Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συριζα — Αλ. Τσίπρας: Εδώ τα καλά ραδίκια…

Τη σαφέ­στα­τη στή­ρι­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων επι­χεί­ρη­σε να την κρύ­ψει πίσω από ισχυ­ρι­σμούς ότι όλοι θα βγουν κερ­δι­σμέ­νοι λέγο­ντας ότι «οι επι­χει­ρή­σεις και οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να νιώ­σουν ξανά ασφά­λεια σε αυτό τον τόπο» και πως «στο δικό μας όρα­μα, η οικο­νο­μία είναι ο πλού­τος που παρά­γε­ται με τρό­πο βιώ­σι­μο και κατα­νέ­με­ται με τρό­πο δίκαιο», παρα­βλέ­πο­ντας το γεγο­νός ότι ο πλού­τος παρά­γε­ται μόνο από τους εργα­ζό­με­νους που φυσι­κά δεν τον απολαμβάνουν.

Σε μια μάλ­λον ανια­ρή και χωρίς κάτι το και­νούρ­γιο συζή­τη­ση 2.30 ωρών στην ΕΡΤ, όπου ένας έλυ­νε κι ο άλλος έδε­νε ο Αλέ­ξης ισχυ­ρί­στη­κε πάνω από μια φορά «Χωρίς ελά­φρυν­ση των βαρών, ούτε οι επι­χει­ρή­σεις θα επι­βιώ­σουν, ούτε τα χρέη θα απο­πλη­ρω­θούν», δίνο­ντας το στίγ­μα του σχε­δί­ου και υπο­σχό­με­νος ζεστό χρή­μα υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως «χωρίς ώθη­ση ρευ­στό­τη­τας, η οικο­νο­μία δεν θα ξανα­πά­ρει μπρος».

Ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προ­ο­δευ­τι­κή Συμ­μα­χία Αλέ­ξης Τσί­πρας με σαφέ­στα­τη την πρό­θε­ση να κατα­δεί­ξει ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ δεν μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί την επα­νεκ­κί­νη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων μίλη­σε για «σχέ­διο τολ­μη­ρών παρεμ­βά­σε­ων» που περι­λαμ­βά­νει μέτρα για χρέη προς το δημό­σιο και τις τρά­πε­ζες και δανειο­δό­τη­ση με κερ­δι­σμέ­νες τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά για τα χρέη προς το δημό­σιο τα μέτρα απευ­θύ­νε­ται σε φυσι­κά πρό­σω­πα και σε «επι­χει­ρή­σεις που ανή­κουν στους πλητ­τό­με­νους κλά­δους, με προ­ϋ­πό­θε­ση έντα­ξης στη ρύθ­μι­ση τη δια­τή­ρη­ση των θέσε­ων και σχέ­σε­ων εργα­σί­ας για του­λά­χι­στον 1 έτος». Προ­βλέ­πε­ται «η δια­γρα­φή μέρους της βασι­κής οφει­λής θα αφο­ρά: Φόρο εισο­δή­μα­τος, Τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος, ΕΝΦΙΑ Ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές και Εισφο­ρά αλλη­λεγ­γύ­ης». Το «κρι­τή­ριο για το ποσο­στό της μεί­ω­σης της βασι­κής οφει­λής θα είναι το ποσο­στό απώ­λειας εισο­δή­μα­τος την περί­ο­δο της κρί­σης για τα νοι­κο­κυ­ριά και το ποσο­στό μεί­ω­σης του τζί­ρου για τις επι­χει­ρή­σεις». Για τα χρέη προς τις τρά­πε­ζες προ­τεί­νε­ται, μετα­ξύ άλλων, «ανα­στο­λή πλη­ρω­μών» και «περί­ο­δος χάρι­τος για ρυθ­μι­σμέ­νες οφειλές».

Τσίπρας επανεκκίνηση Tsipras relaoded

Το σχέ­διο «ρευ­στό­τη­τας» του ΣΥΡΙΖΑ προ­βλέ­πει πρό­γραμ­μα κρα­τι­κής δανειο­δό­τη­σης, επι­δό­τη­ση ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών, μετα­τρο­πή του συνό­λου της επι­στρε­πτέ­ας προ­κα­τα­βο­λής σε μη επι­στρε­πτέα κλπ. μέτρα που έτσι ή αλλιώς προ­χω­ρά­ει και η κυβέρ­νη­ση με κυρί­ως πιά­το την «ενί­σχυ­ση της ρευ­στό­τη­τας των επι­χει­ρή­σε­ων μέσω Ανα­πτυ­ξια­κής Τρά­πε­ζας και τρα­πε­ζι­κού δανει­σμού, από τις συστη­μι­κές τρά­πε­ζες, μέσα από ένα πρό­γραμ­μα εγγυ­ή­σε­ων με υψη­λό ποσο­στό δημό­σιας κάλυ­ψης έως 90% κάθε δανεί­ου — χωρίς όριο ανώ­τα­του ποσο­στού κάλυ­ψης».

Ο 3ος άξο­νας του σχε­δί­ου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο «πλαί­σιο δια­χεί­ρι­σης του ιδιω­τι­κού χρέ­ους» …ουδέν νεώ­τε­ρον –μια από τα ίδια, ενώ για τις επι­χει­ρή­σεις προ­βλέ­πει: «Το πλαί­σιο ρύθ­μι­σης για τις επι­χει­ρή­σεις, με τον πτω­χευ­τι­κό κώδι­κα ως ίσχυε πριν την κατάρ­γη­σή του, με απα­ραί­τη­τες βελ­τιώ­σεις και με την πραγ­μα­τι­κή έννοια της δεύ­τε­ρης ευκαιρίας».

Για την κατοι­κία χωρίς να ανα­φέ­ρε­ται στο σύνο­λο της πρώ­της κατοι­κί­ας ενώ η «προ­στα­σία» δεν είναι σαφής όπως και τα κρι­τή­ρια, «εισά­γει εξω­δι­κα­στι­κό ηλε­κτρο­νι­κό στά­διο και περι­λαμ­βά­νει ρυθ­μί­σεις για την προ­στα­σία της πρώ­της κατοι­κί­ας».

Ανέ­φε­ρε τέλος πως, «για ευά­λω­τες κατη­γο­ρί­ες συμπο­λι­τών μας, η χορή­γη­ση ρύθ­μι­σης θα συνο­δεύ­ε­ται από πρό­γραμ­μα επι­δό­τη­σης της απο­πλη­ρω­μής των δόσε­ων».
Να θυμί­σου­με ότι ‑ειδι­κά στο θέμα της πρώ­της κατοι­κί­ας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρ­νη­ση έχει σοβα­ρές ευθύ­νες καθώς έφτα­σε στο σημείο να ψηφί­σει ιδιώ­νυ­μο για τις κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Euronews & 902.gr –
Tα κυριό­τε­ρα σημεία, ανα­πα­ρά­χθη­καν κατα­πώς βολεύ­ει το σύστη­μα και από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ κλπ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο