Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ Τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων… εγγυητές της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων!

Την προ­κλη­τι­κή προ­σπά­θεια να εμφα­νί­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων που συγκρού­ο­νται για τον ενερ­γεια­κό πλού­το της περιο­χής, όπως και τα σχέ­δια των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ (τους λόγους δηλα­δή για τους οποί­ους οι λαοί της περιο­χής μπλέ­κο­νται όλο και βαθύ­τε­ρα στη δίνη των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών), ως «εγγυ­η­τές» της ασφά­λειας του λαού και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας, συνέ­χι­σαν με τις τοπο­θε­τή­σεις τους τις προη­γού­με­νες μέρες τόσο ο πρω­θυ­πουρ­γός, Αλ. Τσί­πρας, όσο και ο αρχη­γός της ΝΔ, Κυρ. Μητσο­τά­κης, μαζί με την προ­σπά­θεια να καλ­λιερ­γή­σουν εφη­συ­χα­σμό σε ό,τι αφο­ρά τις εξελίξεις.

Παρα­πά­νω από χαρα­κτη­ρι­στι­κή ήταν η απο­στρο­φή του Αλ. Τσί­πρα το Σάβ­βα­το στο cnn.gr. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η υπε­ρά­σπι­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας συναρ­τά­ται από το μέγε­θος των οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων που δια­κυ­βεύ­ο­νται, δηλώ­νο­ντας επί λέξει:

«Ας μην κρυ­βό­μα­στε πίσω από το δάχτυ­λό μας. Στην περιο­χή υπάρ­χουν συμ­φέ­ρο­ντα τα οποία παί­ζουν έναν πολύ μεγά­λο ρόλο (…) Την επό­με­νη βδο­μά­δα έχου­με υπο­γρα­φές σύμ­βα­σης για έρευ­να και αξιο­ποί­η­ση στα οικό­πε­δα νότια και δυτι­κά της Κρή­της. Οι εται­ρεί­ες, οι πολυ­ε­θνι­κές οι οποί­ες θα συμ­με­τά­σχουν σ’ αυτή τη δια­δι­κα­σία, είναι και ευρω­παϊ­κές — γαλ­λι­κές και ιτα­λι­κές — και αμε­ρι­κα­νι­κές. Αντι­λαμ­βά­νε­στε λοι­πόν ότι εδώ δεν πρό­κει­ται απλά και μόνο για μια αλλη­λεγ­γύη ηθι­κού χαρα­κτή­ρα (…) όταν γνω­ρί­ζει ο Γάλ­λος Πρό­ε­δρος ότι η TOTAL κάνει έρευ­νες και εξο­ρύ­ξεις στην περιο­χή και έρχε­ται από την άλλη πλευ­ρά αυθαι­ρέ­τως, μονο­με­ρώς μια κρα­τι­κή εται­ρεία της Τουρ­κί­ας και ενδε­χο­μέ­νως πίσω απ’ αυτές τις κινή­σεις υπάρ­χει και το υπο­νο­ού­με­νο ότι μπο­ρεί να εμπο­δι­στούν αυτές οι δρα­στη­ριό­τη­τες (…) έχουν οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις όλα αυτά, αντι­λαμ­βά­νε­στε ότι δεν πρό­κει­ται ούτε η Γαλ­λία, ούτε καμία άλλη χώρα αυτό να το αφή­σει έτσι»!
Πέραν των μονο­πω­λί­ων, ο πρω­θυ­πουρ­γός ενα­πό­θε­σε και στην ΕΕ ελπί­δες υπε­ρά­σπι­σης των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, της ειρή­νης και της ασφά­λειας στην περιο­χή, παρου­σιά­ζο­ντας το ευχο­λό­γιο του πρό­σφα­του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου σαν «μεγά­λη τομή», επει­δή προ­α­ναγ­γέλ­λει «αυστη­ρά, στο­χευ­μέ­να μέτρα» ένα­ντι της Τουρ­κί­ας «αν συνε­χί­σει την προ­κλη­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά», όπως είπε.
Στο φόντο αυτό, ευλό­γη­σε τα γένια της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς — όπως π.χ. επι­βε­βαιώ­θη­κε και με τη ΝΑΤΟι­κής κοπής συμ­φω­νία των Πρε­σπών — «ανα­βάθ­μι­σε το κύρος της χώρας», ενώ φυσι­κά καθη­σύ­χα­σε ξανά το λαό λέγο­ντας ότι ο κίν­δυ­νος ατυ­χή­μα­τος υπάρ­χει πάντα αλλά «δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγ­μή η Τουρ­κία έχει σχε­δια­σμό να προ­κα­λέ­σει κάποιο θερ­μό επει­σό­διο. Διό­τι, αν το έκα­νε αυτό, θα επι­δεί­νω­νε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τη θέση της».
Ενδει­κτι­κά και όσα είπε σε συνέ­ντευ­ξή του στο Κυπρια­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Γ. Κατρού­γκα­λος. Ισχυ­ρί­στη­κε ότι ΗΠΑ, Ισρα­ήλ, Αίγυ­πτος και ΕΕ «έστει­λαν ένα σαφές μήνυ­μα υπε­ρά­σπι­σης της διε­θνούς νομι­μό­τη­τας», έκα­νε λόγο για «επί­τευγ­μα της κυπρια­κής και της ελλη­νι­κής διπλω­μα­τί­ας, απο­τέ­λε­σμα της συστη­μα­τι­κής προ­σπά­θειας των τελευ­ταί­ων χρό­νων» και πρό­σθε­σε πως «η οριο­θέ­τη­ση της κυπρια­κής ΑΟΖ και η αδειο­δό­τη­ση οικο­πέ­δων σε μεγά­λες πολυ­ε­θνι­κές συνέ­βα­λαν καθοριστικά».

Στοιχισμένη και η ΝΔ στη γραμμή ΝΑΤΟ — κεφαλαίου

✔️ Με τα ίδια ακρι­βώς λόγια και στην ίδια γραμ­μή, του εφη­συ­χα­σμού και της ανά­θε­σης της δια­σφά­λι­σης των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των στα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, μιλώ­ντας στη «Νέα Τηλε­ό­ρα­ση Κρή­της», έλε­γε: «Υπάρ­χει μία έντα­ση, δεν είναι ασυ­νή­θι­στη, μπο­ρού­με να τη δια­χει­ρι­στού­με, ψυχραι­μία χρειά­ζε­ται και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα. Και, βέβαια, να κατα­λά­βου­με ότι στα θέμα­τα της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής και της πολι­τι­κής που έχει να κάνει με την ενερ­γεια­κή ασφά­λεια χρειά­ζο­νται ουσια­στι­κές κινή­σεις». Παράλ­λη­λα, κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση ότι «απο­φά­σι­σε με 4,5 χρό­νια καθυ­στέ­ρη­ση να προ­χω­ρή­σει μαζί με την “ExxonMobil” στην εκμε­τάλ­λευ­ση ενός οικο­πέ­δου το οποίο βρί­σκε­ται νότια της Κρή­της». Οτι αυτό μπο­ρού­σε να είχε γίνει εδώ και δύο χρό­νια. «Δεν θα ήταν καλό για τα κυριαρ­χι­κά μας δικαιώ­μα­τα να έχου­με έναν αμε­ρι­κα­νι­κό κολοσ­σό αυτή τη στιγ­μή σε εξο­ρυ­κτι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα εντός της ελλη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας;», ανα­ρω­τή­θη­κε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, επι­μέ­νο­ντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τάχα «χρή­σι­μο, και ενερ­γεια­κά και γεωπολιτικά».
✔️  Την ίδια ώρα, με τη σει­ρά του χαρα­κτή­ρι­ζε την από­φα­ση — ευχο­λό­γιο του πρό­σφα­του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου «θετι­κή» και «σημα­ντι­κό πρώ­το βήμα», ακο­λου­θώ­ντας δε τις αμε­ρι­κα­νι­κές «παραι­νέ­σεις» για δια­τή­ρη­ση «ανοι­κτών διαύ­λων» με την Αγκυ­ρα, επα­να­βε­βαί­ω­σε τη βού­λη­σή του, εφό­σον εκλε­γεί, να συνα­ντη­θεί με τον Ρ. Τ. Ερντο­γάν: «Δεν στα­μα­τά­ει κανείς το διά­λο­γο, ποτέ. Θα έλε­γα ότι όταν υπάρ­χει έντα­ση υπάρ­χει ένας λόγος παρα­πά­νω να μιλά­ει κανείς. Και, ναι, θα επι­διώ­ξω με τον κ. Ερντο­γάν, εφό­σον με εμπι­στευ­τεί ο ελλη­νι­κός λαός, να έχω μία ειλι­κρι­νή σχέση».
✔️  Παράλ­λη­λα ανα­γνώ­ρι­ζε τη σύμπλευ­ση όλων των αστι­κών κομ­μά­των στα στρα­τη­γι­κά προ­τάγ­μα­τα των ντό­πιων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, λέγο­ντας ότι «στο ζήτη­μα της στά­σης απέ­να­ντι στην Τουρ­κία υπάρ­χει μία εθνι­κή γραμ­μή (…) και θέλω να ελπί­ζω ότι θα συνε­χι­στεί και μετά τις εκλο­γές», ενώ, δεί­χνο­ντας προς την προ­σπά­θεια να στοι­χη­θεί ο λαός στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και την εμπλο­κή, έλε­γε ότι «δική μου δου­λειά, εφό­σον με εμπι­στευ­τεί ο ελλη­νι­κός λαός, είναι να δια­μορ­φώ­σω πλαί­σιο συναί­νε­σης στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή».

ΚΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

✔️  Ο λαός να μη δεί­ξει κανέ­ναν εφη­συ­χα­σμό για τις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις στην περιοχή
✔️  Παρεμ­βά­σεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και τις τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις σε Ανατ. Μεσό­γειο και Αιγαίο

Στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και στις προ­κλή­σεις της Τουρ­κί­ας σε κυπρια­κή ΑΟΖ και Αιγαίο ανα­φέρ­θη­κε ο Δ. Κου­τσού­μπας σε μια σει­ρά παρεμ­βά­σε­ών του χτες και το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο. Σε δήλω­σή του από τη Δαύ­λεια, όπου βρέ­θη­κε για το 32ο Αντά­μω­μα Σαρα­κα­τσα­ναί­ων του Συλ­λό­γου Σαρα­κα­τσα­ναί­ων Ν. Βοιω­τί­ας, σημεί­ω­σε για τις εξε­λί­ξεις στην περιοχή:
«Η αντι­με­τώ­πι­ση της τουρ­κι­κής προ­κλη­τι­κό­τη­τας και επι­θε­τι­κό­τη­τας στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο δεν γίνε­ται με συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στους πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ, των Αμε­ρι­κα­νών, στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, ούτε με τη μοι­ρα­σιά της ενερ­γεια­κής πίτας μέσα σ’ αυτούς τους οξυ­μέ­νους αντα­γω­νι­σμούς, τις αντι­θέ­σεις μεγά­λων ισχυ­ρών καπι­τα­λι­στι­κών δυνά­με­ων, όπως είναι οι Αμε­ρι­κά­νοι, όπως είναι η ΕΕ, όπως είναι η Ρωσία και οι άλλες δυνά­μεις που συγκρού­ο­νται σε αυτήν την περιοχή.
Τελι­κά θα την πλη­ρώ­σει ο ελλη­νι­κός λαός και η νεο­λαία. Απ’ αυτήν την άπο­ψη καλού­με τον ελλη­νι­κό λαό να βρί­σκε­ται σε ετοι­μό­τη­τα, να μην υπάρ­ξει κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός. Αλλο η ψυχραι­μία, που είναι απα­ραί­τη­τη, κι άλλο ο εφη­συ­χα­σμός, που είναι επι­κίν­δυ­νος και είναι ενά­ντια στα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Οι κίν­δυ­νοι πολε­μι­κής εμπλο­κής είναι μπρο­στά μας, άρα και η πολι­τι­κή που πρέ­πει να ανα­πτυ­χθεί από δω και πέρα και οι θέσεις των κομ­μά­των, το κρι­τή­ριο ψήφου και για τις 7 Ιού­λη θα είναι και αυτό. Γι’ αυτό ο ελλη­νι­κός λαός πρέ­πει να ενι­σχύ­σει τη δύνα­μη εκεί­νη που μπο­ρεί να τον κάνει τον ίδιο δυνα­τό, να κάνει δυνα­τή τη χώρα την επό­με­νη μέρα κι αυτό είναι το ΚΚΕ».

✔️ «Εργολαβία» ο εξωραϊσμός ΝΑΤΟ — ΕΕ

Σε ερώ­τη­ση για το αν υπάρ­χει ανη­συ­χία για την τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απά­ντη­σε στη συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Real News» ότι «σαφώς και μας ανη­συ­χεί διό­τι είναι ένα υπαρ­κτό ζήτη­μα, που η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και και­ρό το αντι­με­τω­πί­ζει όπως η στρου­θο­κά­μη­λος, που βάζει το κεφά­λι της στην άμμο.
Ισως και χει­ρό­τε­ρα, με την έννοια πως πέρα από τον απα­ρά­δε­κτο εφη­συ­χα­σμό που καλ­λιερ­γεί, έχει ανα­λά­βει σε κοι­νή “εργο­λα­βία” με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα να πεί­σει πως την ειρή­νη και την ασφά­λεια της χώρας, τα σύνο­ρα και τα κυριαρ­χι­κά της δικαιώ­μα­τα θα τα υπε­ρα­σπι­στούν δήθεν οι ξένοι “προ­στά­τες”, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Η τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα χτυ­πά “κόκ­κι­νο” και το “πρά­σι­νο φως” γι’ αυτό το έχουν δώσει εδώ και και­ρό με τη στά­ση τους αυτές οι λυκο­συμ­μα­χί­ες της χώρας που αντι­με­τω­πί­ζουν κι επι­διώ­κουν να κρα­τή­σουν την Τουρ­κία μέλος του ΝΑΤΟ, ως στρα­τη­γι­κό σύμ­μα­χό τους».
✔️  Πρό­σθε­σε ότι «ο ελλη­νι­κός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί της περιο­χής, μπο­ρεί και πρέ­πει να αγω­νι­στεί πιέ­ζο­ντας την κυβέρ­νη­ση και παλεύ­ο­ντας να απε­γκλω­βι­στεί η χώρα από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς. Να αντι­τα­χθεί στους απα­ρά­δε­κτους συμ­βι­βα­σμούς σε ζητή­μα­τα υπε­ρά­σπι­σης των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, αλλά και στους “λεο­ντα­ρι­σμούς”, στις κάθε λογής πολε­μο­κά­πη­λες μεθο­δεύ­σεις. Ο λαός μας πρέ­πει να υπο­στη­ρί­ξει το δρό­μο των αμοι­βαία επω­φε­λών σχέ­σε­ων με άλλες χώρες και λαούς και στις εκλο­γές της 7ης Ιού­λη να γυρί­σει την πλά­τη σε όσους για δεκα­ε­τί­ες τον “παρα­μυ­θιά­ζουν” πως μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη στρα­τη­γι­κή σχέ­ση με τις ΗΠΑ, θα αντι­με­τω­πι­στεί αυτή η κατάσταση.
Μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στον καπι­τα­λι­στι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης και αυτό το ζήτη­μα θα πηγαί­νει από το κακό στο χει­ρό­τε­ρο, μιας και η επι­θε­τι­κό­τη­τα της αστι­κής τάξης της Τουρ­κί­ας πατά στη σχέ­ση συνερ­γα­σί­ας κι αντα­γω­νι­σμού με την άρχου­σα τάξη της Ελλά­δας, εξε­λίσ­σε­ται μέσα σε χοντρά παι­χνί­δια και συγκρού­σεις ισχυ­ρών ξένων δυνά­με­ων και ενερ­γεια­κών “μεγα­θη­ρί­ων” για τον έλεγ­χο της Ενέρ­γειας, των δρό­μων μετα­φο­ράς των εμπο­ρευ­μά­των, για μερί­δια αγο­ρών και γεω­πο­λι­τι­κά στηρίγματα.
Μόνο απε­λευ­θε­ρώ­νο­ντας τη χώρα απ’ αυτό το βεβα­ρη­μέ­νο κι επι­κίν­δυ­νο για το λαό πλαί­σιο θα μπο­ρέ­σου­με να ανα­σά­νου­με από τον κίν­δυ­νο του πολέ­μου. Κι αυτό μπο­ρεί να γίνει μόνο με πολύ ισχυ­ρό ΚΚΕ, που προ­τάσ­σει την κοι­νή πάλη των λαών Ελλά­δας, Κύπρου και Τουρ­κί­ας, κόντρα στα συμ­φέ­ρο­ντα που οδη­γούν στον πόλε­μο».

✔️  Ούτε λεονταρισμοί ούτε υποχωρητικότητα

Για το ίδιο θέμα των τουρ­κι­κών αμφι­σβη­τή­σε­ων σε Ανατ. Μεσό­γειο και Αιγαίο, ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε στον ΑΝΤ1 ότι «μας ανη­συ­χεί ένα θερ­μό επει­σό­διο» και ότι «μας προ­ξε­νεί εντύ­πω­ση η δήλω­ση του πρω­θυ­πουρ­γού, μάλ­λον λεκτι­κό ατό­πη­μα θα ήταν, που λέει ότι τέτοιες ωμές παρα­βιά­σεις κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, αν ξεπε­ρά­σουν κάποια όρια, τότε θα απα­ντη­θούν πιο δυνα­μι­κά. Το ζήτη­μα είναι ότι απο­δέ­χε­ται ο κ. Τσί­πρας τις μέχρι σήμε­ρα παρα­βιά­σεις των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, με αυτή τη δια­τύ­πω­ση. Θέλω να πιστεύω ότι του ξέφυ­γε και το είπε.
(…) Ούτε οι λεο­ντα­ρι­σμοί ούτε οι άσκο­πες κινή­σεις μπο­ρούν να συμ­βά­λουν, αλλά ούτε και η συνε­χής υπο­χω­ρη­τι­κό­τη­τα: “Κάνω δήθεν μέτρα οικο­δό­μη­σης εμπι­στο­σύ­νης, συζη­τάω με την Τουρ­κία ή προ­σπα­θώ λεκτι­κά να την πιέ­σω μέσω της ΕΕ”. Είδα­με και το απο­τέ­λε­σμα της Συνό­δου Κορυ­φής της ΕΕ. Στην ουσία ήταν πάλι λόγια του αέρα, τα γνω­στά… Θέλει δηλα­δή σ’ αυτά τα ζητή­μα­τα πάρα πολ­λή προ­σο­χή».
✔️  Κατέ­λη­ξε λέγο­ντας ότι «η μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή μας στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, σε τέτοιους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, δεν ενι­σχύ­ει τη στα­θε­ρό­τη­τα και την ασφά­λεια. Αυτοί έχουν στο μυα­λό τους τα δικά τους οικο­νο­μι­κά, γεω­πο­λι­τι­κά και άλλα συμ­φέ­ρο­ντα και απ’ αυτήν τη σκο­πιά κάνουν τις συμ­μα­χί­ες τους. Πότε είναι με την Τουρ­κία, πότε λίγο “χαϊ­δεύ­ουν” την Ελλά­δα, στα πλαί­σια του ΝΑΤΟ, κυρί­ως όμως ο στό­χος τους είναι να απο­σπά­σουν όλες αυτές τις χώρες απ’ την “αγκα­λιά” της Ρωσί­ας ή της Κίνας, απ’ αυτούς που είναι οι πραγ­μα­τι­κοί αντα­γω­νι­στές τους στο διε­θνές επί­πε­δο, σε αυτούς τους αντα­γω­νι­σμούς των λυκο­συμ­μα­χιών».

[πηγή]
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο