Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχετικά με την λεγόμενη «Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα»

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Με αφορ­μή την συνά­ντη­ση στο Καρά­κας κομ­μά­των και οργα­νώ­σε­ων που συμ­με­τέ­χουν στην επο­νο­μα­ζό­με­νη «Παγκό­σμια Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή Πλατ­φόρ­μα» — ενός πρό­σφα­τα ιδρυ­θέ­ντα σχη­μα­τι­σμού ο οποί­ος καλεί ανοι­χτά σε στή­ρι­ξη της καπι­τα­λι­στι­κής Ρωσί­ας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας – το ΚΚ Μεξι­κού εξέ­δω­σε μια πολύ ενδια­φέ­ρου­σα ανα­κοί­νω­ση ανα­φο­ρι­κά με τον χαρα­κτή­ρα και τους πολι­τι­κούς σκο­πούς που εξυ­πη­ρε­τεί η εν λόγω «πλατ­φόρ­μα».

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, μετα­ξύ άλλων, το Τμή­μα Διε­θνών της ΚΕ του ΚΚ Μεξι­κού επισημαίνει:

«Στις 3 Μάρ­τη ξεκί­νη­σε η τρί­τη συνά­ντη­ση της “Παγκό­σμιας Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής Πλατ­φόρ­μας” στην οποία συμ­με­τέ­χουν δυνά­μεις άγνω­στες μέχρι πρό­σφα­τα, μαζί με ξένες προς το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα πολι­τι­κές οργα­νώ­σεις. Κάποιες εξ’ αυτών υπάρ­χουν μόνο στους υπο­λο­γι­στές και στα κεφά­λια των εκπρο­σώ­πων τους, όπως η ανύ­παρ­κτη «Συλ­λο­γι­κό­τη­τα αγω­να για την Επα­να­στα­τι­κή Ενο­ποί­η­ση» και η «Πλατ­φόρ­μα για την Ανε­ξαρ­τη­σία» στην Ελλά­δα. Άλλες πάλι εκπρο­σω­πούν υπε­ρε­θνι­κι­στι­κές, ρατσι­στι­κές και αντι­δρα­στι­κές θέσεις όπως η «Ισπα­νι­κή Πρω­το­πο­ρία» (Vanguardia Espanola) και «Βενε­ζου­ε­λά­νι­κη Πρω­το­πο­ρία» (Vanguardia Venezolana). Στην εν λόγω περί­ερ­γη συνά­ντη­ση έχουν συμ­με­τά­σχει επί­σης ορι­σμέ­να κομ­μου­νι­στι­κά κόμ­μα­τα, αρκε­τά εκ των οποί­ων έχουν εντα­χθεί εδώ και χρό­νια στο οπορ­του­νι­στι­κό και ρεφορ­μι­στι­κό στρα­τό­πε­δο, είτε όντας σε σύγ­χυ­ση είτε έχο­ντας τρο­πο­ποι­ή­σει θέσεις που κατεί­χαν μέχρι πρόσφατα.

Προει­δο­ποιού­με την εργα­τι­κή τάξη και τους κομ­μου­νι­στές της αμε­ρι­κά­νι­κης ηπεί­ρου για την επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή γραμ­μή της «Πλατ­φόρ­μας». Αν και στο όνο­μα της εμπε­ριέ­χε­ται η λέξη «αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή», στό­χος της είναι να πεί­σει την εργα­τι­κή τάξη να συντα­χθεί με το ιμπε­ρια­λι­στι­κό μπλοκ της Κίνας και της Ρωσί­ας ενό­ψει ενός επι­κεί­με­νου πολέ­μου στην Ταϊ­βάν και τη Νότιο Κορέα, όπως προ­κύ­πτει από τις ανα­κοι­νώ­σεις τους στο Παρί­σι και το Βελι­γρά­δι το περα­σμέ­νο έτος».

Από την συνά­ντη­ση της «πλατ­φόρ­μας» στο Βελι­γρά­δι, τον περα­σμέ­νο Δεκέμβρη.

Σύμ­φω­να με το ΚΚ Μεξι­κού, η «Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή Πλατ­φόρ­μα» ανα­βιώ­νει ιδε­ο­λο­γή­μα­τα των σοσιαλ­σω­βι­νι­στών της Β’ Διε­θνούς τα οποία χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν ως βάση για να δικαιο­λο­γή­σουν την στή­ρι­ξή τους στις αστι­κές τάξεις κατά την διάρ­κεια του Πρώ­του Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Σε άλλο σημείο, η ανα­κοί­νω­ση των Μεξι­κά­νων κομ­μου­νι­στών ανα­φέ­ρε­ται στον ιδε­ο­λο­γι­κό «ελιγ­μό» που πραγ­μα­το­ποιεί η «Πλατ­φόρ­μα» προ­κει­μέ­νου να αρνη­θεί τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό χαρα­κτή­ρα της Κίνας και της Ρωσί­ας. Πιο συγκε­κρι­μέ­να: «Εφό­σον δεν είναι δυνα­τό να απο­κρύ­ψουν τον καπι­τα­λι­στι­κό τους χαρα­κτή­ρα (της Ρωσί­ας και της Κίνας), αρνού­νται ότι η δεύ­τε­ρη και η ενδέ­κα­τη μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μία του κόσμου, με οικο­νο­μι­κές ολι­γαρ­χί­ες και πολύ ισχυ­ρά μονο­πώ­λια στις μετα­φο­ρές, το εμπό­ριο και την ενέρ­γεια, είναι ιμπε­ρια­λι­στι­κές. Στη δια­κή­ρυ­ξη του Παρι­σιού ανα­φέ­ρε­ται ότι οι χώρες αυτές “δεν ζουν από την υπε­ρεκ­με­τάλ­λευ­ση και τη λεη­λα­σία του κόσμου”, λες και η εργα­τι­κή τάξη στις χώρες που ανή­κουν στην Κοι­νο­πο­λι­τεία των Ανε­ξάρ­τη­των Κρα­τών, για να μην ανα­φέ­ρου­με την ίδια τη Ρωσία και την Κίνα, δεν είναι μέρος του κόσμου ή η άγρια πολι­τι­κή εξα­γω­γής κινε­ζι­κού κεφα­λαί­ου στην Αφρι­κή είναι ανύπαρκτη».

«Ακό­μη και αν δεν συμ­φω­νούν όλες οι συμ­με­τέ­χου­σες οργα­νώ­σεις με τις δια­κη­ρύ­ξεις του Παρι­σιού και του Βελι­γρα­δί­ου, αντι­κει­με­νι­κά η “Πλατ­φόρ­μα” εξυ­πη­ρε­τεί την επι­βλα­βή ιδέα να πάρει η εργα­τι­κή τάξη το μέρος του ενός ιμπε­ρια­λι­στι­κού στρα­το­πέ­δου στον πόλε­μο που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη στην Ουκρα­νία και που ανα­μέ­νε­ται να εξα­πλω­θεί και να γενι­κευ­τεί. Δεν υπάρ­χει χώρος για αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή όταν κάποιος επι­διώ­κει να υπο­τα­χθεί σε έναν ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλο και όχι να πολε­μή­σει τον ιμπε­ρια­λι­σμό στη ρίζα του, ως το ανώ­τα­το στά­διο του καπι­τα­λι­σμού. Σήμε­ρα, όπως και πριν από 100 χρό­νια, η ενό­τη­τα με τους οπορ­του­νι­στές σημαί­νει στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα την υπο­τα­γή της εργα­τι­κής τάξης στην εθνι­κή αστι­κή τάξη και την συμ­μα­χία μαζί της στην κατα­πί­ε­ση άλλων εθνών…», ανα­φέ­ρει το ΚΚ Μεξικού.

Επι­πλέ­ον, η ανα­κοί­νω­ση ανα­δει­κνύ­ει τις ευθύ­νες του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος της Βενε­ζου­έ­λας που φιλο­ξε­νεί την συνά­ντη­ση, του «Ενω­μέ­νου Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος» (PSUV), το οποίο τους τελευ­ταί­ους μήνες έχει κλι­μα­κώ­σει τις επι­θέ­σεις ενά­ντια στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας. «Η αντι­κομ­μου­νι­στι­κή πολι­τι­κή του PSUV, που επι­διώ­κει να θέσει εκτός νόμου και να παρέμ­βει στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, δεν μπο­ρεί να στη­ρι­χθεί από κανέ­να κόμ­μα που ισχυ­ρί­ζε­ται ότι είναι κομ­μου­νι­στι­κό, αλλά αντί­θε­τα πρέ­πει να καταγ­γελ­θεί και να κατα­πο­λε­μη­θεί», ανα­φέ­ρουν οι Μεξι­κά­νοι κομμουνιστές.

«Για το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα του Μεξι­κού», σημειώ­νει το κεί­με­νο, «είναι ξεκά­θα­ρο ότι μια τέτοια “αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πλατ­φόρ­μα” είναι μια μαριο­νέ­τα χρή­σι­μη για το ξέπλυ­μα μιας εκ των δύο πλευ­ρών των καπι­τα­λι­στι­κών χωρών που συμ­με­τέ­χουν στον σημε­ρι­νό ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και να σπεί­ρει σύγ­χυ­ση στην παγκό­σμια εργα­τι­κη τάξη».

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι μετα­ξύ των οργα­νώ­σε­ων που ηγού­νται της «πλατ­φόρ­μας» είναι το λεγό­με­νο «Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας- Μαρ­ξι­στι­κό Λενι­νι­στι­κό» με έδρα το Μπέρ­μιγ­χαμ και επι­κε­φα­λής την Τζό­τι Μπραρ. Άλλα κόμ­μα­τα που συμ­με­τέ­χουν είναι, μετα­ξύ άλλων, οπορ­του­νι­στι­κοί σχη­μα­τι­σμοί όπως το Κομ­μου­νι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ρωσί­ας (ΚΕΚΡ), το ΚΚ των Λαών της Ισπα­νί­ας, το ΚΚ Ιτα­λία του Μάρ­κο Ρίτσο, το ΚΚ Βοη­μί­ας και Μορα­βί­ας, το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κυβερ­νών κόμ­μα της Βενε­ζου­έ­λας PSUV, καθώς και οι εθνι­κι­στι­κές οργα­νώ­σεις «Ισπα­νι­κή Πρω­το­πο­ρία» και «Βενε­ζου­ε­λά­νι­κη Πρωτοπορία».

Ολό­κλη­ρη η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚ Μεξι­κού στα Ισπα­νι­κά και τα Αγγλι­κά: http://www.idcommunism.com/2023/03/note-on-world-anti-imperialist-platform-meeting-in-caracas.html

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία και η πάλη ενά­ντια στον οπορ­του­νι­σμό στο διε­θνές κομ­μου­νι­στι­κό κίνημα

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο