Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Συνύπαρξη με τον κορονοϊό» και άρση των μέτρων με αποθέωση της ατομικής ευθύνης

Στα ζάρια θα παι­χτεί και αυτό το καλο­καί­ρι η ζωή του λαού, καθώς για την κυβέρ­νη­ση προ­έ­χουν τα κέρ­δη των ομί­λων. Έτσι, με το άνοιγ­μα του Του­ρι­σμού η κυβέρ­νη­ση για μια ακό­μα φορά αίρει ακό­μα και αυτά τα ανε­παρ­κέ­στα­τα μέτρα που μέχρι χτες αξιο­ποιού­σε ώστε να απορ­ρί­πτει τις δίκαιες διεκ­δι­κή­σεις για ουσια­στι­κή πρό­λη­ψη και προ­στα­σία και ταυ­τό­χρο­να φορ­τώ­νει ολο­κλη­ρω­τι­κά στον λαό την ευθύ­νη να μην κολλήσει.

Θυμί­ζου­με ότι από 1η Μάη ως 31 Αυγού­στου αίρε­ται η επί­δει­ξη πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού σε όλους τους κλει­στούς και ανοι­κτούς χώρους. Από τις 2 Μάη, η χρή­ση μάσκας θα είναι προ­αι­ρε­τι­κή με εξαί­ρε­ση τους χώρους υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, όπως τα νοσο­κο­μεία και τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς. Από 1η Μάη ορί­ζε­ται ένα rapid test την εβδο­μά­δα για την πρό­σβα­ση των ανεμ­βο­λί­α­στων στους χώρους εργα­σί­ας, ενώ από 1η Μάη ως 31 Αυγού­στου, επα­νέρ­χε­ται η λει­τουρ­γία όλων των χώρων στο 100% και αίρε­ται κάθε μετρι­κός περιορισμός.

Προ­σπα­θώ­ντας να δικαιο­λο­γή­σει τα αδι­καιο­λό­γη­τα, ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Θ. Πλεύ­ρης, σημεί­ω­σε ότι «βρι­σκό­μα­στε σε μία δια­φο­ρε­τι­κή φάση δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας» και «πλέ­ον μπαί­νου­με στη φάση της συνύ­παρ­ξης με τον κορονοϊό».

Την ώρα που καθη­με­ρι­νά περί­που 50 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους από κορο­νο­ϊό, ο Θ. Πλεύ­ρης ισχυ­ρι­ζό­ταν προ­κλη­τι­κά ότι η επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να δικαιο­λο­γεί την άρση της υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τας των μέτρων, καθώς υπάρ­χει μεί­ω­ση των σκλη­ρών δει­κτών, μεί­ω­ση των νοση­λειών, αλλά και όσων νοση­λεύ­ο­νται σε ΜΕΘ, ενώ παράλ­λη­λα λει­τουρ­γεί η οικονομία.

Απο­θε­ώ­νο­ντας την «ατο­μι­κή ευθύ­νη», είπε ότι δεν καταρ­γού­νται τα μέτρα προ­στα­σί­ας, καταρ­γεί­ται η υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα και «η πολι­τεία εμπι­στεύ­ε­ται τους πολί­τες», αυτούς που μέχρι πριν λίγες μέρες στο­χο­ποιού­σε και καθύ­βρι­ζε για να απο­θε­ώ­σει τον «κοι­νω­νι­κό αυτοματισμό».

«Αντα­πο­κρι­θή­κα­με με τον καλύ­τε­ρο δυνα­τό τρό­πο στην παν­δη­μία» και δεν ίσχυ­σαν «οι φωνές που έλε­γαν ότι θα καταρ­ρεύ­σει το σύστη­μα», ισχυ­ρί­στη­κε προ­κλη­τι­κά ο υπουρ­γός Υγεί­ας, ξεχνώ­ντας βολι­κά τους θανά­τους των δια­σω­λη­νω­μέ­νων εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπήρ­χαν κλί­νες και η κυβέρ­νη­ση δεν έκα­νε τίπο­τα για να τις ενι­σχύ­σει, όπως να επι­τά­ξει τον ιδιω­τι­κό τομέα Υγεί­ας! Ενώ η μετα­τρο­πή του συστή­μα­τος Υγεί­ας σε «μιας νόσου» δημιούρ­γη­σε τερά­στια προ­βλή­μα­τα σε όλους τους υπό­λοι­πους ασθενείς.

Σημεί­ω­σε ότι είναι εμβο­λια­σμέ­νο το 75% του γενι­κού πλη­θυ­σμού, το 85% των ενη­λί­κων και πάνω από το 90% όσων ανή­κουν στις ευπα­θείς ομά­δες και στους ηλικιωμένους.

Ανα­φέρ­θη­κε τέλος στα νομο­σχέ­δια που φέρ­νει η κυβέρ­νη­ση, τα οποία σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό έχουν στό­χο «να διδα­χθού­με από την παν­δη­μία και να δομή­σου­με ένα πιο ανθρω­πο­κε­ντρι­κό σύστη­μα Υγεί­ας, αλλά και να το στη­ρί­ξου­με και με πόρους». Την ίδια ώρα, το «νέο ΕΣΥ», που βρί­σκε­ται στα σκα­ριά, κάνει το ακρι­βώς αντί­θε­το, παγιώ­νο­ντας την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και επε­κτεί­νο­ντας την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση υπηρεσιών.

Όσον αφο­ρά τους μαθη­τές, μετά τις δια­κο­πές του Πάσχα δεν θα υπάρ­χει πια ούτε καν ο στοι­χειώ­δης έλεγ­χος των self test, παρά μόνο στα παι­διά με συμ­πτώ­μα­τα. Εκ των υστέ­ρων, δηλα­δή σε περί­πτω­ση κρού­σμα­τος, η ιχνη­λά­τη­ση θα γίνε­ται κανο­νι­κά και τα παι­διά στην τάξη θα υπο­βάλ­λο­νται σε test. «Όταν ένα παι­δί έχει κορο­ναϊό θα υπάρ­χει έλεγ­χος στους υπό­λοι­πους μαθη­τές κατά την πρώ­τη και την τέταρ­τη μέρα από τη διά­γνω­ση των κρου­σμά­των», σημεί­ω­σε η καθη­γή­τρια Βάνα Παπα­ευαγ­γέ­λου, πετώ­ντας το μπα­λά­κι στους γονείς ότι πρέ­πει « να συνε­χί­σουν να είναι σε επα­γρύ­πνη­ση». Τα self test σε μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς σε περί­πτω­ση κρού­σμα­τος θα είναι δωρεάν.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο