Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

«Τα νέα μέτρα που εξήγ­γει­λε η κυβέρ­νη­ση επι­βε­βαιώ­νουν πως, μεθο­δι­κά και στο όνο­μα της “έκτα­κτης ανά­γκης”, δρο­μο­λο­γού­νται αλλα­γές στις εργα­σια­κές σχέ­σεις, που ήρθαν για να μεί­νουν. Καλούν τους εργα­ζό­με­νους να ματώ­σουν ξανά εν μέσω παν­δη­μί­ας, την ώρα που το μεγά­λο κεφά­λαιο απο­λαμ­βά­νει πακτω­λό δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων κρα­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων» ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

«Την ώρα που οι απο­λύ­σεις υπερ­βαί­νουν τις 100.000, η κυβέρ­νη­ση δεν παίρ­νει κανέ­να μέτρο που να τις καθι­στά άκυ­ρες. Η “προ­στα­σία των θέσε­ων εργα­σί­ας”, που λιβα­νί­ζουν οι υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης, είναι κενό γράμ­μα, αφού πάει πακέ­το με την παρο­χή νέων εργα­λεί­ων προς την μεγά­λη εργο­δο­σία για να ποδο­πα­τή­σει όποιο εργα­σια­κό δικαί­ω­μα είχε απο­μεί­νει και να απαλ­λα­γεί από χιλιά­δες θέσεις εργασίας.

Ακό­μα και για το δώρο του Πάσχα, που είναι δεδου­λευ­μέ­να των εργα­ζο­μέ­νων, η κυβέρ­νη­ση ανα­λαμ­βά­νει να καλύ­ψει ένα μεγά­λο μέρος του με κρα­τι­κό χρή­μα, δηλα­δή με χρή­μα­τα που προ­έρ­χο­νται πάλι από τα μόνι­μα υπο­ζύ­για, τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Παράλ­λη­λα, για ένα τμή­μα επι­χει­ρή­σε­ων δίνε­ται το ελεύ­θε­ρο από την κυβέρ­νη­ση να δοθεί “αργό­τε­ρα”, λες και είναι δικά τους χρή­μα­τα και όχι των εργαζομένων.

Η κυβέρ­νη­ση νομι­μο­ποιεί τις απο­λύ­σεις που έχουν γίνει και ταυ­τό­χρο­να δεν παίρ­νει κανέ­να μέτρο προ­στα­σί­ας για τους ανέρ­γους, πέρα από την ηλε­κτρο­νι­κή εγγρα­φή τους στο μητρώο» προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση, επι­ση­μαί­νο­ντας στη συνέ­χεια ότι:

«Συνε­χί­ζε­ται, επί­σης, η κοροϊ­δία για εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και επι­στή­μο­νες με μπλο­κά­κι, καθώς αρκε­τές κατη­γο­ρί­ες δεν εντάσ­σο­νται άμε­σα, για το δίμη­νο Μάρ­τη — Απρί­λη, στους δικαιού­χους του έκτα­κτου επι­δό­μα­τος των 800 ευρώ, ενώ δεν προ­βλέ­πο­νται μέτρα ουσια­στι­κής ανα­κού­φι­σης, όπως η έντα­ξη στο αφο­ρο­λό­γη­το, η κατάρ­γη­ση του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος, η απαλ­λα­γή από τις ατο­μι­κές εισφο­ρές ασφά­λι­σης για το επό­με­νο τετράμηνο.

Επι­πλέ­ον, η κυβέρ­νη­ση ακό­μα δεν έχει εξαγ­γεί­λει στοι­χειώ­δη μέτρα για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, όπως η μεί­ω­ση τιμο­λο­γί­ων του ρεύ­μα­τος, του νερού, η ανα­στο­λή απο­πλη­ρω­μής δανεί­ων προς τις τρά­πε­ζες, που πρέ­πει να ισχύ­σει για όλους, και όχι μόνο για τους λεγό­με­νους “συνε­πείς” δανειολήπτες.

Επί­σης, η κυβέρ­νη­ση εξα­κο­λου­θεί να μη δια­σφα­λί­ζει την απα­ραί­τη­τη δια­νο­μή ανα­γκαί­ου υλι­κού προ­στα­σί­ας και προ­φύ­λα­ξης, ενώ δεν προ­χω­ρά ούτε καν στην πλή­ρη κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ για τα είδη πρώ­της ανά­γκης και τα φάρμακα».

«Δεν μένου­με σιω­πη­λοί! Εδώ και τώρα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων. Ο λαός πλή­ρω­σε πολ­λά, να μην πλη­ρώ­σει ξανά!» κατα­λή­γει το ΚΚΕ στην ανα­κοί­νω­σή του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο