Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΑ: Στη Ρωσία η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου

Το κοι­νο­βού­λιο της Συρί­ας ενέ­κρι­νε συμ­βό­λαια για την εκμε­τάλ­λευ­ση του πετρε­λαί­ου της χώρας από δύο ρωσι­κές εται­ρεί­ες. Το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο SANA μετέ­δω­σε ότι οι συμ­φω­νί­ες θα καλύ­πτουν την έρευ­να και την παρα­γω­γή σε τρία πεδία, ανά­με­σά τους μία πετρε­λαιο­πη­γή στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία και ένα πεδίο φυσι­κού αερί­ου βόρεια της Δαμα­σκού.

Σύμ­φω­να με το ίδιο, τα συμ­βό­λαια που εγκρί­θη­καν από το κοι­νο­βού­λιο χθες Δευ­τέ­ρα είχαν υπο­γρα­φεί νωρί­τε­ρα φέτος από δύο ρωσι­κές εται­ρεί­ες, τη «Mercury LLC» και τη «Velada LLC».

Από τη συνά­ντη­ση του Μπα­σάρ Αλ Άσαντ με τον Ρώσο αντι­πρό­ε­δρο Γιού­ρι Μπο­ρί­σοφ (πηγή: SANA)

Ο Σύρος υπουρ­γός Πετρε­λαί­ου Άλι Γάνεμ επι­σή­μα­νε ότι τα συμ­βό­λαια που υπε­γρά­φη­σαν με τις δύο εται­ρεί­ες αυτές εντάσ­σο­νται στη στρα­τη­γι­κή της κυβέρ­νη­σης «απέ­να­ντι στις φιλι­κές χώρες που στή­ρι­ξαν τη Συρία, με πρώ­τες τη Ρωσία και το Ιράν».

Η Συρία παρή­γα­γε περί­που 380.000 βαρέ­λια πετρε­λαί­ου ημε­ρη­σί­ως πριν τον πόλε­μο. Οι πετρε­λαιο­πη­γές βρί­σκο­νταν κυρί­ως στα χέρια των Κούρ­δων που είχαν κατα­λά­βει μεγά­λες εκτά­σεις στο βόρειο και το ανα­το­λι­κό τμή­μα της Συρί­ας από το «Ισλα­μι­κό Κρά­τος» με τη «βοή­θεια» των ΗΠΑ. Επι­πλέ­ον ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ έχει δηλώ­σει ότι παρά το γεγο­νός ότι η χώρα του απέ­συ­ρε τα στρα­τεύ­μα­τά της από τη Συρία, μικρός αριθ­μός Αμε­ρι­κα­νών στρα­τιω­τών θα παρα­μεί­νει στη χώρα «όπου υπάρ­χει πετρέ­λαιο».

Από την πλευ­ρά του ο Σύρος πρό­ε­δρος Μπα­σάρ Άσαντ, σε συνέ­ντευ­ξή του στο κινε­ζι­κό τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι «Phoenix TV», κατήγ­γει­λε την κλο­πή του συρια­κού πετρε­λαί­ου που παρά­γε­ται σε πετρε­λαιο­πη­γές που έχει κατα­λά­βει ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός και την πώλη­σή του στην Τουρ­κία. «Το τουρ­κι­κό καθε­στώς παί­ζει άμε­σο ρόλο στην πώλη­ση του πετρε­λαί­ου, όπως έκα­νε προη­γου­μέ­νως με το “Μέτω­πο Νούσ­ρα” και αργό­τε­ρα με το “Ισλα­μι­κό Κρά­τος”», κατήγ­γει­λε.

Έκκλη­ση – προς άγνω­στη κατεύ­θυν­ση – προ­κει­μέ­νου να «εκμε­ταλ­λευ­τού­με όλοι μαζί το πετρέ­λαιο» που βρί­σκε­ται στην «ασφα­λή ζώνη» της βόρειας Συρί­ας, απηύ­θυ­νε ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από το βήμα του Παγκό­σμιου Φόρουμ για τη Μετα­νά­στευ­ση, το οποίο διε­ξά­γε­ται στη Γενεύη, ο επι­κε­φα­λής της γει­το­νι­κής χώρας υπεν­θύ­μι­σε ότι η Άγκυ­ρα έχει δημιουρ­γή­σει μια «ζώνη ασφα­λεί­ας» βάθους 30 χιλιο­μέ­τρων στα σύνο­ρα Συρί­ας – Τουρκίας.

Η Μόσχα θα εκσυγχρονίσει λιμάνια και σιδηρόδρομο

Εξάλ­λου η Ρωσία σκο­πεύ­ει να επεν­δύ­σει 500 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια τα επό­με­να τέσ­σε­ρα χρό­νια για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του λιμα­νιού του Ταρ­τούς στη Συρία, το οποίο μισθώ­νει, ανα­κοί­νω­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της ρωσι­κής κυβέρ­νη­σης Γιού­ρι Μπο­ρί­σοφ. «Η ρωσι­κή πλευ­ρά σκο­πεύ­ει να (…) ανοι­κο­δο­μή­σει ένα νέο εμπο­ρι­κό λιμά­νι. Η επέν­δυ­ση σχε­διά­ζε­ται για τα επό­με­να τέσ­σε­ρα χρό­νια στα 500 εκατ. δολά­ρια», επι­σή­μα­νε στη διάρ­κεια επί­σκε­ψής του στη Συρία.

Η Μόσχα σκο­πεύ­ει όχι μόνο να εκσυγ­χρο­νί­σει το λιμά­νι, αλλά και να απο­κα­τα­στή­σει κάποια τμή­μα­τα του σιδη­ρο­δρο­μι­κού δικτύ­ου που συν­δέ­ουν τη Συρία με το Ιράκ και να το επε­κτεί­νει προ­κει­μέ­νου να δημιουρ­γή­σει έναν εμπο­ρι­κό διά­δρο­μο μετα­ξύ της Μεσο­γεί­ου και του Περ­σι­κού Κόλ­που, εξή­γη­σε ο Μπορίσοφ.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Sputnik»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο