Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: «Νέο ΕΣΥ» στην υπηρεσία… της εμπορευματοποίησης της Υγείας

«Κοσμο­γο­νία» στο χώρο της δημό­σιας Yγεί­ας απο­πει­ρά­θη­κε να προ­βά­λει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρου­σιά­ζο­ντας στις αρχές της βδο­μά­δας την πρό­τα­σή του για το «νέο ΕΣΥ».
Προ­τά­σεις «μασκα­ρε­μέ­νες» με τις αρχές της «δικαιο­σύ­νης, της ισό­τη­τας και της αλλη­λεγ­γύ­ης» για να κρύ­ψουν το πραγ­μα­τι­κό και απο­κρου­στι­κό τους «πρό­σω­πο» στο λαό.
Αλλω­στε, μπή­κα­με και στο Τριώδιο…

Ακό­μα κι αν κανείς απο­τι­νά­ξει την εύλο­γη αμφι­σβή­τη­ση για τις υπο­σχέ­σεις του, λόγω των πεπραγ­μέ­νων του κατά την κυβερ­νη­τι­κή του θητεία, που υπο­νό­μευ­σαν παρα­πέ­ρα τη δυνα­τό­τη­τα του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας να παρέ­χει σύγ­χρο­νες, δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες στο λαό, η πρό­τα­σή του κρύ­βει «δρά­κους».

Ας δού­με πιο αναλυτικά:

Η …αξία της Υγείας

ΤΙ ΕΙΠΕ: Ισχυ­ρί­στη­κε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας: «Η παν­δη­μία, όμως, με οδυ­νη­ρό τρό­πο μάς έκα­νε να ανα­λο­γι­στού­με ξανά ότι υπάρ­χουν όρια στην κυριαρ­χία της αγο­ράς. Η ανθρώ­πι­νη ζωή, για παρά­δειγ­μα, δεν μπο­ρεί να υπό­κει­ται στους κανό­νες της, διό­τι η αξία της δεν απο­τι­μά­ται. Δεν είναι στα­τι­στι­κό μέγε­θος σε ισο­λο­γι­σμούς κερ­δών και απωλειών…».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Καταρ­χάς, σε κανέ­να σημείο δεν μίλη­σε για δωρε­άν παρο­χές. Η λέξη αυτή δεν ανα­φέρ­θη­κε ούτε μία φορά. Και παρό­λο που είπε ότι «η αξία της ανθρώ­πι­νης ζωής δεν απο­τι­μά­ται», στη συνέ­χεια είπε ότι όσα δια­κή­ρυ­ξε είναι πλή­ρως «κοστο­λο­γη­μέ­να». Τι σημαί­νει «κοστο­λό­γη­ση»; Το κρι­τή­ριο των χαμη­λό­τε­ρων κρα­τι­κών δαπα­νών και παρο­χών προ­κει­μέ­νου οι εργα­ζό­με­νοι να «στοι­χί­ζουν» όσο το δυνα­τόν λιγό­τε­ρο για το κρά­τος και τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Διό­τι η ανά­πτυ­ξη με ατμο­μη­χα­νή τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που έχει σαν «κορό­να στο κεφά­λι του» και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντι­με­τω­πί­ζει τις λαϊ­κές ανά­γκες στην Υγεία ως «κόστος», που εμπο­δί­ζει την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την κερδοφορία.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αυτό ήταν το κρι­τή­ριο που ώθη­σε και τη δική του κυβέρ­νη­ση να υλο­ποι­ή­σει κατά γράμ­μα τη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου και της ΕΕ για τη λει­τουρ­γία των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια, ως «αυτο­τε­λών επι­χει­ρη­μα­τι­κών μονά­δων» που θα καλύ­πτουν το κόστος λει­τουρ­γί­ας με την «πώλη­ση» υπη­ρε­σιών στους ασθε­νείς — πελά­τες και τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, να δια­τη­ρή­σει και να εφαρ­μό­σει για πρώ­τη φορά πιλο­τι­κά, το 2018, σε 18 νοσο­κο­μεία τον νόμο της συγκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ για αλλα­γή του τρό­που χρη­μα­το­δό­τη­σης των νοσο­κο­μεί­ων με βάση την ικα­νό­τη­τα προ­σέλ­κυ­σης πελα­τών και την επί­τευ­ξη οικο­νο­μι­κής αποδοτικότητας.

ΣΥΡΙΖΑ «Νέο ΕΣΥ» tsipras

Οι πόροι…

ΤΙ ΕΙΠΕ: Οτι το κόστος της «κοσμο­γο­νί­ας» που υπό­σχε­ται θα φορ­τω­θεί στον «εθνι­κό» και όχι στον κρα­τι­κό προϋπολογισμό!

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Πίσω από τις σημε­ρι­νές του υπο­σχέ­σεις, δια­φαί­νε­ται ξεκά­θα­ρα η πρό­θε­ση ο λογα­ρια­σμός να στα­λεί ξανά στα υπο­χρη­μα­το­δο­τού­με­να ασφα­λι­στι­κά ταμεία. Ούτε λέξη για κατάρ­γη­ση των φόρων «υπέρ της Υγεί­ας», των αυξη­μέ­νων συμ­με­το­χών και πλη­ρω­μών στο δημό­σιο και στον ιδιω­τι­κό τομέα, των αυξη­μέ­νων πλη­ρω­μών για φάρ­μα­κα και θερα­πεί­ες, για τα είδη των εξε­τά­σε­ων, των θερα­πειών, των υγειο­νο­μι­κών υλι­κών που έχουν πετα­χτεί από τον κανο­νι­σμό παρο­χών του ΕΟΠΥΥ. Λέξη για το χαρά­τσι των ιδιω­τι­κών απο­γευ­μα­τι­νών ιατρεί­ων στα δημό­σια νοσοκομεία.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΣΗΣΗ: Επί ημε­ρών ΣΥΡΙΖΑ η δημό­σια δαπά­νη κατρα­κύ­λη­σε για την Υγεία το 2019 στο 5% του ΑΕΠ, συνε­χί­ζο­ντας την πορεία συρ­ρί­κνω­σης όλων των προη­γού­με­νων χρό­νων, μειώ­θη­κε παρα­πέ­ρα η επι­χο­ρή­γη­ση των νοσο­κο­μεί­ων από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό κατά 860 εκα­τομ­μύ­ρια (-45%) από το 2015 έως το 2019, ενώ φόρ­τω­σε τη δαπά­νη στα ρημαγ­μέ­να ασφα­λι­στι­κά ταμεία.

«Κοινωνικό συμβόλαιο» με τους υγειονομικούς

ΤΙ ΕΙΠΕ: Το «νέο ΕΣΥ» του ΣΥΡΙΖΑ περι­λαμ­βά­νει και ένα «νέο κοι­νω­νι­κό συμ­βό­λαιο με τους υγειονομικούς».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Οι υγειο­νο­μι­κοί έμα­θαν καλά πόση αξία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις υπο­σχέ­σεις του. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν απευ­θύ­νε­ται στους υγειο­νο­μι­κούς αλλά στο κεφά­λαιο, δια­βε­βαιώ­νο­ντάς το ότι μπο­ρεί να υπο­λο­γί­ζει την ικα­νό­τη­τά του να κρα­τά­ει τους εργα­ζό­με­νους στη «στρού­γκα».

Οι προ­σλή­ψεις που (ξανα)υπόσχεται — ακό­μα και αν γίνουν — είναι στα­γό­να στον ωκε­α­νό των δεκά­δων χιλιά­δων κενών θέσε­ων στα νοσο­κο­μεία, που αυξά­νο­νται ραγδαία αν υπο­θέ­σου­με ότι στή­νε­ται και το δίκτυο Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας όπως λέει και θέτει εκ νέου σε λει­τουρ­γία τα νοσο­κο­μεία που οι πριν απ’ αυτόν κυβερ­νή­σεις έκλει­σαν. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν ανα­φέ­ρε­ται παρά σε μερι­κή ανα­πλή­ρω­ση των απω­λειών που έχει το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας λόγω συντα­ξιο­δο­τή­σε­ων κ.λπ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τα ίδια έλε­γε και ως κυβέρ­νη­ση. Τα μνη­μό­νια τον «εμπό­δι­ζαν» να υλο­ποι­ή­σει τις δια­κη­ρύ­ξεις του, όμως δεν τον εμπό­δι­ζαν να «δου­λεύ­ει» τον κόσμο ότι έκα­νε χιλιά­δες προ­σλή­ψεις μετρώ­ντας ξανά και ξανά τους ίδιους επι­κου­ρι­κούς κάθε φορά που ανα­νέ­ω­νε τις συμ­βά­σεις τους!

Ως κυβέρ­νη­ση ο ΣΥΡΙΖΑ κατάρ­γη­σε και τυπι­κά τον στα­θε­ρό ημε­ρή­σιο και εβδο­μα­διαίο χρό­νο εργα­σί­ας των για­τρών και νομι­μο­ποί­η­σε τις αυθαι­ρε­σί­ες σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων στην Υγεία, με τα εξα­ντλη­τι­κά ωρά­ρια, ακό­μα και τα 60ωρα! Αρνή­θη­κε προ­σλή­ψεις, δια­τή­ρη­σε στο ακέ­ραιο το πετσό­κομ­μα των 6 μισθών το χρό­νο και επέ­φε­ρε επι­πλέ­ον χτυ­πή­μα­τα με το «νέο μισθολόγιο».

ΣΥΡΙΖΑ «Νέο ΕΣΥ» tsipras 1

Το ΑΕΠ…

ΤΙ ΕΙΠΕ: «Δεσμεύ­τη­κε» να εξα­σφα­λί­σει το 7% του ΑΕΠ που απο­τε­λεί τον μέσο όρο της χρη­μα­το­δό­τη­σης της Υγεί­ας στην ΕΕ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Αυτό το ποσο­στό είναι μικρό­τε­ρο από το 8% που ήταν το 2015 και με γνω­στές τις τερά­στιες ελλεί­ψεις και ανά­γκες που υπήρ­χαν και τότε και που σήμε­ρα έχουν πολ­λα­πλα­σια­στεί. Το γεγο­νός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως πρό­τυ­πο αυτά τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη που την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας τα «σύγ­χρο­να» συστή­μα­τα Υγεί­ας τους κατέρ­ρευ­σαν σαν χάρ­τι­νοι πύρ­γοι, δεί­χνει και το «κοι­νω­νι­κό του ποιόν». Μάλι­στα, είχε το θρά­σος να εκστο­μί­σει ότι αν δεν είχε πάρει τα μέτρα ως κυβέρ­νη­ση θα «βρι­σκό­μα­στε» απρο­ε­τοί­μα­στοι σήμε­ρα στην περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας. Δηλα­δή, αυτό το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας της μιας νόσου, των χιλιά­δων άλλων ασθε­νών που τρώ­νε «πόρ­τα» στα δημό­σια νοσο­κο­μεία εδώ και ένα χρό­νο, που και ο ΣΥΡΙΖΑ έβα­λε το χερά­κι του να δια­μορ­φω­θεί, διεκ­δι­κεί από το λαό να του το ανα­γνω­ρί­σει ως κατόρθωμα!

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η αξία των δια­κη­ρύ­ξε­ών του για δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας εκμη­δε­νί­ζε­ται έχο­ντας ο ίδιος πρω­το­στα­τή­σει για τη μετα­τρο­πή των νοσο­κο­μεί­ων σε αυτο­χρη­μα­το­δο­τού­με­νες οικο­νο­μι­κές μονά­δες, σε επι­χει­ρή­σεις δηλα­δή, ενώ σήμε­ρα δεν κρύ­βει ότι θέλει έναν ιδιω­τι­κό τομέα «με λόγο και ρόλο», αλλά με «όρια στην κυριαρ­χία της αγο­ράς», διό­τι η «ζωή είναι πάνω από τα κέρ­δη». Τον άκου­σαν οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες και φοβή­θη­καν… Διεκ­δι­κεί και Νόμπελ διό­τι κατά­φε­ρε να τετρα­γω­νί­σει τον κύκλο. Πλού­σιοι και φτω­χοί, εκμε­ταλ­λευ­τές και εκμε­ταλ­λευό­με­νοι όλοι κερ­δι­σμέ­νοι και ίσοι απέ­να­ντι στην αρρώ­στια! Οι μεν στα πιο σύγ­χρο­να ιατρι­κά κέντρα όπο­τε θέλουν και οι δε στις λίστες ανα­μο­νής για να βρουν ραντε­βού για κάποια εξέ­τα­ση και συνταγογράφηση.

Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες που επεν­δύ­ουν στο χώρο της Υγεί­ας όμως δεν το κάνουν παρά με μονα­δι­κό κρι­τή­ριο το κέρ­δος. Αν υπήρ­χε η παρα­μι­κρή αμφι­βο­λία δια­λύ­θη­κε απ’ τη στά­ση που κρά­τη­σαν κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας, που την αντι­με­τώ­πι­σαν σαν μια ακό­μα ευκαι­ρία κερ­δο­σκο­πί­ας. Αλή­θεια, όμως, τι ρόλο και τι λόγο θα μπο­ρού­σε να έχει ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας αν πράγ­μα­τι ο ΣΥΡΙΖΑ εννο­εί όσα λέει για την «κοσμο­γο­νία» στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας; Ρητο­ρι­κό το ερώτημα…

«Εμβληματικές πρωτοβουλίες»

ΤΙ ΕΙΠΕ: Μίλη­σε για «εμβλη­μα­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες» που έχει πάρει η κυβέρ­νη­σή του, όπως η παρο­χή του δικαιώ­μα­τος των ανα­σφά­λι­στων σε υπη­ρε­σί­ες Υγείας.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Αυτό δεν ήταν παρά η υλο­ποί­η­ση ευρω­ε­νω­σια­κών κατευ­θύν­σε­ων για ένα ελά­χι­στο επί­πε­δο παρο­χών σε όσους η καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση πετά­ει στο περι­θώ­ριο, ώστε να συντη­ρεί­ται η δεξα­με­νή της εργα­τι­κής δύνα­μης, εφό­σον δεν τίθε­νται σε κίν­δυ­νο οι αντι­λαϊ­κοί δημο­σιο­νο­μι­κοί στό­χοι και δεν επι­βα­ρύ­νο­νται οι κρα­τι­κοί προ­ϋ­πο­λο­γι­σμοί των κρα­τών — μελών.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η δαπά­νη αυτής της ρύθ­μι­σης φορ­τώ­θη­κε στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, δηλα­δή στους ασφαλισμένους.

Οντας δεσμευ­μέ­νος στη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρ­νη­ση πήρε όλα εκεί­να τα μέτρα που επι­δεί­νω­σαν ραγδαία και συνο­λι­κά τους όρους ζωής της εργα­τι­κής — λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, είτε αυτά αφο­ρού­σαν εργα­σια­κές σχέ­σεις είτε ωρά­ριο εργα­σί­ας είτε συντα­ξιο­δό­τη­ση κ.λπ. Μέτρα που ανά­με­σα στα άλλα προ­κα­λούν και πρό­ω­ρη φθο­ρά της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων κι ας «έκλι­νε σε όλες τις πτώ­σεις» την αξία της ΠΦΥ και της πρό­λη­ψης. Ως «αντι­πο­λί­τευ­ση» συνε­χί­ζει να δεσμεύ­ε­ται απέ­να­ντι στο κεφά­λαιο για συνέ­χι­ση της ίδιας πολι­τι­κής. Στο φόντο αυτό είναι του­λά­χι­στον πρό­κλη­ση να εμφα­νί­ζε­ται σαν σωτή­ρας της δημό­σιας Υγεί­ας. Αλλω­στε, τα μέτρα που εφάρ­μο­σε και η αντι­λαϊ­κή τους κατεύ­θυν­ση, αντί­στοι­χα, εφαρ­μό­στη­καν στα άλλα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη πριν από την κρί­ση και ανε­ξάρ­τη­τα αν είχαν μνη­μό­νια ή όχι την περί­ο­δο της κρίσης.

Δημόσιες δομές Υγείας

ΤΙ ΕΙΠΕ: «Το νέο ΕΣΥ πρέ­πει να αντα­πο­κρί­νε­ται στις ανά­γκες όλων των πολι­τών, ισό­τι­μα. Να ενι­σχύ­ει τα νοσο­κο­μεία και όλες τις δημό­σιες δομές. Να οδη­γεί σε καθο­ρι­στι­κή μεί­ω­ση των ιδιω­τι­κών δαπα­νών υγείας».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υλο­ποί­η­σε τη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου για λει­τουρ­γία των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια, ως «αυτο­τε­λείς επι­χει­ρη­μα­τι­κές μονά­δες» που θα καλύ­πτουν το κόστος λει­τουρ­γί­ας με την «πώλη­ση» υπη­ρε­σιών στους ασθε­νείς και τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Δια­τή­ρη­σε και εφάρ­μο­σε για πρώ­τη φορά πιλο­τι­κά το 2018 σε 18 νοσο­κο­μεία τον νόμο της συγκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ του 2014 για αλλα­γή του τρό­που χρη­μα­το­δό­τη­σης των νοσο­κο­μεί­ων με βάση την ικα­νό­τη­τα προ­σέλ­κυ­σης πελα­τών και την επί­τευ­ξη οικο­νο­μι­κής απο­δο­τι­κό­τη­τας. Η δική του κυβέρ­νη­ση στή­ρι­ξε την πολι­τι­κή των ΣΔΙΤ στην Υγεία και άνοι­ξε διά­πλα­τα την πόρ­τα για νοσο­κο­μεία — ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, ενταγ­μέ­να στο δημό­σιο σύστη­μα, με τη λει­τουρ­γία της Ανώ­νυ­μης Εται­ρεί­ας Μονά­δων Υγεί­ας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), στην οποία ανή­κει για παρά­δειγ­μα το Νοσο­κο­μείο Σαντορίνης.

ΣΥΡΙΖΑ «Νέο ΕΣΥ» tsipras

Πρόταση που αντιστρατεύεται τις λαϊκές ανάγκες

Η υπό­σχε­ση του ΣΥΡΙΖΑ για ενί­σχυ­ση της δημό­σιας Υγεί­ας έρχε­ται να εκμε­ταλ­λευ­τεί την ανη­συ­χία του λαού που σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας διο­γκώ­θη­κε, καθώς ήρθαν με τον πλέ­ον εκκω­φα­ντι­κό τρό­πο στην επι­φά­νεια χρό­νιες ελλεί­ψεις και ανε­πάρ­κειες, είναι ωστό­σο «ναρ­κο­θε­τη­μέ­νη», όπως συνο­λι­κά ναρ­κο­θε­τη­μέ­νος για τα λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα είναι ο καπι­τα­λι­στι­κός δρό­μος ανά­πτυ­ξης που ο ΣΥΡΙΖΑ ακο­λου­θεί και υπη­ρε­τεί με προσήλωση.

Το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας δεν μπο­ρεί να απο­κο­πεί απ’ αυτό το πλαί­σιο, ούτε είναι δυνα­τόν να απο­τε­λέ­σει μια απά­νε­μη νησί­δα όπως δια­τεί­νε­ται ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τρι­γύ­ρω λυσ­σο­μα­νά η βαρ­βα­ρό­τη­τα του συστή­μα­τος σφυ­ρο­κο­πώ­ντας κάθε πλευ­ρά της ζωής της εργα­τι­κής — λαϊ­κής οικογένειας.

Είναι οι συντε­ταγ­μέ­νες του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης που καθο­ρί­ζουν τελι­κά το περιε­χό­με­νο της πολι­τι­κής που ασκεί­ται και στον συγκε­κρι­μέ­νο τομέα. Απο­δε­χό­με­νος ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον δρό­μο ανά­πτυ­ξης, έχο­ντας θέσει εαυ­τόν στην υπη­ρε­σία του, απο­δέ­χε­ται αντι­κει­με­νι­κά και την πολι­τι­κή παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της δημό­σιας Υγείας.

Το αφή­γη­μα ότι σε συν­θή­κες ανά­καμ­ψης της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας θα ορθω­θεί ένα σύστη­μα Υγεί­ας που δεν θα μοιά­ζει σε τίπο­τα με το σημε­ρι­νό, δεν αντέ­χει σε σοβα­ρή κρι­τι­κή. Η ανά­καμ­ψη για να έρθει προ­ϋ­πο­θέ­τει παρα­πέ­ρα συμπί­ε­ση της τιμής της εργα­τι­κής δύνα­μης, συμπί­ε­ση στο ελά­χι­στο δυνα­τό των παρο­χών στο λαό. Ηταν αυτό το πλαί­σιο που υπα­γό­ρευ­σε και τη δική του πολι­τι­κή υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης της Υγεί­ας, όπως υπα­γο­ρεύ­ει σήμε­ρα τη συνέ­χι­σή της, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τη σύμπλευ­ση των κομ­μά­των της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης στην κατεύ­θυν­ση που προ­στά­ζουν οι ανά­γκες του κεφα­λαί­ου και όχι του λαού και περιο­ρί­ζο­ντας την αντι­πα­ρά­θε­σή τους στον τρό­πο που θα γίνει η παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της δημό­σιας Υγείας.

Η πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν απα­ντά στις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες αλλά τις αντι­στρα­τεύ­ε­ται. Για­τί απλά λαϊ­κές ανά­γκες και κερ­δο­φο­ρία των ομί­λων βρί­σκο­νται σε αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση. Βρί­σκε­ται στον αντί­πο­δα του δικαιώ­μα­τος του λαού να απο­λαμ­βά­νει τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες που ανοί­γουν η επι­στή­μη και η τεχνο­λο­γία, να έχει κατο­χυ­ρω­μέ­νες δωρε­άν, σύγ­χρο­νες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας από το κρά­τος. Αυτό το δικαί­ω­μα μπο­ρεί να θωρα­κι­στεί στο πλαί­σιο ενός άλλου δρό­μου ανά­πτυ­ξης που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρω­πο και τις ανά­γκες του κι όχι τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.


Πηγή Β.Ν. Ριζο­σπά­στης


Το Ατέχνως σας προτείνει ...ΚΚΕ για την εκρηκτική κατάσταση του ΕΣΥ: Να επιταχτούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και να ενταχθούν από απόψε στις εφημερίες

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο