Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: «Μομφή» για την κυβέρνηση, αλλά «μαξιλάρι» στην αντιλαϊκή στρατηγική

Πρό­τα­ση μομ­φής κατά της κυβέρ­νη­σης κατέ­θε­σε χτες στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσί­πρας. Ως αφορ­μή για την επι­λο­γή του ο Αλ. Τσί­πρας παρου­σί­α­σε την διο­γκω­μέ­νη δυσα­ρέ­σκεια που υπάρ­χει στο λαό για τις εξε­λί­ξεις στην παν­δη­μία, τις μεγά­λες ελλεί­ψεις υπο­δο­μών και τις αντί­στοι­χες κατα­στρο­φές του πρό­σφα­του χιο­νιά καθώς και την εξέ­λι­ξη της μεγά­λης ακρί­βειας που πλήτ­τει τα λαϊ­κά στρώματα.
Είναι προ­φα­νές ότι με την πρό­τα­σή του ο ΣΥΡΙΖΑ θα προ­σπα­θή­σει να εμφα­νι­στεί ως ο «νέος σωτή­ρας» την ίδια στιγ­μή που στην ουσία στη­ρί­ζει και έχει βάλει την σφρα­γί­δα του και ως κυβέρ­νη­ση και ως αντι­πο­λί­τευ­ση στην αντι­λαϊ­κή στρα­τη­γι­κή που υπη­ρε­τεί και η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και η οποία ευθύ­νε­ται για όλα όσα αγα­να­κτεί και οργί­ζε­ται ο λαός μας.

Αμέ­σως μετά την κατά­θε­ση της πρό­τα­σης, η συνε­δρί­α­ση της Ολο­μέ­λειας — που είχε πρό­γραμ­μα τη συζή­τη­ση του «ανα­πτυ­ξια­κού» νόμου — δια­κό­πη­κε, όπως προ­βλέ­πει ο κανο­νι­σμός, προ­κει­μέ­νου σήμε­ρα στις 6 το από­γευ­μα να ξεκι­νή­σει τρι­ή­με­ρη συζή­τη­ση επί της πρό­τα­σης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ολο­κλη­ρω­θεί το βρά­δυ της Κυρια­κής με τη δια­δι­κα­σία της ονο­μα­στι­κής ψηφοφορίας.

Για «πρό­τα­ση μομ­φής ενα­ντί­ον της χει­ρό­τε­ρης κυβέρ­νη­σης που γνώ­ρι­σε ο τόπος από τη μετα­πο­λί­τευ­ση και μετά» μίλη­σε ο Αλ. Τσί­πρας, όπως και για «τρα­γι­κή απο­τυ­χία του επι­τε­λι­κού κρά­τους σε κάθε δοκι­μα­σία, στις φωτιές, στην παν­δη­μία, στον χιο­νιά». Το πεδίο αντι­πα­ρά­θε­σης θα μετα­φερ­θεί στο ποιος είναι ο ικα­νό­τε­ρος και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρος δια­χει­ρι­στής της ίδιας στρα­τη­γι­κής καλ­λιερ­γώ­ντας την ψευ­δαί­σθη­ση ότι μπο­ρεί αυτή να υλο­ποιεί­ται, να στη­ρί­ζο­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και να υπη­ρε­τεί και τις λαϊ­κές ανά­γκες. Βεβαί­ως το έργο αυτό ο λαός το έχει ξανα­δεί πολ­λές επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες φορές.

Συριζα Τσίπρας Μητσοτάκης

Άλλω­στε το επι­βε­βαιώ­νει το γεγο­νός ότι και την υπο­γρα­φή του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρ­νη­ση και αντι­πο­λί­τευ­ση έχουν οι λεό­ντειες συμ­βά­σεις με τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους στους οποί­ους έχουν παρα­χω­ρη­θεί οι μεγά­λοι οδι­κοί άξο­νες, η «απε­λευ­θέ­ρω­ση» της Ενέρ­γειας που άφη­σε πάλι ξεπα­για­σμέ­να τα λαϊ­κά σπί­τια, η αντι­με­τώ­πι­ση των υπο­δο­μών και μέτρων προ­στα­σί­ας της ζωής του λαού ως «κόστους» για το αστι­κό κρά­τος, η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των μηχα­νι­σμών Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, και όλα τα υπό­λοι­πα που οι συνέ­πειές τους για τον λαό «έλαμ­ψαν» σε μία ακό­μα κακοκαιρία.

Επι­χει­ρώ­ντας να βγά­λει όλα αυτά από το «κάδρο» και να τα απο­δώ­σει στην ανι­κα­νό­τη­τα της ΝΔ …να βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα, ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «τίπο­τε θετι­κό και καλό δεν μπο­ρεί η πλειο­ψη­φία να περι­μέ­νει από τη σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση και τον σημε­ρι­νό πρω­θυ­πουρ­γό (…) Δεν μπο­ρούν και δεν θέλουν να βγά­λουν συμπε­ρά­σμα­τα και τα απο­δί­δουν όλα στην ατο­μι­κή ευθύ­νη», καλώ­ντας μάλι­στα «όλες τις δυνά­μεις, κοι­νω­νι­κές και πολι­τι­κές, να δώσουν το “παρών” στη μάχη για την απαλ­λα­γή της χώρας από το καθε­στώς Μητσοτάκη».

Σίγουρα η παρέμβαση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται και με την προσπάθεια να κατοχυρώσει το ρόλο του στο χώρο της λεγόμενης σοσιαλδημοκρατίας στον «ανταγωνισμό» του με το ΚΙΝΑΛ.

Δεν προ­κα­λεί βέβαια εντύ­πω­ση που μια τέτοια «πάσα» έσπευ­σε να την αρπά­ξει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με τον κυβερ­νη­τι­κό εκπρό­σω­πο να σπεύ­δει χτες να ανα­γά­γει την όλη υπό­θε­ση σε δικομ­μα­τι­κή κοκο­ρο­μα­χία με βάση τις δια­χει­ρι­στι­κές ικα­νό­τη­τες και τα πεπραγ­μέ­να καθε­νός τους για το κεφά­λαιο, λέγο­ντας ότι στη συζή­τη­ση στη Βου­λή οι πολί­τες «θα ακού­σουν για τις απο­δό­σεις αυτής της κυβέρ­νη­σης, που ο κ. Τσί­πρας ζητά να φύγει», σε όλα τα ζητή­μα­τα, όπως και για την κακο­και­ρία, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας για άλλον ένα γύρο κυβερ­νη­τι­κής υπο­κρι­σί­ας και προ­κλη­τι­κών δικαιο­λο­γιών.

Έδω­σε άλλω­στε μια τέτοια «γεύ­ση» λέγο­ντας με θρά­σος ότι «ο πήχης των απαι­τή­σε­ων είναι πιο ψηλά από το απο­τέ­λε­σμα της δια­χεί­ρι­σης που υπήρ­ξε» (!) και ότι η προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης «είναι συνε­χώς να βελ­τιω­νό­μα­στε και να φτά­σου­με σε ένα επί­πε­δο θωρά­κι­σης απέ­να­ντι στις φυσι­κές κατα­στρο­φές, που θα είναι αντί­στοι­χο και των δικών μας απαι­τή­σε­ων», όταν ο λαός έχει νιώ­σει στο πετσί του (με πλημ­μύ­ρες, φωτιές κ.λπ.) ότι τέτοια μέτρα δεν είναι στις προ­τε­ραιό­τη­τες του κεφαλαίου.

Πηγή Από τον σημε­ρι­νό Ριζοσπάστη

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διέ­ξο­δος για τον λαό η πάλη και η ανα­τρο­πή, όχι η ανα­ζή­τη­ση επί­δο­ξων «σωτή­ρων»

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την ακό­λου­θη ανα­κοί­νω­ση για την πρό­τα­ση μομ­φής σε βάρος της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ:

«Το ΚΚΕ κατα­ψη­φί­ζει την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προη­γού­με­νες αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις, κατα­ψη­φί­ζο­ντας στο “πρό­σω­πό” τους την πολι­τι­κή που θυσιά­ζει τη ζωή, την υγεία, το εισό­δη­μα, τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, συνο­λι­κά τις εργα­τι­κές — λαϊ­κές ανά­γκες, για να δια­σφα­λί­σει τα κέρ­δη των λίγων, τις επι­λο­γές του σημε­ρι­νού σάπιου κρά­τους και συστήματος.

Το κρί­σι­μο ζήτη­μα σήμε­ρα είναι, όμως, η λαϊ­κή αγα­νά­κτη­ση και η οργή που συσ­σω­ρεύ­ε­ται να γίνει δύνα­μη πάλης, σύγκρου­σης και ανα­τρο­πής. Αυτή είναι η διέ­ξο­δος για τον λαό και όχι η ανα­ζή­τη­ση ίδιων επί­δο­ξων “σωτή­ρων”, που θα συνε­χί­σουν το ίδιο αντι­λαϊ­κό έργο από εκεί που το άφη­σε ο προη­γού­με­νος, όπως συνέ­βη τόσες φορές στο παρελθόν.

Το ΚΚΕ θα ανα­δεί­ξει στη συζή­τη­ση στη Βου­λή την ουσία αυτής της στρα­τη­γι­κής, που υπη­ρε­τεί σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και που σε όλα τα μέτω­πα (παν­δη­μία, ακρί­βεια, φυσι­κές κατα­στρο­φές, εργα­σια­κά, Ταμείο Ανά­καμ­ψης, εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή κ.λπ.), φορ­τώ­νει νέα βάρη στον λαό και τον οδη­γεί σε νέες μεγά­λες περι­πέ­τειες και κιν­δύ­νους. Θα ανα­δεί­ξει ταυ­τό­χρο­να και τις ευθύ­νες όλων των άλλων κομ­μά­των, ιδιαί­τε­ρα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμ­φω­νούν και έχουν βάλει τη σφρα­γί­δα τους σε αυτή την αντι­λαϊ­κή στρα­τη­γι­κή, είτε από τη θέση της κυβέρ­νη­σης είτε από αυτή της αντιπολίτευσης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο