Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι «γκάφα», αλλά κυνισμός…

Πολ­λά «μαρ­γα­ρι­τά­ρια» μοιά­ζει να εκτο­ξεύ­ο­νται από την πλευ­ρά του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες. Η μία «γκά­φα» δια­δέ­χε­ται την άλλη, θα μπο­ρού­σε να υπο­θέ­σει κάποιος, για μια σει­ρά χαρα­κτη­ρι­στι­κές δηλώ­σεις του, που επι­βε­βαιώ­νουν τη στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­ση των δύο «μονο­μά­χων», ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Από το «δεν έχου­με καμία δια­φο­ρά μετα­ξύ μας στα σοβα­ρά ζητή­μα­τα» και τα περί «εκβια­στών και εκβια­ζό­με­νων» της Πόπης Τσα­πα­νί­δου (εκπρο­σώ­που Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ), μέχρι τις δηλώ­σεις του Αλέ­ξη Τσί­πρα στο Ζάπ­πειο για τον προ­ε­κλο­γι­κό σχε­δια­σμό του κόμματος.

Στο Ζάπ­πειο, λοι­πόν, ανά­με­σα στα άλλα περί «δημο­κρα­τι­κής εκτρο­πής» και τα συνα­φή, ο Αλέ­ξης Τσί­πρας ομο­λό­γη­σε: «Επί των ημε­ρών μας η ΕΥΠ λει­τούρ­γη­σε απο­κλει­στι­κώς μέσα στα πλαί­σια του Συντάγ­μα­τος και του νόμου. Και οι όποιες επι­συν­δέ­σεις γίνα­νε, γίνα­νε με σκο­πό απο­κλει­στι­κό την εθνι­κή ασφά­λεια και την πάτα­ξη της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας. Υπήρ­ξε αύξη­ση των επι­συν­δέ­σε­ων επί ΣΥΡΙΖΑ; Ναι υπήρ­ξε. Υπήρ­ξε μια τρο­μα­κτι­κή, όπως γνω­ρί­ζε­τε, αύξη­ση των προ­σφυ­γι­κών ροών. Η μεγα­λύ­τε­ρη προ­σφυ­γι­κή κρί­ση απ’ τον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες πρό­σφυ­γες περά­σα­νε στην ΕΕ. Μετα­ξύ αυτών, ενδε­χο­μέ­νως να ήταν και περι­πτώ­σεις, που μια σοβα­ρή Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών οφεί­λει να εξε­τά­ζει. Διό­τι, σας θυμί­ζω, δεκά­δες τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις γίνα­νε εκεί­νο το διά­στη­μα στην καρ­διά της Ευρώ­πης.»!

Αντί­στοι­χα, πριν από λίγους μήνες, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης προει­δο­ποιού­σε από το βήμα της Βου­λής στη σχε­τι­κή συζή­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου για την ΕΥΠ: «Καμία αλλα­γή δεν μπο­ρεί και δεν πρέ­πει να εμπο­δί­ζει την εθνι­κή απο­στο­λή κρί­σι­μων βρα­χιό­νων του κρά­τους, όπως η ΕΥΠ και η αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή. Δεν είμα­στε μία χώρα σε κάποιο ουδέ­τε­ρο σημείο του κόσμου, γει­το­νεύ­ου­με με πολ­λούς κιν­δύ­νους, καθη­με­ρι­νά ορα­τούς σε όλους. Είμα­στε στο κέντρο πολύ­πλευ­ρων προ­κλή­σε­ων όπως το μετα­να­στευ­τι­κό και η θέση μας στο γεω­γρα­φι­κό χάρ­τη απαι­τεί συνε­χή και διαρ­κή εγρή­γορ­ση. Η εθνι­κή ασφά­λεια πρέ­πει να είναι διαρ­κής και μόνι­μη προ­τε­ραιό­τη­τα».

Η σύγκρι­ση των δύο ταυ­τό­ση­μων σχε­δόν δηλώ­σε­ων είναι πραγ­μα­τι­κά απο­κα­λυ­πτι­κή και δεί­χνει με ιδιαί­τε­ρη παρα­στα­τι­κό­τη­τα τη μεγά­λη εικόνα:

- Το δυσώ­δες νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο, που υλο­ποιεί το δόγ­μα «ουδείς εξαι­ρεί­ται των παρα­κο­λου­θή­σε­ων», έχει την υπο­γρα­φή όλων των αστι­κών κομ­μά­των και των κυβερ­νή­σε­ων τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Για την εθνι­κή ασφά­λεια του κεφα­λαί­ου, όλοι τους «παρα­κο­λου­θούν και παρα­κο­λου­θού­νται», εξυ­πη­ρε­τώ­ντας τις στο­χεύ­σεις του τόσο στο πλαί­σιο των ενδο­α­στι­κών αντι­θέ­σε­ων και των επι­κίν­δυ­νων γεω­πο­λι­τι­κών παζα­ριών όσο και κυρί­ως απέ­να­ντι στον «εχθρό λαό».

- Η αύξη­ση των προ­σφυ­γι­κών ροών δεν είναι φυσι­κό φαι­νό­με­νο. Τα κύμα­τα των ξερι­ζω­μέ­νων προ­κα­λού­νται από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, στις οποί­ες εμπλέ­κε­ται άμε­σα η Ελλά­δα και μάλι­στα σε πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο, με ευθύ­νη όλων των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων. Από τη Σού­δα έφευ­γαν οι βόμ­βες για τη Συρία, απ’ όπου ανα­γκά­στη­καν να ξερι­ζω­θούν εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι την περί­ο­δο του 2015–2016. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατα­λυ­τι­κή συμ­βο­λή και η ΝΔ συνέ­χι­σε επά­ξια το έργο του, προ­κει­μέ­νου να μετα­τρα­πεί η χώρα σε ένα απέ­ρα­ντο νατοϊ­κό ορμη­τή­ριο (βλ. ελλη­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη συμ­φω­νία για τις βάσεις κ.ά.).

- Ούτε οι τρο­μο­κρα­τι­κές ομά­δες τύπου ISIS είναι φυσι­κό φαι­νό­με­νο. Είναι γέν­νη­μα — θρέμ­μα του ιμπε­ρια­λι­σμού και «παι­δί» των αντα­γω­νι­ζό­με­νων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων, που εκπαι­δεύ­ουν, εξο­πλί­ζουν και αξιο­ποιούν αυτές τις ομά­δες, όπως π.χ. τον ISIS. Η «τρο­μο­κρα­τία» είναι ένα προ­σφι­λές πρό­σχη­μα των ιμπε­ρια­λι­στών, για να εξα­πο­λύ­ουν στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις (βλ. Αφγα­νι­στάν, Ιράκ) και να εντεί­νουν την κατα­στο­λή σε βάρος των λαών στο όνο­μα κατα­πο­λέ­μη­σης της «ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης».

- Οι ξερι­ζω­μέ­νοι πρό­σφυ­γες, θύμα­τα των δικών τους πολέ­μων και της δικής τους βαρ­βα­ρό­τη­τας, είναι για τους καπι­τα­λι­στές και το πολι­τι­κό τους προ­σω­πι­κό ένα χρή­σι­μο πολύ-εργα­λείο για «πάσα ανά­γκη». Πότε στα παζά­ρια με την τούρ­κι­κη αστι­κή τάξη (βλ. Κοι­νή Δήλω­ση ΕΕ-Τουρ­κί­ας), πότε σαν «απει­λή» για την εθνι­κή ασφά­λεια, πότε σαν τα πιο φθη­νά εργα­τι­κά χέρια χωρίς δικαιώ­μα­τα, οι αστι­κές δυνά­μεις ανοι­γο­κλεί­νουν την κάνου­λα των προ­σφυ­γι­κών και μετα­να­στευ­τι­κών ροών ανά­λο­γα με τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου. Από τη μια πλευ­ρά, εντεί­νουν την άγρια κατα­στο­λή, στή­νουν επι­κίν­δυ­νους φρά­κτες και υπερ­σύγ­χρο­να μέσα παρα­κο­λού­θη­σης και ελέγ­χου (βλ. πρό­σφα­τες δηλώ­σεις Πόπης Τσα­πα­νί­δου «Στη­ρί­ζου­με τον φρά­χτη»), επι­δί­δο­νται σε fast track απε­λά­σεις και βίαιες επα­να­προ­ω­θή­σεις, έχο­ντας κατ’ απο­τέ­λε­σμα μετα­τρέ­ψει τον Έβρο και Αιγαίο σε απέ­ρα­ντους τάφους ψυχών. Από την άλλη πλευ­ρά, δια­μορ­φώ­νουν hot spot «δια­λο­γής», ψηφί­ζουν δια­κρα­τι­κές συμ­φω­νί­ες σύγ­χρο­νου δου­λε­μπο­ρί­ου για την εισα­γω­γή φθη­νού εργα­τι­κού δυνα­μι­κού στην χώρα (όπως με το Μπα­γκλα­ντές και την Αίγυ­πτο) και μιλούν για την αξιο­ποί­η­ση των μετα­να­στών στην αντι­με­τώ­πι­ση του δημο­γρα­φι­κού προ­βλή­μα­τος (βλ. δηλώ­σεις Κ. Μητσο­τά­κη για την «ώρι­μη και κυρί­ως συνει­δη­τή έντα­ξη αλλο­δα­πών», όπως και Α. Τσί­πρα «ότι δεν θα κάθε­στε για να σας δίνου­με επι­δό­μα­τα»).

- Ο ρατσι­σμός, η ξενο­φο­βία και το φασι­στι­κό δηλη­τή­ριο καλ­λιερ­γεί­ται και ανα­πα­ρά­γε­ται από το ίδιο το αστι­κό σύστη­μα. Οι εθνι­κι­στι­κές κορώ­νες για τους «λαθρο­με­τα­νά­στες εισβο­λείς» και τον κίν­δυ­νο «ισλα­μο­ποί­η­σης και αλλοί­ω­σης της ελλη­νι­κής πατρί­δας» βρί­σκουν το τέλειο άλλο­θι στις παρα­πά­νω δηλώ­σεις για τις παρα­κο­λου­θή­σεις στο όνο­μα της εθνι­κής ασφά­λειας και της αντι­με­τώ­πι­σης των τρο­μο­κρα­τών-προ­σφύ­γων. Κατά τ’ άλλα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φορούν σήμε­ρα την προ­βιά του αντι­φα­σι­σμού. Ο ένας προ­ε­τοι­μά­ζει ρύθ­μι­ση για τον λεγό­με­νο εκλο­γι­κό απο­κλει­σμό των κατα­δι­κα­σμέ­νων ναζι­στών της εγκλη­μα­τι­κής Χρυ­σής Αυγής, που όμως ανοί­γει επι­κίν­δυ­νους δρό­μους για τον έλεγ­χο της δρά­σης των κομ­μά­των. Ο άλλος δηλώ­νει ότι θα σπά­σει το «κοι­νο­βου­λευ­τι­κό εμπάρ­γκο», στο οποίο δήθεν υπο­χρε­ώ­θη­κε λόγω της «δημο­κρα­τι­κής εκτρο­πής», προ­κει­μέ­νου να ψηφί­σει αυτή την ρύθ­μι­ση. Όμως, ο ελλη­νι­κός λαός δεν είναι λωτο­φά­γος. Δεν ξεχνά τις ευθύ­νες για την καθυ­στέ­ρη­ση της δίκης της Χρυ­σής Αυγής, τις φωτο­γρα­φί­ες στο Καστε­λό­ρι­ζο, τις πλεί­στες όσες διευ­κο­λύν­σεις στην «κοι­νο­βου­λευ­τι­κή» τότε Χρυ­σή Αυγή με διά­θε­ση γρα­φεί­ων, χώρων κ.ά. Η κατα­δί­κη της εγκλη­μα­τι­κής ναζι­στι­κής οργά­νω­σης ήταν νίκη του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος και όχι των «ευαί­σθη­των της δημο­κρα­τί­ας» σαν τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώ­σεις του ΣΥΡΙΖΑ, λοι­πόν, δεν είναι «γκά­φες»! Αντί­θε­τα, είναι ο ωμός κυνι­σμός κάθε αστι­κού κόμ­μα­τος, που υπη­ρε­τεί την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα. Η ομοιό­τη­τα των δηλώ­σε­ων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φανε­ρώ­νει την υπό­κλι­ση και των δύο «μονο­μά­χων» στο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, εκφρά­ζει τα κοι­νά δια­πι­στευ­τή­ρια τους στο κεφά­λαιο. Καμιά εμπι­στο­σύ­νη, λοι­πόν, σε κανέ­ναν από τους δύο επί­δο­ξους κυβερ­νη­τι­κούς «σωτή­ρες». Η κοκο­ρο­μα­χία τους μπρο­στά στις εκλο­γές, γίνε­ται με σκο­πό τη συσκό­τι­ση της συμ­φω­νί­ας τους στα μεγά­λα για το λαό ζητήματα.

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπο­ρεί να κάνει την δια­φο­ρά. Για­τί: Το ΚΚΕ αρνεί­ται το σύστη­μα των υπο­κλο­πών και κάθε παρα­κο­λού­θη­ση των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού. Το ΚΚΕ παλεύ­ει ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και την επι­κίν­δυ­νη εμπλο­κή της χώρας. Το ΚΚΕ διεκ­δι­κεί την προ­στα­σία των κατα­τρεγ­μέ­νων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών απέ­να­ντι στην άδι­κη πολι­τι­κή ΕΕ και κυβερ­νή­σε­ων. Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα γνή­σια αντι­ρα­τσι­στι­κά και αντι­φα­σι­στι­κά αιτή­μα­τα του λαού, μέσα από την πάλη για την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής σαπί­λας που γεν­νά τον φασισμό.

Κατε­ρί­να Γεράκη

Υπεύ­θυ­νη της Δια­τμη­μα­τι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώ­μα­τα των Μετα­να­στών και Προσφύγων.

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο