Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για την επίταξη ιδιωτών γιατρών

«Η κυβέρ­νη­ση, αντί να προ­χω­ρή­σει στην πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στην υγεία που δια­θέ­τουν τις ανα­γκαί­ες υπο­δο­μές, προ­σω­πι­κό και τεχνι­κά μέσα και μπο­ρούν να συμ­βάλ­λουν άμε­σα στα οξύ­τα­τα προ­βλή­μα­τα περί­θαλ­ψης των ασθε­νών, εξα­ντλεί την πυγ­μή της στην επί­τα­ξη ιδιω­τών για­τρών. Παρέ­χει κρα­τι­κή ασυ­λία στο κεφά­λαιο και κοροϊ­δεύ­ει ότι με λίγους ιδιώ­τες για­τρούς θα “λυθεί” το πρόβλημα.

Η επί­τα­ξη ορι­σμέ­νων ιδιω­τών για­τρών ή η “εθε­λο­ντι­κή” τους έντα­ξη στα δημό­σια νοσο­κο­μεία είναι και δοκι­μα­σμέ­νο και χρε­ο­κο­πη­μέ­νο επι­κοι­νω­νια­κό πυρο­τέ­χνη­μα της κυβέρ­νη­σης. Δεν έλυ­σε κανέ­να πρό­βλη­μα όταν πρω­το­ε­φαρ­μό­στη­κε, ούτε και τώρα πρό­κει­ται να λύσει. Αντί­θε­τα δημιουρ­γεί πολ­λά περισ­σό­τε­ρα, αφού αφαι­ρεί για­τρούς που παρέ­χουν υπη­ρε­σί­ες Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, ενώ τους εξα­να­γκά­ζει να εργα­στούν σε συν­θή­κες που απαι­τεί­ται εμπει­ρία στην αντι­με­τώ­πι­ση σύν­θε­των περι­στα­τι­κών και προ­σαρ­μο­γή στις ανά­γκες λει­τουρ­γί­ας ενός τμή­μα­τος ή κλι­νι­κής δευ­τε­ρο­βάθ­μιου επι­πέ­δου», ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για την επί­τα­ξη ιδιω­τών για­τρών και προσθέτει:

«Χρη­σι­μο­ποιεί την επί­τα­ξη ως απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κό βεγ­γα­λι­κό, για να κρύ­ψει την άρνη­σή της να προ­σλά­βει μόνι­μους για­τρούς και νοση­λευ­τές, για να δημιουρ­γεί ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νη πελα­τεία στα “κορά­κια” των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στην υγεία, αξιο­ποιώ­ντας τα χάλια των δημό­σιων μονά­δων υγεί­ας, που είναι και δικό της δημιούργημα.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ επά­ξια διεκ­δι­κεί το βρα­βείο της αναι­σθη­σί­ας και της ψευ­τιάς από τους προ­κα­τό­χους της. Για τα δημό­σια νοσο­κο­μεία που δήθεν γέμι­σε με για­τρούς, αλλά απο­δει­κνύ­ο­νται άδεια, για τις ΜΕΘ που έφτια­ξε, αλλά οι ασθε­νείς που τις χρειά­ζο­νται δεν τις έχουν, για τις κλι­νι­κές που ανοί­γει, αφού πρώ­τα κλεί­σει άλλες, για τους περι­φε­ρό­με­νους για­τρούς από νοσο­κο­μείο σε νοσο­κο­μείο και από πόλη σε πόλη για να μπα­λώ­σουν “τρύ­πες”, ανοί­γο­ντας πολ­λές περισσότερες.

Μάλι­στα, λέει χοντρά ψέμ­μα­τα ότι δεν βρί­σκει για­τρούς να προ­σλά­βει. Να της “φρε­σκά­ρου­με” τη μνή­μη ότι ενδει­κτι­κά, μόνο για το νοσο­κο­μείο “Ιππο­κρά­τειο” της Αθή­νας, και­ρό τώρα, υπάρ­χουν 21 Αναι­σθη­σιο­λό­γοι που θέλουν να προ­σλη­φθούν ως επι­με­λη­τές Β’ και αντί­στοι­χα 38 Παθολόγοι».

«Τώρα, μαζί με την εφαρ­μο­γή όλων των ανα­γκαί­ων προ­λη­πτι­κών μέτρων κατά της δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού, την ουσια­στι­κή και προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση για την αύξη­ση του εμβο­λια­σμού του πλη­θυ­σμού, απαι­τού­νται επεί­γο­ντα μέτρα για τις δημό­σιες μονά­δες υγείας.

Με συνο­πτι­κές διαδικασίες:

– Να προ­σλη­φθούν όλοι οι δια­θέ­σι­μοι για­τροί, όλων των ειδι­κο­τή­των, όλοι οι νοση­λευ­τές και άλλοι υγειο­νο­μι­κοί. Να προ­σλη­φθούν όλοι οι για­τροί για άμε­ση έναρ­ξη της ειδικότητας.

– Να επα­νέλ­θουν στην εργα­σία τους όλοι όσοι τέθη­καν σε καθε­στώς “δια­θε­σι­μό­τη­τας” με τα ανα­γκαία προ­λη­πτι­κά τεστ και ανά­λο­γα σε χώρους χαμη­λού κιν­δύ­νου μόλυνσης.

– Να επι­τα­χτούν οι μεγά­λες μονά­δες του ιδιω­τι­κού τομέα και τα δια­γνω­στι­κά εργα­στή­ρια ‑χωρίς καμία απο­ζη­μί­ω­ση των επι­χει­ρη­μα­τιών- για να αξιο­ποι­η­θούν σχε­δια­σμέ­να από το κρά­τος για τη δωρε­άν περί­θαλ­ψη του λαού.

– Να εντα­χθούν οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι για­τροί και άλλοι υγειο­νο­μι­κοί σε ενιαίο κρα­τι­κό σχέ­διο για τη δωρε­άν περί­θαλ­ψη του λαού που δεν απαι­τεί­ται νοσηλεία.

Με την υγεία και τη ζωή του λαού κανείς δεν έχει δικαί­ω­μα να παί­ζει», κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο