πολέμου».

Απαί­τη­σε μάλι­στα από τον Τρι­ντό, να δώσει στο Ιράν ότι απο­δεί­ξεις ισχυ­ρί­ζε­ται πως έχει, για την καταγ­γε­λία πως το αερο­πλά­νο έπε­σε από πύραυ­λο και όχι από «τεχνι­κό πρό­βλη­μα», όπως είπαν από την Τεχε­ρά­νη μόλις έγι­νε γνω­στή η είδη­ση, κάτι που εκτι­μού­σαν αρχι­κά και ερευ­νη­τές από βόρεια Αμε­ρι­κή και Ευρώπη.

Η Ουκρα­νία, από την πλευ­ρά της, τηρεί σιγή ιχθύ­ος. Ενώ αρχι­κά υπήρ­ξε ανα­φο­ρά για «μηχα­νι­κή βλά­βη», όπως υπο­στη­ρί­ζουν και οι Ιρα­νοί, στη συνέ­χεια δεν εκδό­θη­κε επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση-θέση, ενώ διέρ­ρευ­σε πως η ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεχό­ταν εντο­νό­τα­τες πιέ­σεις από την Ουά­σιγ­κτον να «χρε­ώ­σει» στο Ιράν την πτώ­ση του αερο­σκά­φους με τους 176 επιβαίνοντες.

Στο μετα­ξύ, οι ισχυ­ρι­σμοί των Τρι­ντό, Τζόν­σον και των ΗΠΑ (Πεντά­γω­νο, καθώς ο Τραμπ είπε πως έχει υπο­ψί­ες, αλλά δεν είναι σίγου­ρος), έρχο­νται να ενι­σχυ­θούν από το βίντεο που δημο­σί­ευ­σαν οι New York Times, όπου στον ουρα­νό φαί­νε­ται η έκρη­ξη στο αερο­πλά­νο. Το αμε­ρι­κα­νι­κό μέσο φαί­νε­ται πως επα­λή­θευ­σε την τοπο­θε­σία του βίντεο, με την τελευ­ταία γνω­στή τοπο­θε­σία του πομπού του αερο­σκά­φους που έπε­σε στο Ιράν. Οπως ανα­φέ­ρει, η πτή­ση των ουκρα­νι­κών αερο­γραμ­μών χτυ­πή­θη­κε, αλλά συνέ­χι­σε να πετά­ει για λίγα λεπτά προ­σπα­θώ­ντας να φτά­σει πίσω στο αερο­δρό­μιο της Τεχε­ρά­νης, χωρίς να τα καταφέρει.

Μετά τα στοι­χεία που ανα­φέ­ρουν πως συνέ­λε­ξαν για την συντρι­βή του αερο­σκά­φους, η Βρε­τα­νία έδω­σε ταξι­διω­τι­κή οδη­γία στους κατοί­κους της, να μην ταξι­δεύ­ουν στο Ιράν.

ΗΠΑ και Καναδάς στέλνουν αντιπροσώπους

Το ομο­σπον­δια­κό Εθνι­κό Συμ­βού­λιο Ασφά­λειας Μετα­φο­ρών (National Transportation Safety Board, NTSB) των ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σε ότι έλα­βε επί­ση­μη ειδο­ποί­η­ση από τις αρχές του Ιράν για τη συντρι­βή του Boeing 737–800 ουκρα­νι­κής εται­ρεί­ας στο Ιράν και ότι όρι­σε δια­πι­στευ­μέ­νο αντι­πρό­σω­πό του στην έρευ­να που διε­νερ­γεί­ται για το δυστύ­χη­μα, απο­δε­χό­με­νο την πρό­κλη­ση που του απηύ­θυ­νε η Τεχεράνη.

Στο μετα­ξύ, η κανα­δι­κή Υπη­ρε­σία Ασφά­λειας των Μετα­φο­ρών (Bureau de la sécurité des Transports, BST) γνω­στο­ποί­η­σε ότι γίνο­νται προ­ε­τοι­μα­σί­ες προ­κει­μέ­νου ο δικός της αντι­πρό­σω­πος που συμ­με­τέ­χει στην έρευ­να να επι­σκε­φθεί τον τόπο της συντρι­βής του αερο­σκά­φους της Ukraine International Airlines (UIA), που εκτε­λού­σε την πτή­ση PS752 όταν κατέ­πε­σε λίγα λεπτά μετά την απο­γεί­ω­σή του από το αερο­δρό­μιο Ιμά­μης Χομεϊ­νί της Τεχε­ρά­νης με προ­ο­ρι­σμό το Κίε­βο προ­χθές Τετάρτη.

Η Roscosmos μελετά τις εικόνες από τους δορυφόρους της

Σε μία προ­σπά­θεια να φωτί­σει τα αίτια της τρα­γω­δί­ας, η ρωσι­κή δια­στη­μι­κή υπη­ρε­σία, Roscosmos προ­σφέρ­θη­κε να μελε­τή­σει τις εικό­νες που κατέ­γρα­ψαν οι ρωσι­κοί δορυ­φό­ροι από το Ιράν, μετά την πυραυ­λι­κή επί­θε­ση που εξα­πέ­λυ­σαν οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης ενα­ντί­ον αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στο Ιράκ. Η λογι­κή των Ρώσων στη­ρί­ζε­ται στο σκε­πτι­κό ότι οι δορυ­φό­ροι θα έχουν κατα­γρά­ψει τις πορεί­ες όλων των πυραύ­λων που εκτο­ξεύ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια της κρί­σης που ξέσπασε.

Τζόνσον: Υπάρχουν αποδείξεις ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον τόνι­σε πως υπάρ­χει ένα σύνο­λο απο­δεί­ξε­ων ότι το ουκρα­νι­κό αερο­σκά­φος που συνε­τρί­βη στο Ιράν καταρ­ρί­φθη­κε από ένα πύραυ­λο εδά­φους-αέρος, που μπο­ρεί να εκτο­ξεύ­τη­κε ακού­σια. Απη­χώ­ντας την εκτί­μη­ση των ΗΠΑ και του Κανα­δά, ο Τζόν­σον κάλε­σε για μια πλή­ρη και δια­φα­νή έρευ­να για τη συντρι­βή του Μπόινγκ 737, στην οποία σκο­τώ­θη­καν και οι 176 επι­βαί­νο­ντες, ανά­με­σά τους τέσ­σε­ρις Βρετανοί.

«Υπάρ­χει πλέ­ον ένα σύνο­λο πλη­ρο­φο­ριών σύμ­φω­να με τις οποί­ες το αερο­σκά­φος καταρ­ρί­φθη­κε από ιρα­νι­κό πύραυ­λο εδά­φους-αέρος. Αυτό ίσως να έγι­νε χωρίς πρό­θε­ση», ανέ­φε­ρε ο Τζόν­σον σε ανα­κοί­νω­σή του. «Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο συνε­χί­ζει να καλεί όλες τις πλευ­ρές να απο­κλι­μα­κώ­σουν επει­γό­ντως τις εντά­σεις στην περιο­χή», συμπλήρωσε.

Τριντό: Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εφάδους-αέρος

Πολ­λές υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της κανα­δι­κής, εκτι­μούν ότι το ουκρα­νι­κό Μπόινγκ 737 που συνε­τρί­βη την Τετάρ­τη αμέ­σως μετά την απο­γεί­ω­σή του από το διε­θνές αερο­δρό­μιο της Τεχε­ρά­νης, “καταρ­ρί­φθη­κε από ιρα­νι­κό πύραυ­λο εδά­φους-αέρος”, δήλω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός του Κανα­δά Τζά­στιν Τρι­ντό. «Έχου­με πλη­ρο­φο­ρί­ες από πολ­λές πηγές, κυρί­ως από τους συμ­μά­χους μας και τις δικές μας υπη­ρε­σί­ες” που “αφή­νουν να εννοη­θεί ότι το αερο­πλά­νο καταρ­ρί­φθη­κε από ιρα­νι­κό πύραυ­λο εδά­φους-αέρος. Μάλ­λον δεν έγι­νε σκό­πι­μα», τόνι­σε ο Τριντό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο