Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Διεκδικεί την πατρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η ΝΔ

Να υπε­ρα­σπι­στεί την κυβερ­νη­τι­κή του θητεία και τα όσα έπρα­ξε στη διάρ­κειά της έσπευ­σε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχο­λιά­ζο­ντας τη συνέ­ντευ­ξη Μητσο­τά­κη στο πλαί­σιο της ΔΕΘ. Διεκ­δι­κώ­ντας μάλι­στα την «πατρό­τη­τα» της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής, στε­λέ­χη του, όπως ο Π. Σκουρ­λέ­της, σημεί­ω­ναν ότι η ΝΔ «κάνει τον μάγκα με τις πλά­τες του Τσί­πρα». Αντί­στοι­χο άλλω­στε ήταν και το σχό­λιο του Αλ. Τσί­πρα σε συνέ­ντευ­ξή του στην «ΕΦ.ΣΥΝ.», λέγο­ντας ότι η ΝΔ «τρώ­ει από τα έτοι­μα», παρα­δε­χό­με­νος ουσια­στι­κά ότι η νέα κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει στον ίδιο δρό­μο της προηγούμενης.

✔️  Ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός κατη­γό­ρη­σε ακό­μα τη ΝΔ ότι «υλο­ποιεί πάγια αιτή­μα­τα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ», με τον ίδιο τον ΣΕΒ βέβαια να έχει τονί­σει μέσω του προ­έ­δρου του ότι το 60% των «αιτη­μά­των» αυτών είχε ήδη υλο­ποι­η­θεί από την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ, ανα­φε­ρό­με­νος στον ξένο για το λαό «καβγά» γύρω από τα πλε­ο­νά­σμα­τα, που επί­δι­κο έχει να βρε­θεί περισ­σό­τε­ρος δημο­σιο­νο­μι­κός χώρος για τη στή­ρι­ξη του κεφα­λαί­ου, ο Αλ. Τσί­πρας κατη­γο­ρεί τη ΝΔ για «κραυ­γα­λέα υπο­χώ­ρη­ση» και «παροι­μιώ­δη υπο­κρι­σία». Ανέ­φε­ρε επί­σης ότι η κυβέρ­νη­ση συν­δέ­ει τη μεί­ω­ση του στό­χου με σκλη­ρές αντι­λαϊ­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απο­φύ­γει αυτήν τη «φάκα» και προ­σπερ­νώ­ντας ότι η δική του κυβέρ­νη­ση κατέ­στη­σε «κανο­νι­κό­τη­τα» όχι απλά την υλο­ποί­η­ση των ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των, αλλά την «υπε­ρα­πό­δο­σή» τους, τσα­κί­ζο­ντας τους εργα­ζό­με­νους για να παρα­δώ­σει τη σκυ­τά­λη στη σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση. Για το ίδιο θέμα άλλω­στε το γρα­φείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανα­φέ­ρει ότι η μεί­ω­ση των πλε­ο­να­σμά­των που είχε «δρο­μο­λο­γή­σει η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν «ρεα­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή», αφού τα «χρή­μα­τα των εταί­ρων ήταν διασφαλισμένα».

✔️  Για την κρι­τι­κή που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρ­νη­ση είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η ευκο­λία με την οποία αντι­γρά­φει και την «αντι­πο­λί­τευ­ση» που του ασκού­σε η ΝΔ. Κάλε­σε για παρά­δειγ­μα τον Κυρ. Μητσο­τά­κη να κοστο­λο­γή­σει τα μέτρα που εξήγ­γει­λε, αφού «δεν συνά­δει με την κατα­σκευα­σμέ­νη εικό­να του “τεχνο­κρά­τη” πολι­τι­κού η παρα­πο­μπή της κοστο­λό­γη­σης στο μέλλον».

Κατά τ’ άλλα, ο Αλ. Τσί­πρας πρό­βλε­ψε ότι σύντο­μα ο Κυρ. Μητσο­τά­κης θα βρε­θεί σε αδιέ­ξο­δο και θα ζητή­σει πρό­ω­ρες εκλο­γές, ενώ δεν ανοί­γει τα χαρ­τιά του για τον Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας, αν και υπε­ρα­σπί­ζε­ται τον Πρ. Παυ­λό­που­λο, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τον «καλό πρόεδρο».

Στο Κόμο για ανανέωση του «χρίσματος»

Σε άλλη συνέ­ντευ­ξή του στο CNBC, ο Αλ. Τσί­πρας επα­να­λαμ­βά­νει την προ­τρο­πή προς τον Κυρ. Μητσο­τά­κη «να αξιο­ποι­ή­σει όλα όσα κάνα­με τα τελευ­ταία τεσ­σε­ρι­σή­μι­σι χρό­νια. Κατα­φέ­ρα­με να επι­στρέ­ψου­με στην ανά­πτυ­ξη, να βάλου­με πάλι την οικο­νο­μία σε ράγες».

Η συνέ­ντευ­ξη στο αμε­ρι­κα­νι­κό δίκτυο δόθη­κε στο περι­θώ­ριο των εργα­σιών του Φόρουμ «Αμπρο­σέ­τι» στη λίμνη Κόμο της Ιτα­λί­ας, όπου μίλη­σε ως καλε­σμέ­νος ο Αλ. Τσί­πρας, συμ­με­τέ­χο­ντας σε πάνελ μαζί με τρεις πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γούς της Ιτα­λί­ας (Πρό­ντι, Λέτα, Μόντι), τον υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών της Γαλ­λί­ας, Λε Μερ, και τον αρχη­γό του ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος της Ολλαν­δί­ας, Β. Wilders. Μάλι­στα, στη συνέ­ντευ­ξή του υπεν­θυ­μί­ζει ότι πριν πέντε χρό­νια, όταν είχε ξανα­βρε­θεί στο συγκε­κρι­μέ­νο φόρουμ, τον αντι­με­τώ­πι­ζαν ως απει­λή για την ΕΕ, ενώ σήμε­ρα έχει απο­δεί­ξει ότι κάθε άλλο παρά τέτοια ενσαρ­κώ­νουν ο ίδιος και το κόμ­μα του.

✔️  Στο περι­θώ­ριο του φόρουμ ο Αλ. Τσί­πρας είχε συνά­ντη­ση με την πρώ­ην υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Χίλα­ρι Κλί­ντον. Κατά τη διάρ­κεια της συνά­ντη­σής τους, συζή­τη­σαν για τις εξε­λί­ξεις στις ευρω­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις και εισέ­πρα­ξε τα εύση­μά της «για την έξο­δο της Ελλά­δας από την κρί­ση, την ενί­σχυ­ση των ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κών σχέ­σε­ων και τη συνο­λι­κή ανα­βάθ­μι­ση της γεω­πο­λι­τι­κής θέσης της Ελλάδας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο