Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχεδόν 23.000 στρέμματα είχαν καεί στην Εύβοια έως χθες το μεσημέρι

Περί­που 22,68 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα (22.680 στρέμ­μα­τα) είχαν γίνει στά­χτη στο Δήμο Διρ­φύ­ων — Μεσ­σα­πί­ων στην Κεντρι­κή Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλά­δας την Τετάρ­τη 14 Αυγούστου.

Αυτό προ­κύ­πτει από τα υψη­λής ανά­λυ­σης δεδο­μέ­να για τις καμέ­νες εκτά­σεις που παρέ­χει ο ευρω­παϊ­κός δορυ­φό­ρος Sentinel‑2. Σύμ­φω­να με τη μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, η τελι­κή έκτα­ση θα είναι μεγα­λύ­τε­ρη, καθώς η φωτιά συνε­χί­ζει το κατα­στρο­φι­κό της έργο και σήμερα.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες

Στα όρια του κατα­φυ­γί­ου άγριων ζώων, σε μια χαρά­δρα βορεια­να­το­λι­κά του χωριού Πλα­τα­νιά, εξα­κο­λου­θούν να δίνουν τη μάχη με την μεγά­λη πυρ­κα­γιά στην κεντρι­κή Εύβοια οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης, που ενι­σχύ­θη­καν και πάλι τη νύχτα, ενώ από το πρωί επι­χει­ρούν συνε­χώς και τα ενα­έ­ρια μέσα, με την συν­δρο­μή και τριών ευρω­παϊ­κών αεροσκαφών.

Οι πυρο­σβέ­στες παλεύ­ουν κυρί­ως με τις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις, με στό­χο να εμπο­δί­σουν την εξέ­λι­ξη της πυρ­κα­γιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του κατα­φυ­γί­ου, όπου δεν υπάρ­χουν δρό­μοι και το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της προ­σπά­θειας έχει πέσει στα πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα και τα ενα­έ­ρια μέσα.

Σημειώ­νε­ται ότι από τη νύχτα, λόγω της μεγά­λης ανα­ζω­πύ­ρω­σης βορειο­α­να­το­λι­κά της Πλα­τα­νιάς και με το δεδο­μέ­νο ότι δεν υπάρ­χουν άλλες μεγά­λες πυρ­κα­γιές στη χώρα, ενι­σχύ­θη­καν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο οι δυνά­μεις και αυτή την στιγ­μή επι­χει­ρούν συνο­λι­κά 382 πυρο­σβέ­στες με 98 οχή­μα­τα. Από το σύνο­λο των πυρο­σβε­στών οι 172 είναι πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα (22 ομάδες).

Επί­σης από το πρωί επι­χει­ρούν από αέρος 5 αερο­σκά­φη και 5 ελι­κό­πτε­ρα από την δύνα­μη του ελλη­νι­κού στό­λου, ενώ στο έργο της κατά­σβε­σης συμ­με­τέ­χουν και τα δύο ιτα­λι­κά και ένα ισπα­νι­κό, που έφτα­σαν στη χώρα μας μετά το αίτη­μα για συν­δρο­μή στον Ευρω­παϊ­κό Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (rescEU).

Συμ­με­τέ­χει ακό­μα ένα συντο­νι­στι­κό αερο­σκά­φος καθώς και το Κινη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέντρο «Όλυ­μπος», ενώ συν­δρά­μουν 8 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 4 μηχα­νή­μα­τα έργου του στρα­τού, 10 υδρο­φό­ρες και 8 μηχα­νή­μα­τα έργου της Περι­φέ­ρειας και των ΟΤΑ, η Δασι­κή Υπη­ρε­σία, το ΕΚΑΒ και 38 εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες με 6 εθε­λο­ντι­κά οχήματα.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, η κατά­στα­ση σήμε­ρα είναι σαφώς καλύ­τε­ρη απ τις προη­γού­με­νες δύο μέρες, ενώ βοη­θά­ει και το γεγο­νός ότι έχουν πέσει οι άνε­μοι, αλλά εκτι­μούν ότι θα χρεια­στούν μέρες για να σβη­στεί η κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά, που έχει κάνει στά­χτη χιλιά­δες στρέμ­μα­τα παρ­θέ­νου δάσους.

Επί­σης, οι επι­κε­φα­λής των επι­χει­ρή­σε­ων είναι σε πλή­ρη ετοι­μό­τη­τα, λόγω της κακο­και­ρί­ας που ανα­μέ­νε­ται από την Βόρεια Ελλά­δα, με το σκε­πτι­κό ότι αν ενι­σχυ­θούν οι άνε­μοι μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σουν και πάλι έντο­να προ­βλή­μα­τα, καθώς η περί­με­τρος της πυρ­κα­γιάς είναι μεγά­λη και δεν ελέγχεται.

Το σημα­ντι­κό είναι ότι με τις αντι­πυ­ρι­κές ζώνες που έχουν δημιουρ­γή­σει τα μηχα­νή­μα­τα έργου και τις προ­σπά­θειες κυρί­ως των πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, απο­σο­βή­θη­κε ο κίν­δυ­νος για τα χωριά, που τελι­κά δεν πει­ρά­χτη­καν εκτός από τέσ­σε­ρα αυτο­κί­νη­τα που κάηκαν.

Αξί­ζει επί­σης να σημειω­θεί ότι σήμε­ρα, μέχρι τις 09:30 το πρωί, είχαν αντι­κα­τα­στα­θεί όλοι οι πυρο­σβέ­στες που έδω­σαν ξάγρυ­πνοι τιτά­νια μάχη με τις φλό­γες τις προη­γού­με­νες μέρες και είχαν ξεπε­ρά­σει τα όρια των αντο­χών τους και πλέ­ον οι δυνά­μεις ανα­νε­ώ­θη­καν στο σύνο­λο τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο