Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΑ: Παρέμβαση Τραμπ υπέρ της Τουρκίας την ώρα που συνεχίζεται η κυβερνητική προέλαση στην Ιντλίμπ

Την ώρα που ο Συρια­κός Αρα­βι­κός Στρα­τός, με τη βοή­θεια της Ρωσι­κής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας, προ­ε­λαύ­νει στην επαρ­χία Ιντλίμπ, όπου έχουν συγκε­ντρω­θεί οι δυνά­μεις των αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών, αλλά και των τζι­χα­ντι­στι­κών τρο­μο­κρα­τι­κών ομά­δων, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ παρεμ­βαί­νει με πρό­σχη­μα την «προ­στα­σία των αμά­χων», στη­ρί­ζο­ντας την παρέμ­βα­ση της Τουρ­κί­ας στην περιο­χή.

«Η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν σκο­τώ­νουν ή είναι καθ’ οδόν να σκο­τώ­σουν χιλιά­δες αθώ­ους πολί­τες στην επαρ­χία Ιντλίμπ. Μην το κάνε­τε! Η Τουρ­κία εργά­ζε­ται σκλη­ρά για να στα­μα­τή­σει αυτήν τη σφα­γή», έγρα­ψε στο «Twitter» ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος, την ώρα που πλη­θαί­νουν οι καταγ­γε­λί­ες για τουρ­κι­κό εποι­κι­σμό των κατε­χό­με­νων εδα­φών της Συρίας.

Russia, Syria, and Iran are killing, or on their way to killing, thousands of innocent civilians in Idlib Province. Don’t do it! Turkey is working hard to stop this carnage.

Όπως μετα­δί­δει το Συρια­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων (SANA), ήδη έχουν απε­λευ­θε­ρω­θεί οι περιο­χές Χαλ­μπάν, Σαμάκ, Ταλ Χάτρα και Κιρ­μπέτ Ναουάφ της επαρ­χί­ας Ιντλίμπ.

Παράλ­λη­λα, το SANA μετα­δί­δει καταγ­γε­λί­ες κατοί­κων σύμ­φω­να με τις οποί­ες ο τουρ­κι­κός στρα­τός μετα­φέ­ρει έποι­κους, πρώ­ην τζι­χα­ντι­στές, που περά­σαν τα σύνο­ρα με την Τουρ­κία στην πόλη Ρας Αλ Αίν, που κατέ­χει παρά­νο­μα. Οι κάτοι­κοι καταγ­γέλ­λουν ότι οι έποι­κοι μπαί­νουν σε σπί­τια κυρί­ως Κούρ­δων που έχουν ανα­γκα­στεί να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εστί­ες τους μετά την τουρ­κι­κή εισβολή.

🇷🇺 O Ρωσικός στρατός μπήκε σε πρώην αμερικανικό στρατόπεδο στη Ράκα

Τα ρωσικά οχήματα μπαίνουν στην πρώην αμερικανική βάση (Πηγή: ТРК «Звезда»)Τα ρωσι­κά οχή­μα­τα μπαί­νουν στην πρώ­ην αμε­ρι­κα­νι­κή βάση (Πηγή: ТРК «Звезда»)

Την ίδια ώρα, η ρωσι­κή στρα­το­νο­μία έθε­σε υπό τον έλεγ­χό της μια βάση κοντά στην πόλη Ράκα, την οποία μέχρι και πριν από μερι­κές ημέ­ρες χρη­σι­μο­ποιού­σαν οι αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις, μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο «Tass».

Οι ρωσι­κές δυνά­μεις μπή­καν στην πόλη Ράκα, την πρώ­ην ντε φάκτο πρω­τεύ­ου­σα του χαλι­φά­του του «Ισλα­μι­κού Κρά­τους», στις αρχές του μήνα, καθώς η Μόσχα έσπευ­σε να καλύ­ψει το κενό που άφη­σε η απο­χώ­ρη­ση των αμε­ρι­κα­νών στρα­τιω­τών από την περιοχή.

Η βάση, ένα πρώ­ην σχο­λείο στο χωριό Ταμ Σαμίν, βρί­σκε­ται σε στρα­τη­γι­κό σημείο, σε μια δια­σταύ­ρω­ση που συν­δέ­ει τη Ράκα με την κεντρι­κή Συρία και τις βόρειες επαρ­χί­ες. Ο Αρμάν Μαμπέ­τοφ, εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού στρα­τού, είπε στο «Tass» ότι ο ίδιος και οι συνά­δελ­φοί του θα ξεκι­νή­σουν περι­πο­λί­ες στη γύρω περιο­χή από σήμε­ρα Πέμπτη.

Το κανά­λι του υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας της Ρωσί­ας «Zvezda TV» πρό­βα­λε ένα βίντεο, στο οποίο δύο Ρώσοι υψώ­νουν τη ρωσι­κή σημαία στη βάση και μια φάλαγ­γα οχη­μά­των της στρα­το­νο­μί­ας μπαί­νει στο χώρο.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: SANA, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο