Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σφαγή στο Μεξικό: 24 νεκροί σε επίθεση ενόπλων σε κέντρο απεξάρτησης

Μια επί­θε­ση ενό­πλων άφη­σε του­λά­χι­στον 24 ανθρώ­πους νεκρούς και 7 τραυ­μα­τί­ες χθες σε κέντρο απε­ξάρ­τη­σης τοξι­κο­μα­νών πόλη Ιρα­πουά­το στην πολι­τεία Γκουα­να­χουά­το του κεντρι­κού Μεξι­κού, σύμ­φω­να με τις τοπι­κές αρχές.

«Άτο­μα έφτα­σαν με ένα κόκ­κι­νο όχη­μα, δεν έχου­με πολ­λές λεπτο­μέ­ρειες. Σύμ­φω­να με μια αρχι­κή εκτί­μη­ση, υπάρ­χουν 24 νεκροί και 7 τραυ­μα­τί­ες», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της κρα­τι­κής ασφά­λειας του Ιρα­πουά­το, Πέδρο Κορτές.

Σύμ­φω­να με τις αρχι­κές ανα­φο­ρές, οι ένο­πλοι δρά­στες ανά­γκα­σαν τα θύμα­τα να ξαπλώ­σουν στο έδα­φος και τα δολοφόνησαν. 

Φωτο­γρα­φί­ες από το σημείο της επί­θε­σης δεί­χνουν του­λά­χι­στον 11 πτώ­μα­τα γεμά­τα αίμα­τα να κεί­το­νται μπρού­μυ­τα στο έδα­φος ενός δωματίου.

Οι αρχές ανα­ζη­τούν το όχη­μα με το οποίο έφτα­σαν στο σημείο της επί­θε­σης οι δολοφόνοι.

Η επί­θε­ση είναι μια από τις χει­ρό­τε­ρες σφα­γές από τότε που ο Αντρές Μανου­έλ Λόπες Ομπρα­δόρ ανέ­λα­βε την προ­ε­δρία πριν από 19 μήνες. Μετά από μια μέρα βίας, ο Μεξι­κα­νός πρό­ε­δρος δήλω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση του δεν θα επι­τρέ­ψει η χώρα να «βυθι­στεί στην αναρ­χία και τις ταραχές».

Η πολι­τεία Γκουα­να­χουά­το, ένα από τα κύρια βιο­μη­χα­νι­κά κέντρα της χώρας, με μεγά­λα εργο­στά­σια κατα­σκευα­στών αυτο­κι­νή­των, πλήτ­τε­ται σκλη­ρά από βία που συν­δέ­ε­ται με το οργα­νω­μέ­νο έγκλη­μα. Εγκλη­μα­τι­κές οργα­νώ­σεις όπως τα καρ­τέλ Νέα Γενιά Τζα­λί­σκο και το Σάντα Ρόσα ντε Λίμα επι­χει­ρούν σε αυτήν την πολι­τεία, και εμπλέ­κο­νται σε εκβια­σμούς, απα­γω­γές και κλο­πές καυ­σί­μων, εκτός από εμπό­ριο ναρκωτικών.

Στις 21 Ιου­νί­ου, οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν τη σύλ­λη­ψη 26 ατό­μων για τα οποία υπάρ­χουν υπο­ψί­ες ότι ανή­κουν στο καρ­τέλ Σάντα Ρόσα ντε Λίμα. Η ανα­κοί­νω­ση προ­κά­λε­σε απο­κλει­σμούς δρό­μων και πυρ­πο­λή­σεις οχη­μά­των στις πόλεις Κελά­για, Σαλα­μάν­κα και Βιγιαγκράν.

Τα κέντρα απο­κα­τά­στα­σης απο­τε­λούν στό­χο εγκλη­μα­τι­κών συμ­μο­ριών σε έναν πόλε­μο για τον έλεγ­χο του παρά­νο­μου εμπο­ρί­ου ναρκωτικών.

Στις 6 Ιου­νί­ου, δέκα άνδρες δολο­φο­νή­θη­καν όταν ένο­πλοι άνοι­ξαν πυρ σε ένα κέντρο απο­κα­τά­στα­σης εξαρ­τη­μέ­νων στο Ιραπουάτο. 

Του­λά­χι­στον 26 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν σε εμπρη­στι­κή επί­θε­ση από ύπο­πτα μέλη συμ­μο­ρί­ας σε ένα μπαρ στο λιμά­νι Κοα­τσα­κο­άλ­κος του νότιου Μεξι­κού τον περα­σμέ­νο Αύγουστο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο