Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχολικές εκδρομές: Υποκρισία, χυδαιολογία και αντικομμουνισμός

Πλή­ρης υπο­κρι­σία κρύ­βε­ται πίσω από τη συζή­τη­ση που ξεση­κώ­θη­κε γύρω από τις σχο­λι­κές εκδρο­μές στο εξω­τε­ρι­κό, την κατάρ­γη­ση μιας κατη­γο­ρί­ας αυτών των εκδρο­μών από την κυβέρ­νη­ση και τις αντι­δρά­σεις των ιδιω­τι­κών σχο­λεί­ων και της ΝΔ. Συγκε­κρι­μέ­να, το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, με την τελευ­ταία του Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση για τις σχο­λι­κές εκδρο­μές (που χρο­νο­λο­γεί­ται από το Μάρ­τη του 2017), καταρ­γεί για τη Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση τις σχο­λι­κές εκδρο­μές στο εξω­τε­ρι­κό, που γίνο­νταν στο πλαί­σιο πολι­τι­στι­κών ή περι­βαλ­λο­ντι­κών προ­γραμ­μά­των. Ολες οι άλλες κατη­γο­ρί­ες εκδρο­μών στο εξω­τε­ρι­κό (πεντα­ή­με­ρη, αδελ­φο­ποι­ή­σεις και ανταλ­λα­γές σχο­λεί­ων, ευρω­παϊ­κό πρό­γραμ­μα Erasmus κ.λπ.) μπο­ρούν να πραγ­μα­το­ποιού­νται κανο­νι­κά, όπως γινό­ταν μέχρι τώρα.

Το επι­χεί­ρη­μα του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας για την κατάρ­γη­ση της συγκε­κρι­μέ­νης κατη­γο­ρί­ας εκδρο­μών στο εξω­τε­ρι­κό είναι ότι «οι οικο­γέ­νειες πολ­λών μαθη­τών και μαθη­τριών αδυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν τα έξο­δα μιας εκδρο­μής εξω­τε­ρι­κού. Εξαι­τί­ας αυτού η διορ­γά­νω­ση τέτοιων εκδρο­μών βιώ­νε­ται τραυ­μα­τι­κά από τα παι­διά που δεν μπο­ρούν να συμ­με­τά­σχουν σ’ αυτές», λέει το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας. Πρό­κει­ται όμως για απα­ρά­δε­κτη και άκρως υπο­κρι­τι­κή από­φα­ση, αφού για όλες τις άλλες κατη­γο­ρί­ες εκδρο­μών στο εξω­τε­ρι­κό που δια­τη­ρού­νται κανο­νι­κά, ισχύ­ει επί­σης το πρό­βλη­μα πολ­λά παι­διά να μην μπο­ρούν να τις ακο­λου­θή­σουν για­τί δεν μπο­ρούν να αντε­πε­ξέλ­θουν στο κόστος. Πολύ περισ­σό­τε­ρο που το ίδιο ισχύ­ει και για τις εκδρο­μές στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας, που μπο­ρεί να φτά­νουν τα 200 και 300 ευρώ! Επο­μέ­νως, η λύση δεν είναι σε καμιά περί­πτω­ση η κατάρ­γη­ση μιας κατη­γο­ρί­ας εκδρο­μών, αλλά η εξα­σφά­λι­ση ότι όλες οι κατη­γο­ρί­ες σχο­λι­κών εκδρο­μών πρέ­πει να είναι δωρε­άν και για όλα τα παιδιά.

Στε­λέ­χη του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας επι­χεί­ρη­σαν να δικαιο­λο­γή­σουν την κυβερ­νη­τι­κή αυτή από­φα­ση, αφή­νο­ντας αιχ­μές για το περιε­χό­με­νο των εκδρο­μών αυτών που καταρ­γού­νται, με περίσ­σια για άλλη μια φορά υπο­κρι­σία, έως και… χυδαιο­λο­γία. Συγκε­κρι­μέ­να, ο υφυ­πουρ­γός Παι­δεί­ας, Δ. Μπα­ξε­βα­νά­κης, υπο­στή­ρι­ξε πως το βασι­κό πρό­βλη­μα με τις εκδρο­μές (κυρί­ως αυτές του εσω­τε­ρι­κού όπως είπε) είναι ότι έχουν στό­χο τα ξενύ­χτια, ενώ θα πρέ­πει να επι­κε­ντρω­θούν στο εκπαι­δευ­τι­κό περιε­χό­με­νο, ενώ ο υφυ­πουρ­γός Παι­δεί­ας, Κ. Ζου­ρά­ρις, είπε λίγο — πολύ ότι στις εκδρο­μές οι μαθη­τές πηγαί­νουν στα μπορ­ντέ­λα και ότι «μπο­ρείς να απα­γο­ρεύ­σεις την εκδρο­μή επι­κα­λού­με­νος οικο­νο­μι­κούς λόγους για­τί η Ελλά­δα βρί­σκε­ται από το 1910 εν χρε­ω­κο­πία». Είναι παρα­πά­νω από προ­φα­νές, πάντως, ότι οι αιχ­μές για το περιε­χό­με­νο των εκδρο­μών, το οποίο πρέ­πει να είναι εκπαι­δευ­τι­κό, πολι­τι­στι­κό, αλλά και ψυχα­γω­γι­κό, δεν αφο­ρούν τη συγκε­κρι­μέ­νη κατη­γο­ρία εκδρο­μών που καταρ­γεί­ται, αλλά το σύνο­λο των σχο­λι­κών εκδρο­μών. Επι­πλέ­ον, εκπαι­δευ­τι­κοί που μέχρι πρό­τι­νος εκπο­νού­σαν περι­βαλ­λο­ντι­κά και πολι­τι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα που συν­δυά­ζο­νταν με εκδρο­μές στο εξω­τε­ρι­κό, σημειώ­νουν ότι χάνε­ται ένα κίνη­τρο που υπήρ­χε για τέτοια προ­γράμ­μα­τα. Επι­ση­μαί­νουν, ακό­μα, ότι τώρα θα μπο­ρούν να οργα­νώ­νουν τέτοιες εκδρο­μές μόνο μέσω ευρω­παϊ­κών προ­γραμ­μά­των, στα οποία όμως δεν υπάρ­χει ελευ­θε­ρία επι­λο­γής στο περιε­χό­με­νο και τα θέμα­τα προς μελέ­τη, αλλά υπάρ­χουν συγκε­κρι­μέ­να πλαί­σια προ­κα­θο­ρι­σμέ­να από την ΕΕ.

Υπο­κρι­τι­κές απέ­να­ντι στην υπό­θε­ση ήταν και οι αντι­δρά­σεις από την πλευ­ρά της ΝΔ, που όχι μόνο παρα­γνω­ρί­ζει πλή­ρως το υπαρ­κτό πρό­βλη­μα να μην μπο­ρούν να αντα­πο­κρί­νο­νται οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες στο κόστος των εκδρο­μών, αλλά βρί­σκουν αφορ­μή για ωμό αντι­κομ­μου­νι­σμό, με τον Β. Κικί­λια να λέει ότι «ακό­μα και στην ανα­το­λι­κή Γερ­μα­νία μπο­ρού­σες να ταξι­δέ­ψεις, μετά τα 60»… Αντί­στοι­χα, ο ευρω­βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρου­λά­κης, προ­κει­μέ­νου να εξοι­κο­νο­μη­θούν χρή­μα­τα για επι­δό­τη­ση των σχο­λι­κών εκδρο­μών, προ­τεί­νει να στα­μα­τή­σει η δωρε­άν δια­νο­μή συγ­γραμ­μά­των και αυτά να επα­να­χρη­σι­μο­ποιού­νται κάθε χρό­νο και να προ­χω­ρή­σουν περισ­σό­τε­ρες συγ­χω­νεύ­σεις σχο­λεί­ων, κοι­νώς να υπο­βαθ­μι­στούν άλλοι τομείς, να κόψουν από τη μια τσέ­πη για να βάλουν στην άλλη…

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο