Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σφοδρή επίθεση ΚΚΕ για το νομοσχέδιο ΟΑΕΔ: Πάρτε πίσω αυτό το «αίσχος» (Video)

Ολο­μέ­τω­πη επί­θε­ση  με αφορ­μή το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας «Δου­λειές Ξανά» για τον ΟΑΕΔ, εξα­πέ­λυ­σε κατά την ομι­λία του στη Βου­λή ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας.

Κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να απο­σύ­ρει αμέ­σως «αυτό το αίσχος», να «δώσει πίσω τα κλεμ­μέ­να που έχουν πάρει όλες οι κυβερ­νή­σεις» στους συντα­ξιού­χους καθώς και να δώσει «τώρα πίσω το δώρο Πάσχα σε όλους τους συντα­ξιού­χους και όχι τα ψίχου­λα των 200 ευρώ, που δίνε­τε μόνο σε μια μερί­δα. Νομο­θε­τή­στε ώστε να μην υπάρ­χει σύντα­ξη κάτω από 650 ευρώ», σημείωσε.

Είπε ότι το νομο­σχέ­διο για τον ΟΑΕΔ θα μπο­ρού­σε να ονο­μα­στεί «χρυ­σές δου­λειές ξανά για κάποιους επι­χει­ρη­μα­τί­ες με τα χρή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων» προ­σθέ­το­ντας ότι το νομο­σχέ­διο «δίνει τη χαρι­στι­κή βολή στον Οργανισμό».

«Η σημε­ρι­νή οικο­νο­μία αντέ­χει ζεστό χρή­μα για τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, αλλά όχι μέτρα για την προ­στα­σία των ανέρ­γων.

Μάλι­στα, αντί να πάρε­τε μέτρα για την ενί­σχυ­ση του εισο­δή­μα­τος των εργα­ζο­μέ­νων και των συντα­ξιού­χων ενά­ντια στην ακρί­βεια, φέρ­νε­τε μέσα στη νύχτα τρο­πο­λο­γία που υπο­νο­μεύ­ει και άλλο τα συντα­ξιο­δο­τι­κά δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανέ­φε­ρε ότι «πήγαν περί­πα­το τα όσα μας λέγα­τε ότι οι αλλα­γές στον ΕΦΚΑ θα λύσουν το πρό­βλη­μα με τις συντά­ξεις. Το μόνο που θέλα­τε, ήταν να βάλε­τε τους ιδιώ­τες στην απο­νο­μή των συντά­ξε­ων, με το αζη­μί­ω­το φυσικά».

” Δίνετε τα χρήματα των ανέργων πεσκέσι στους επιχειρηματικούς ομίλους…

«Παίρ­νε­τε τις εισφο­ρές των εργα­ζο­μέ­νων, χρή­μα­τα που παρα­κρα­τού­νται για να προ­στα­τευ­θούν οι άνερ­γοι, για να υπάρ­χουν υπο­τυ­πώ­δεις κοι­νω­νι­κές παρο­χές σε όλους τους εργα­ζό­με­νους και τις δίνε­τε πεσκέ­σι στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους για να χρη­μα­το­δο­τεί­ται η ολι­γό­μη­νη, ελα­στι­κή και κακο­πλη­ρω­μέ­νη εργα­σία» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Όταν οι μισθοί βρί­σκο­νται σε ιστο­ρι­κό χαμη­λό, ο πλη­θω­ρι­σμός καλ­πά­ζει μήνα με το μήνα και επί­δο­μα ανερ­γί­ας παίρ­νει ο 1 στους 12 ανέρ­γους, το πρό­βλη­μα δε βρί­σκε­ται στη διά­τα­ξη του Οργα­νι­σμού, αλλά στον προ­σα­να­το­λι­σμό του και στο πάρ­τι που έχουν στή­σει οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι πάνω στις πλά­τες του εργα­ζό­με­νου λαού» επι­σή­μα­νε προ­σθέ­το­ντας «μαζί με την μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία επι­χει­ρεί­τε να τελειώ­νε­τε συνο­λι­κά με ό,τι είχε απο­μεί­νει από τον ΟΑΕΔ, ως ένας οργα­νι­σμός προ­στα­σί­ας ανέρ­γων και εργα­ζο­μέ­νων. Για αυτό και το νομο­σχέ­διο χτί­στη­κε πάνω σε ένα κρε­σέ­ντο ψεμά­των και μιας αντι­δρα­στι­κής κυβερ­νη­τι­κής προ­πα­γάν­δας που έκα­νε το άσπρο — μαύρο».

Έθε­σε, απευ­θυ­νό­με­νος στη κυβέρ­νη­ση, σει­ρά ερω­τη­μά­των, ανα­φέ­ρο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά «καμία ανα­βάθ­μι­ση του Οργα­νι­σμού δεν υπάρ­χει με αυτό το νομο­σχέ­διο. Το μόνο που κάνε­τε είναι να κατα­λο­γί­ζε­τε ευθύ­νες στον άνερ­γο για την ανερ­γία του».

«Η μετα­τρο­πή του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας σε μισθό για τις επι­χει­ρή­σεις, δεν είναι νέα πρό­τα­ση ούτε συζη­τιέ­ται για πρώ­τη φορά. Οι προ­τά­σεις της ενερ­γη­τι­κής τάχα απα­σχό­λη­σης, της ενερ­γούς γήραν­σης, είναι βασι­κή στρα­τη­γι­κή της ΕΕ και έχουν πυρή­να την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων» είπε και πρόσθεσε:

«Στό­χος της Συν­θή­κης του Μάα­στριχ από το 1992 είναι η απε­λευ­θέ­ρω­ση των απο­λύ­σε­ων, η κατάρ­γη­ση της απο­ζη­μί­ω­σης από­λυ­σης και του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας. Αυτή την πολι­τι­κή υπη­ρε­τεί­τε με συνέ­πεια και εσείς και τα άλλα κόμ­μα­τα του ευρωμονόδρομου».

«Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείτε να ολοκληρώσετε αυτόν τον σχεδιασμό.
Να μετατραπεί η προστασία των ανέργων σε κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Να δημιουργηθεί ένα ακόμα ισχυρό κύμα, που θα πιέζει προς τα κάτω τους κλαδικούς μισθούς, δηλαδή μια ακόμα δεξαμενή ανέργων που θα εντάσσεται στις επιχειρήσεις με διαφορετικούς όρους εργασίας και δικαιώματα».

«Στόχος ο αποκλεισμός ανέργων από τα μητρώα ανέργων»

Ανέ­φε­ρε, ακό­μα, ότι βασι­κός στό­χος της κυβέρ­νη­σης είναι «ο απο­κλει­σμός των ανέρ­γων από τα μητρώα ανέρ­γων, ο περιο­ρι­σμός του μεγέ­θους τους» καθώς, όπως εξή­γη­σε, «με την ενερ­γο­ποί­η­ση της πρό­τα­σης που ανα­φέ­ρει πως στις 3 αρνή­σεις προ­σφο­ράς οποιασ­δή­πο­τε εργα­σί­ας ή οποιασ­δή­πο­τε κατάρ­τι­σης, ο άνερ­γος θα βγαί­νει από το μητρώο ανέρ­γων, άρα και από την όποια προ­στα­σία του παρεί­χε ο Οργα­νι­σμός, κυριο­λε­κτι­κά πιά­σα­τε πάτο».

Σημεί­ω­σε ότι «με την εφαρ­μο­γή του ποι­νο­λο­γί­ου που κατα­γρά­φε­ται στο νομο­σχέ­διο, για τις υπο­χρε­ώ­σεις και τα καθή­κο­ντα των ανέρ­γων, τους εξα­να­γκά­ζε­τε έμμε­σα να απο­δε­χτούν θέσεις εργα­σί­ας με οποιουσ­δή­πο­τε όρους εργα­σί­ας, με κάθε είδους ελα­στι­κή εργα­σια­κή σχέση».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας επα­νά­φε­ρε δύο ερω­τή­σεις προς άμε­ση απάντηση:

«Πόσες θέσεις στα­θε­ρής εργα­σί­ας έχουν δημιουρ­γη­θεί την τελευ­ταία 10ετία από τα περί­φη­μα και πολυ­δια­φη­μι­σμέ­να προ­γράμ­μα­τα του Οργα­νι­σμού, τα προ­γράμ­μα­τα που έτα­ζαν λαγούς με πετρα­χή­λια; Πέρα­σαν αρκε­τές κυβερ­νή­σεις όλα αυτά τα χρό­νια. Ζητά­με τα ανα­λυ­τι­κά στοι­χεία που οι θέσεις εργα­σί­ας στα εκα­το­ντά­δες προ­γράμ­μα­τα απα­σχό­λη­σης μετα­τρά­πη­καν σε στα­θε­ρή εργασία.

Επί­σης, θέλου­με να γίνουν γνω­στές στους εργα­ζό­με­νους και τους ανέρ­γους, ποιες είναι αυτές οι ρήτρες που έχουν σήμε­ρα οι επι­χει­ρή­σεις για να δια­τη­ρή­σουν έναν εργα­ζό­με­νο στην εργα­σία του»

Είπε ότι με το ιδε­ο­λό­γη­μα της «ατο­μι­κής ευθύ­νης» επι­χει­ρεί­ται να χαρα­κτη­ρι­στούν οι άνερ­γοι εμμέ­σως υπεύ­θυ­νοι για την ανερ­γία τους, ενώ δεν παρέ­λει­ψε να σημειώ­σει ότι «η δια­γρα­φή των ανέρ­γων από τα μητρώα του Οργα­νι­σμού αγγί­ζει και άλλες πλευ­ρές, ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κές για τη ζωή τους».

«Στόχος είναι να δημιουργήσετε έναν ΟΑΕΔ Α.Ε. που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μια προωθητική υπηρεσία, που θα ενδυναμώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας ως ευθύνη του κράτους και με βάση τις οξυμένες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα σε μία σειρά κλάδους και τομείς, δεν αποτελεί προτεραιότητα»

Σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων ότι «η ανά­καμ­ψη της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας περ­νά και μέσα από τις δρά­σεις του, καθώς έχει συγκε­κρι­μέ­νη και κατα­με­ρι­σμέ­νη ευθύ­νη» και ανέ­φε­ρε ότι «ακό­μα και η αλλα­γή στην ονο­μα­σία του Οργα­νι­σμού εμείς δεν τη θεω­ρού­με τυχαία» καθώς «η αντι­κα­τά­στα­ση της εργα­σί­ας από την απα­σχό­λη­ση, δεν σχε­τί­ζε­ται με λεξι­λο­γι­κές ή εννοιο­λο­γι­κές δια­φο­ρές, αλλά με πολι­τι­κές κατευθύνσεις».

«Η μετα­τρο­πή του ΟΑΕΔ σε έναν μηχα­νι­σμό κατάρ­τι­σης και ανα­κύ­κλω­σης της ανερ­γί­ας, με κεντρι­κό ρόλο τον συντο­νι­σμό του δικτύ­ου των ΚΕΚ και όποιων άλλων παρά­σι­των που εμπο­ρεύ­ο­νται την ανά­γκη για εργα­σία, αφο­ρά το σύνο­λο των εργα­ζο­μέ­νων και των ανέρ­γων.

Και για αυτό θα κάνου­με τα πάντα για να ανα­δεί­ξου­με αυτό το αίσχος που δημιουρ­γεί­ται με το νέο νομο­σχέ­διο» είπε.

«Δεν είναι νομο­τέ­λεια η ζωή με ψίχου­λα, η ανα­σφά­λεια, η μισή δου­λειά, το μοί­ρα­σμα μίας θέσης σε 2 και 3 εργα­ζό­με­νους. Δεν μπο­ρεί να είναι άπια­στο όνει­ρο να εργά­ζο­νται οι νέοι άνθρω­ποι πάνω σε αυτό που σπού­δα­σαν, να έχουν όλοι οι εργα­ζό­με­νοι δικαιώ­μα­τα στη μόνι­μη και στα­θε­ρή δουλειά.

Ο αγώ­νας σήμε­ρα και ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες συνε­χών ανα­τι­μή­σε­ων και ακρί­βειας, για μέτρα προ­στα­σί­ας των ανέρ­γων συν­δέ­ε­ται με την πάλη για ριζι­κές αλλα­γές, για την ανα­τρο­πή της πολι­τι­κής που ξερι­ζώ­νει το δικαί­ω­μα στη στα­θε­ρή εργα­σία με δικαιώματα.

Ακρι­βώς για­τί, σήμε­ρα υπάρ­χουν όλες οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις, με βάση τα επι­τεύγ­μα­τα της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας. Για πλή­ρη και στα­θε­ρή δου­λειά για όλους και όλες, με πλή­ρη ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, με απο­φα­σι­στι­κή μεί­ω­ση της εργά­σι­μης μέρας και αύξη­ση του ελεύ­θε­ρου χρό­νου των εργαζομένων.

Αυτό είναι το μονα­δι­κά προ­ο­δευ­τι­κό και σύγ­χρο­νο και όχι η κυριαρ­χία ξανά ενός νέου εργα­σια­κού μεσαί­ω­να.

Πάρ­τε το πίσω τώρα! Ούτε ένας εργα­ζό­με­νος, ούτε ένας νέος άνθρω­πος δεν πρό­κει­ται να σας συγ­χω­ρή­σει αυτό το νέο έγκλη­μα που επι­χει­ρεί­τε!» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο