Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΧΕΔΙΟ «ΗΡΑΚΛΗΣ» Μ. Συντυχάκης: Το νομοσχέδιο είναι ο «θάνατος» του δανειολήπτη και η «ζωή» των τραπεζών

Ένα ακό­μη νομο­σχέ­διο που είναι κομ­μέ­νο και ραμ­μέ­νο στα μέτρα του κεφα­λαί­ου ψηφί­ζε­ται με …συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες. Στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής συζη­τεί­ται ως «κατε­πεί­γον» το σχέ­διο «Ηρα­κλής» που θα προ­σφέ­ρει στις τρά­πε­ζες ένα νέο πακέ­το κρα­τι­κών εγγυ­ή­σε­ων για να απαλ­λα­γούν από τα «κόκ­κι­να» δάνεια.

Οι τρά­πε­ζες θα μοι­ρα­στούν πακέ­το ύψους 12 δισ. ευρώ υπό μορ­φή κρα­τι­κών εγγυ­ή­σε­ων, προ­κει­μέ­νου να τιτλο­ποι­ή­σουν και να μετα­βι­βά­σουν σε «επεν­δυ­τές», funds και άλλα «κορά­κια» προ­βλη­μα­τι­κά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ που έχουν.

Ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ Μανώ­λης Συντυ­χά­κης τόνι­σε πως το νομο­σχέ­διο «είναι απορ­ρι­πτέο στο σύνο­λό του» για το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα. «Η επι­τυ­χία του “Ηρα­κλή” είναι ο θάνα­τος των δανειο­λη­πτών και η ζωή των τρα­πε­ζών», σημεί­ω­σε, προ­σθέ­το­ντας πως δεν μπο­ρούν να σχε­δια­στούν και τα δύο, δηλα­δή η ανα­βάθ­μι­ση των τρα­πε­ζών και η ανα­κού­φι­ση των υπερ­χρε­ω­μέ­νων λαϊ­κών νοικοκυριών.

Όπως εξή­γη­σε, το νομο­σχέ­διο συνι­στά «έμμε­ση κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, δηλα­δή καρα­μπι­νά­τη ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση». Επι­πλέ­ον, σημεί­ω­σε πως η χρη­μα­το­δο­τι­κή κάλυ­ψη θα αφο­ρά τα δάνεια που είναι υψη­λών εγγυ­ή­σε­ων, που σημαί­νει ότι η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία θα αφο­ρά στε­γα­στι­κά δάνεια που συνο­δεύ­ο­νται με υπο­θή­κη. Άρα, λοι­πόν, «τον λογα­ρια­σμό θα κλη­θεί να τον πλη­ρώ­σει ο λαός», τόσο με την έντα­ση των πιέ­σε­ων και των εκβια­σμών σε βάρος των υπερ­χρε­ω­μέ­νων νοι­κο­κυ­ριών όσο και με νέες φορο­λο­γι­κές επι­βα­ρύν­σεις για να βγουν τα σπα­σμέ­να της νέας ενί­σχυ­σης των τραπεζών.

Ο Μ. Συντυ­χά­κης σημεί­ω­σε πως το ΚΚΕ επα­να­φέ­ρει τις προ­τά­σεις του για λήψη άμε­σων μέτρων για την ανα­κού­φι­ση των λαϊ­κών δανειο­λη­πτών, οι οποί­ες «κινού­νται στην κατεύ­θυν­ση μετά­θε­σης του βάρους της κρί­σης στους τρα­πε­ζι­κούς ομίλους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο