Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συστηματική προετοιμασία της Κούβας για τον Covid-19

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

 

Η εκπαί­δευ­ση των επαγ­γελ­μα­τιών υγεί­ας της χώρας για τη θερα­πεία περι­πτώ­σε­ων Covid-19, στα πλαί­σια της προ­λη­πτι­κής εκστρα­τεί­ας σε όλη τη χώρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της απει­λής του νέου κορω­να-ιού, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 8 Μαρ­τί­ου, από ομά­δα ειδι­κών στο Ινστι­τού­το Τρο­πι­κής Ιατρι­κής Pedro Kourí (IPK), που είναι το κέντρο που ηγεί­ται της εθνι­κής προσπάθειας.

Ο Δρ José Luis Aparicio Suárez, επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος Ερευ­νών του Υπουρ­γεί­ου Δημό­σιας Υγεί­ας, παρου­σί­α­σε λεπτο­μέ­ρειες επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νης πλη­ρο­φό­ρη­σης για την πρό­λη­ψη και τον έλεγ­χο του Covid-19, η αντι­με­τώ­πι­ση του οποί­ου διδά­σκε­ται στο Ινστι­τού­το. Σκο­πός της συγκέ­ντρω­σης ήταν η εκπαί­δευ­ση και η γενί­κευ­ση των δια­δι­κα­σιών και η επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση σε όλα τα επί­πε­δα του συστή­μα­τος υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης της Κού­βας και σε διά­φο­ρα ιδρύ­μα­τα και οργανισμούς.

“Η κατάρ­τι­ση είναι μια συνε­χής δια­δι­κα­σία βήμα προς βήμα, προ­ε­τοι­μα­σμέ­νη για συγκε­κρι­μέ­νες ομά­δες, με βάση το επάγ­γελ­μα ή την κατα­στα­σή τους. Η κατεύ­θυν­ση που δίνου­με σήμε­ρα είναι για εκεί­νους που είναι σε θέση να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν αυτή τη γνώ­ση, και περι­λαμ­βά­νει διευ­θυ­ντές των κύριων ιατρι­κών ιδρυ­μά­των της χώρας, επι­δη­μιο­λό­γους, ειδι­κούς εντα­τι­κής θερα­πεί­ας παι­διών και ενη­λί­κων, καθώς και άλλους ειδι­κούς συνο­λι­κά περί­που 150 Κου­βα­νούς ειδι­κούς επι­στή­μο­νες για­τρούς» τόνι­σε ο επικεφαλής.

Ο Δρ Manuel Romero Placeres, διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του (IPK), ανέ­φε­ρε ότι στο μόνο Ίδρυ­μα 160 κρε­βά­τια είναι δια­θέ­σι­μα, 20 από τα οποία είναι ειδι­κά για τις έγκυ­ες γυναί­κες και παι­διά. Πρό­σθε­σε ότι ένα δίκτυο νοσο­κο­μεί­ων και κέντρων καρα­ντί­νας έχει ήδη εντο­πι­στεί και προ­ε­τοι­μα­στεί σε κάθε επαρ­χία, για να απο­τρα­πεί η εξά­πλω­ση του ιού στο νησί, ανά­λο­γα με τις ανάγκες.

Ο διευ­θυ­ντής τόνι­σε ότι η Κού­βα έχει τα μέσα να συλ­λέ­ξει και να επε­ξερ­γα­στεί δείγ­μα­τα του ιού για διά­γνω­ση, πιστο­ποι­η­μέ­να από το Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας και την Πανα­με­ρι­κα­νι­κή Οργά­νω­ση Υγείας.

Ο Δρ Jorge Hidalgo Bustillo, διευ­θυ­ντής της Κεντρι­κής Μονά­δας Ιατρι­κής Συνερ­γα­σί­ας ανέ­φε­ρε επί­σης ότι κανέ­να μέλος των 61 κου­βα­νι­κών απο­στο­λών που παρέ­χουν υπη­ρε­σί­ες σε όλο τον κόσμο δεν έχει δεί­ξει κανέ­να σημά­δι μετά­δο­σης ή συμ­πτώ­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με το Covid-19.

Βλέ­πο­ντας την συστη­μα­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία των αρχών της Κού­βας δια­πι­στώ­νου­με το τερά­στιο χάος μετα­ξύ σοσια­λι­σμού και καπι­τα­λι­σμού. Οι αρχές της Κού­βας συστη­μα­τι­κά και με πρό­γραμ­μα προ­ε­τοι­μά­ζο­νται να αντι­με­τω­πί­σουν της συνέ­πειες της επι­δη­μί­ας σε σύγκρι­ση με το χάος και τις σπα­σμω­δι­κές κινή­σεις των αρχών στις χώρες του καπι­τα­λι­σμού και τις τερά­στιες ελλή­ψεις στις υπο­δο­μές Υγείας.

Πηγή Granma 9–3‑2020

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο