Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Κούφιοι κι οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα»

Γρά­φει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Θύελ­λα σχο­λί­ων προ­κά­λε­σε ο υφυ­πουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής Γιάν­νης Μπα­λά­φας με την τελευ­ταία ατά­κα του.

Ο υφυ­πουρ­γός ήταν καλε­σμέ­νος στο ΣΚΑΪ το πρωί της 13ης Ιού­λη 2017. Και για να απο­δεί­ξει –έτσι λαϊ­κά κατά την έκφρα­σή του- την απο­δο­χή και την απή­χη­ση  της πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε:  «Με στα­μα­τά­ει –είναι γεγο­νός σας δια­βε­βαιώ- ένα μηχα­νά­κι στο δρό­μο. Του ανοί­γω το αυτο­κί­νη­το. “Σας θεω­ρούν ευερ­γέ­τες” είπε».

Ανα­φε­ρό­ταν, όπως εξή­γη­σε και στο ραδιο­σταθ­μό «Κόκ­κι­νο» (22.7.2017), σε κάποιον επαγ­γελ­μα­το­το­βιο­τέ­χνη (ΕΒΕ), ο οποί­ος μίλη­σε «για το θετι­κό μέτρο» της μεί­ω­σης εισφο­ρών. (Ποιάς μεί­ω­σης δηλα­δή; Εδώ οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες και οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι έγι­ναν  «συνέ­ται­ροι με το …κρά­τος» καθώς «μετά την επι­βο­λή των νέων μέτρων και την αύξη­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών θα πρέ­πει να δώσουν σε φόρους και εισφο­ρές τα …μισά, ακό­μη και πάνω από 50% του εισο­δή­μα­τός τους» όπως έγρα­ψε η εφη­με­ρί­δα «Ημη­ρε­σία» στις 1.4.2017).

Τώρα που τέλειω­σε το πάρ­τι στα σόσιαλ μίντια και κατα­κά­θι­σε ο κουρ­νια­χτός, δια­πι­στώ­νει κανείς πόσο …άδι­κα λοι­δω­ρή­θη­κε ο αυθορ­μη­τι­σμός του υφυ­πουρ­γού. Διό­τι η αυθόρ­μη­τη αυτο­α­να­γό­ρευ­ση σε ευερ­γέ­τη –του ιδί­ου του Γιάν­νη Μπα­λά­φα και της κυβέρ­νη­σής του- έχει ιστο­ρι­κές ρίζες.

Ο Γιάν­νης Μπα­λά­φας  γεν­νή­θη­κε «στις 25 Νοέμ­βρη 1945 στο Ληξού­ρι της Κεφα­λο­νιάς». Όμως έχει «κατα­γω­γή από τα Τζου­μέρ­κα της Ηπεί­ρου», όπως πλη­ρο­φο­ρεί το βιο­γρα­φι­κό του στην ιστο­σε­λί­δα της Βουλής.

Και είναι πολ­λοί οι Ηπει­ρώ­τες που κατέ­κτη­σαν τον τίτλο του ευερ­γέ­τη, λόγω των δωρε­ών σε ιδρύ­μα­τα ή άλλους επί­ση­μους φορείς. Μάλι­στα στη σκλη­ρή περί­ο­δο της Τουρ­κο­κρα­τί­ας πολ­λοί Ηπει­ρώ­τες ανα­δεί­χτη­καν σε «εθνι­κοί ευερ­γέ­τες» με τις μεγά­λες δωρε­ές, τα κλη­ρο­δο­τή­μα­τα, τα ευα­γή ιδρύ­μα­τα, καθώς και με την καθιέ­ρω­ση θεσμών, δια­γω­νι­σμών και υπο­τρο­φιών. Απο τους πιό γνω­στούς εθνι­κούς ευερ­γέ­τες, υπήρ­ξαν ο Αβέ­ρωφ, ο Ζάπ­πας και ο Σίνας. Απ’ τα κατα­γε­γραμ­μέ­να σήμε­ρα περί­που 10.000 ηπει­ρω­τι­κά κλη­ρο­δο­τή­μα­τα τα μισά προ­έρ­χο­νται από ηπει­ρώ­τες δωρητές.

Αυτό το ιστο­ρι­κό υπο­συ­νεί­δη­το λει­τούρ­γη­σε και ο Γιάν­νης Μπα­λά­φας εκστό­μι­σε τη νέα επι­κή ατά­κα για τους κυβερ­νη­τι­κούς ευεργέτες!

Δεν μένει παρά η πίκρα των στί­χων –απ’ το 1908- του Κωστή Παλα­μά: «Ραγιά­δες έχεις, μάνα γη, σκυ­φτούς για το χαράτσι/ κού­φιοι και οκνοί κατα­φρο­νούν τη θεία τρα­χιά σου γλώσσα/ των Ευρω­παί­ων περί­γε­λα και των αρχαί­ων παλιάτσοι»(!).

Κι αλί­μο­νο, άν αυτή η κυβερ­νη­τι­κή αυτο­ε­κτί­μη­ση γενι­κευ­τεί. Ν’ αρχί­σουν  δηλα­δή, τα περί ευερ­γε­σιών ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας, που είναι Τζου­μερ­κιώ­της και συντο­πί­της του Γιάν­νη Μπα­λά­φα, να συνε­χί­σει η υπουρ­γός Διοι­κη­τι­κής Ανα­συ­γκρό­τη­σης Ανα­συ­γκρό­τη­σης Όλγα Γερο­βα­σί­λη, που είναι βου­λευ­τής Άρτας, και να ακο­λου­θή­σουν κι άλλοι απ’ το συγκυ­βερ­νη­τι­κό στρα­τό­πε­δο… Τότε το Πανελ­λή­νιο θα πνι­γεί απ’ την ακα­τά­σχε­τη λογοκοπία!

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο