Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Μνημόνια για το λαό, πακτωλός χρημάτων για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Την ώρα που ο ελλη­νι­κός λαός συνε­χί­ζει να φορ­τώ­νε­ται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρα βάρη, βιώ­νο­ντας την την αλλε­πάλ­λη­λη συρ­ρί­κνω­ση του βιο­τι­κού του επι­πέ­δου και των- ενα­πο­μει­νά­ντων- εργα­σια­κών δικαιω­μά­των του, η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνε­χί­ζει να σπα­τα­λά άφθο­νο χρή­μα για ΝΑΤΟϊ­κές δαπάνες! 

Πατώ­ντας στα βήμα­τα των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρ­νη­ση των κ.κ. Τσί­πρα-Καμ­μέ­νου απο­δει­κνύ­ε­ται ο «πιο καλός μαθη­τής» της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας, όχι μονά­χα μέσω της ενερ­γό συμ­με­το­χής της στους επι­κίν­δυ­νους ΝΑΤΟϊ­κούς σχε­δια­σμούς (απο­στο­λές, στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις, παρα­χώ­ρη­ση υπο­δο­μών, διευ­κο­λύν­σε­ων κλπ), αλλά και μέσω των στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών. Έτσι την ώρα, για παρά­δειγ­μα, που αρνεί­ται τη μονι­μο­ποί­η­ση των συμ­βα­σιού­χων εργα­ζό­με­νων «για δημο­σιο­νο­μι­κούς λόγους», η συγκυ­βέρ­νη­ση δε διστά­ζει να δίνει το 2,32% του ΑΕΠ σε στρα­τιω­τι­κές δαπάνες. 

Σύμ­φω­να με στοι­χεία του ΝΑΤΟ, σε ότι αφο­ρά τις ετή­σιες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες για το 2017, η Ελλά­δα φιγου­ρά­ρει στη 2η θέση των χωρών-μελών της βορειο­α­τλα­ντι­κής λυκο­συμ­μα­χί­ας, πίσω μόνο από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες (δαπα­νούν το 3,58% του ΑΕΠ). Σε τρέ­χου­σες τιμές, το ποσό που δαπα­νά ετη­σί­ως η Ελλά­δα για στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες ανέρ­χε­ται σε 4,2 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Οι ετήσιες δαπάνες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, για το 2016.

Οι ετή­σιες δαπά­νες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, σε ποσο­στό επί του ΑΕΠ, για το 2016.

Η «πρε­μού­ρα» της συγκυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ολο­έ­να και βαθύ­τε­ρη συμ­με­το­χή στα ευρω­α­τλα­ντι­κά σχέ­δια δεν κρύ­βε­ται. Στην χθε­σι­νή Σύνο­δο των υπουρ­γών άμυ­νας του ΝΑΤΟ στις Βρυ­ξέλ­λες, υιο­θε­τώ­ντας επί της ουσί­ας την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία της ιμπε­ρια­λι­στι­κής λυκο­συμ­μα­χί­ας, ο Π.Καμμένος επι­σή­μα­νε την «ανά­γκη να ενι­σχυ­θεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη νότια πτέ­ρυ­γά του και να ελεγ­χθούν οι θαλάσ­σιοι διά­δρο­μοι στη νότιο Μεσό­γειο, για να απο­τρα­πεί η χρη­μα­το­δό­τη­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας μέσω παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης πετρε­λαί­ου, ναρ­κω­τι­κών και όπλων, σε συν­δυα­σμό με το ξέπλυ­μα χρή­μα­τος».

Θυμί­ζου­με πως λίγες βδο­μά­δες πριν, η Ελλά­δα είχε ανα­δει­χθεί σε βασι­κό κόμ­βο μετα­φο­ράς προ­σω­πι­κού και στρα­τιω­τι­κών οχη­μά­των της ΝΑΤΟϊ­κής αρμά­δας, στο πλαί­σιο της άσκη­σης «Noble Jump» που διε­ξή­χθη στη Ρου­μα­νία, απο­δει­κνύ­ο­ντας την ετοι­μό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης να παρα­χω­ρή­σει γη και ύδωρ προ­κει­μέ­νου να διευ­κο­λύ­νει τους σχε­δια­σμούς της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμμαχίας.

Να, λοι­πόν, το μεγά­λο επί­τευγ­μα της κυβέρ­νη­σης της «πρώ­τη φορά αρι­στε­ρά»: Από τη μιά ανα­δει­κνύ­ε­ται ως ο «καλύ­τε­ρος μαθη­τής» των ευρω­α­τλα­ντι­κών συμ­φε­ρό­ντων, εμπλέ­κο­ντας την Ελλά­δα βαθύ­τε­ρα στα ΝΑΤΟϊ­κά σχέ­δια με σκο­πό τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της εγχώ­ριας αστι­κής τάξης, και από την άλλη εντεί­νει στα­θε­ρά τον «ταξι­κό κανι­βα­λι­σμό» στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας, με δύο αλλε­πάλ­λη­λα μνη­μό­νια, εκα­το­ντά­δες αντι­λαϊ­κούς νόμους, μέτρα και «αντί­με­τρα» εις βάρος των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων και προς όφε­λος του κεφαλαίου. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο