Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχολική χρονιά 2019: «Αγιασμός» σήμερα με πολλά προβλήματα — Τι αλλάζει σε Δημοτικό και Λύκειο

Σχο­λι­κή χρο­νιά 2019:  Με πολ­λά προ­βλή­μα­τα, με δεκά­δες χιλιά­δες ανα­πλη­ρω­τές και όχι μόνι­μους εκπαι­δευ­τι­κούς ξεκι­νά­ει σήμε­ρα Τετάρ­τη, η νέα σχο­λι­κή χρο­νιά.  Όπως επι­ση­μαί­νει η ΟΛΜΕ, παρά τον μεγά­λο αριθ­μό προ­σλή­ψε­ων ανα­πλη­ρω­τών εκπαι­δευ­τι­κών, στην Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Γενι­κή Εκπαί­δευ­ση τα κενά έχουν καλυ­φθεί σε ποσο­στό 35–40%. Σύμ­φω­να με την Ομο­σπον­δία, υπάρ­χουν ακό­μη κενά, κυρί­ως σε λύκεια, στις ειδι­κό­τη­τες φιλο­λό­γων, φυσι­κών και μαθη­μα­τι­κών, απόρ­ροια της αύξη­σης των ωρών διδα­σκα­λί­ας από φέτος. Έτσι, σήμε­ρα, Τρί­τη, έξω από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, «έκρου­σε τον κώδω­να του κιν­δύ­νου», καθώς πρό­κει­ται για ειδι­κό­τη­τες που αφο­ρούν μαθή­μα­τα πανελ­λα­δι­κών εξεταζόμενα.

Έντο­να ανα­δει­κνύ­ο­νται φέτος και τα προ­βλή­μα­τα των υπο­δο­μών στα σχο­λεία, όπως και οι ελλεί­ψεις σε αίθου­σες και κτί­ρια στην Προ­σχο­λι­κή Αγω­γή.

Τι αλλάζει

Στο δημο­τι­κό, δεν αλλά­ζει κάτι, πέραν της πρό­θε­σης του υπουρ­γεί­ου να επα­να­φέ­ρει το κρι­τή­ριο της βαθ­μο­λο­γί­ας για την επι­λο­γή σημαιο­φό­ρου στις παρε­λά­σεις, ήδη από την 28η Οκτω­βρί­ου, όπως δήλω­σε η υπουρ­γός, Νίκη Κερα­μέ­ως σε συνέ­ντευ­ξή της την περα­σμέ­νη Πέμπτη.

Εξάλ­λου, θα συνε­χί­σει να ισχύ­ει η δρά­ση «Η τσά­ντα στο σχο­λείο», με βάση την οποία για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, οι τσά­ντες των μαθη­τών με τα διδα­κτι­κά τους βιβλία θα παρα­μέ­νει στο σχολείο.

Για το λύκειο και τον τρό­πο εισα­γω­γής στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση, το σύστη­μα εισα­γω­γής που ψηφί­στη­κε επί υπουρ­γί­ας Κώστα Γαβρό­γλου παρα­μέ­νει στους βασι­κούς του άξονες:

- Οι εξε­τά­σεις θα γίνουν σε τέσ­σε­ρα μαθή­μα­τα. Οι μαθη­τές θα εξε­τα­στούν στα ίδια ακρι­βώς μαθή­μα­τα τόσο για το απο­λυ­τή­ριο, όσο και για τις πανελ­λα­δι­κές. Αντί των Λατι­νι­κών, οι μαθη­τές θα εξε­τα­στούν στο μάθη­μα της Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας και οι ώρες διδα­σκα­λί­ας των μαθη­μά­των θα είναι 6 την εβδομάδα.

- Οι Ομά­δες Προ­σα­να­το­λι­σμού θα είναι τέσ­σε­ρις, όσα και τα επι­στη­μο­νι­κά πεδία.

Ωστό­σο, οι αλλα­γές που φέρ­νει η νέα ηγε­σία είναι:

- Κατάρ­γη­ση της κατη­γο­ριο­ποί­η­σης των τμη­μά­των σε «ελεύ­θε­ρης πρό­σβα­σης» και «κατό­πιν εξετάσεων».

- Μεί­ω­ση της εξε­τα­στέ­ας ύλης στα μαθή­μα­τα: Βιο­λο­γία, Χημεία, Κοι­νω­νιο­λο­γία, Οικο­νο­μία, Ιστο­ρία και Αρχαία

- Μεί­ω­ση του συντε­λε­στή της λογο­τε­χνί­ας στη συνε­ξέ­τα­ση με την Έκθε­ση, στο 15% του συνο­λι­κού βαθμού.

Τέλος, αξί­ζει να σημειω­θεί, ότι όσοι από­φοι­τοι του 2019 επι­λέ­ξουν να επα­νε­ξε­τα­στούν στο σύστη­μα εισα­γω­γής στην ανώ­τα­τη εκπαί­δευ­ση το 2020, θα εξε­τα­σθούν με το ίδιο σύστη­μα με το οποίο εξε­τά­σθη­καν στις Πανελ­λα­δι­κές 2019.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο