Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ-COSCO: Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Το 2009 ο τότε πρό­ε­δρος της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέ­ξης Τσί­πρας χαρα­κτή­ρι­ζε «αποι­κιο­κρα­τι­κή» την σύμ­βα­ση που είχε υπο­γρά­ψει η κυβέρ­νη­ση ΠΑΣΟΚ για την πώλη­ση του ΟΛΠ στην κινέ­ζι­κη πολυ­ε­θνι­κή COSCO. Σημεί­ω­νε δε πως «η μόνη λύση είναι να ανα­κτή­σει το Δημό­σιο αυτό που του ανή­κει». Έκτο­τε πέρα­σαν χρόνια…

Το 2014, επι­κε­φα­λής της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης πλέ­ον, ο κ. Τσί­πρας έγρα­φε στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα: «Ιδιω­τι­κο­ποιούν το λιμά­νι, κατα­λαμ­βά­νουν τον δήμο, ελέγ­χουν την πόλη. Αυτό είναι το σχέδιο».

Στις 30 Ιού­νη 2016, με την δια­δι­κα­σία του κατε­πεί­γο­ντος, η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερ­νε προς ψήφι­ση στη Βου­λή την συμ­φω­νία, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την πορεία ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης του λιμα­νιού που είχαν ξεκι­νή­σει το 2009 οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το νομο­σχέ­διο παρα­χώ­ρη­σης του ΟΛΠ στην COSCO υπερ­ψη­φί­στη­κε με 223 «Ναι» και 25 «Όχι».

tsipras cosco

Μόλις λίγες μέρες μετά, μιλώ­ντας από την Κίνα όπου πραγ­μα­το­ποιού­σε επί­ση­μη επί­σκε­ψη, ο Αλ. Τσί­πρας δήλω­νε: «Η επέν­δυ­ση της COSCO στον Πει­ραιά έχει κατα­στή­σει το λιμά­νι αυτό ένα από ταχύ­τε­ρα ανα­πτυσ­σό­με­να λιμά­νια στον ευρω­παϊ­κό χώρο […] η ελλη­νι­κή πλευ­ρά καλω­σο­ρί­ζει το κινε­ζι­κό ενδια­φέ­ρον για νέες επεν­δύ­σεις σε υπο­δο­μές στρα­τη­γι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος στον τομέα των μετα­φο­ρών» και πρό­σθε­τε ότι τα έργα της COSCO «ανα­βαθ­μί­ζουν τόσο τον ρόλο του Πει­ραιά σε Κέντρο Συν­δυα­σμέ­νων Μετα­φο­ρών».

 

Της ολο­κλή­ρω­σης της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης του ΟΛΠ ακο­λού­θη­σε τσά­κι­σμα μισθών και δικαιω­μά­των των εργα­ζό­με­νων του Οργα­νι­σμού, εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σια­κής ζού­γκλας, μέχρι και «φακέ­λω­μα» λιμε­νερ­γα­τών μέσω σχε­τι­κού ερω­τη­μα­το­λο­γί­ου που δια­κί­νη­σε η εργο­δο­σία. Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δια­τή­ρη­σε την μνη­μο­νια­κή ζού­γκλα απο­θρα­σύ­νο­ντας την εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία, όχι μόνο επι­στρά­τευε τα ΜΑΤ ενά­ντια σε εργα­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, αλλά φρό­ντι­σε να δημιουρ­γή­σει το κατάλ­λη­λο νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο (Γενά­ρης 2018) ώστε, μέσω των δικα­στη­ρί­ων, να βγαί­νουν ευκο­λό­τε­ρα «παρά­νο­μες» η μία απερ­γία μετά την άλλη.

tsipras cosco 2

Την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα, ο 46χρονος Δημή­τρης Δαγκλής ήρθε να προ­στε­θεί στην λίστα των θυμά­των της καθη­με­ρι­νής, ανε­λέ­η­της και βάρ­βα­ρης καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης που επι­κρα­τεί στο κάτερ­γο της COSCO. Άλλο ένα εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα, άλλη μια «θυσία» στο βωμό του κέρ­δους, της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και της «ανά­πτυ­ξης».

Οι ίδιοι, λοι­πόν, που έχουν βαρύ­τα­τες ευθύ­νες για την εργα­σια­κή κόλα­ση στο λιμά­νι του Πει­ραιά, έρχο­νται σήμε­ρα να παρα­στή­σουν τους υπε­ρα­σπι­στές των εργα­ζό­με­νων! Την… «αλλη­λεγ­γύη της στο δίκαιο αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων της COSCO» εξέ­φρα­σε με ανα­κοί­νω­ση της η ΝΕ Πει­ραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ ο βου­λευ­τής και πρώ­ην ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Τρύ­φων Αλε­ξιά­δης επι­χεί­ρη­σε να επι­σκε­πτεί τους απερ­γούς νομί­ζο­ντας πως οι εργα­ζό­με­νοι έχουν μνή­μη χρυσόψαρου.

Απευ­θύ­νο­νται στους εργά­τες λες και δεν έχει μεσο­λα­βή­σει η τετρα­ε­τία της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παρου­σιά­ζο­νται ως «αλλη­λέγ­γυοι» των εργα­τι­κών αγώ­νων λες και δεν ήταν οι ίδιοι που, μόλις τρια χρό­νια πριν, έστελ­ναν τα ΜΑΤ και το λιμε­νι­κό να κατα­στεί­λουν τις κινη­το­ποι­ή­σεις στο λιμάνι.

Ανα­φέ­ρο­νται στις συν­θή­κες εργα­σί­ας στα κάτερ­γα της COSCO, λες και δεν ήταν η κυβέρ­νη­σή τους που πανη­γύ­ρι­ζε την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του ΟΛΠ ως «τερά­στια επι­τυ­χία» και «αφε­τη­ρία ξένων επενδύσεων».

Ντρό­πια­σαν, κου­ρέ­λια­σαν, ποδο­πά­τη­σαν την έννοια της Αρι­στε­ράς. Και συνε­χί­ζουν απτό­η­τοι, χωρίς ίχνος τσί­πας, να απο­δει­κνύ­ουν ότι είναι ότι πιο εκφυ­λι­σμέ­νο εμφα­νί­στη­κε στις γραμ­μές της ταξι­κής πάλης τα τελευ­ταία 40 χρόνια.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο