Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για την τροπολογία για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

«Οι κυβερ­νη­τι­κές ρυθ­μί­σεις της τρο­πο­λο­γί­ας, που με τυμπα­νο­κρου­σί­ες παρου­σί­α­σαν οι υπουρ­γοί Στα­θά­κης –Σκουρ­λέ­της –Φάμε­λος στη σημε­ρι­νή συνέ­ντευ­ξη τύπου, δεν απα­ντούν στο κεντρι­κό πρό­βλη­μα που είναι η εγκλη­μα­τι­κή γύμνια του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού και ο ανε­παρ­κής σχε­δια­σμός πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, με τα κατα­στρο­φι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα που ζήσα­με, με την πολύ­νε­κρη πυρ­κα­γιά στην Ανατ. Αττι­κή και προη­γου­μέ­νως με τις θανα­τη­φό­ρες πλημ­μύ­ρες στη Δυτι­κή Αττι­κή», ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ, σημειώ­νο­ντας ότι μεε την τρο­πο­λο­γία η κυβέρ­νη­ση επι­τα­χύ­νει τις δια­δι­κα­σί­ες δια­χεί­ρι­σης της αυθαί­ρε­της δόμη­σης, εφαρ­μό­ζο­ντας ήδη ψηφι­σμέ­νους νόμους και θεσμο­θε­τη­μέ­νους μηχανισμούς.

Επι­πλέ­ον το ΚΚΕ επι­κρί­νει, μετα­ξύ άλλων, την κυβέρ­νη­ση ότι «νομο­θέ­τη­σε τη δυνα­τό­τη­τα της νομι­μο­ποί­η­σης των «οικι­στι­κών πυκνώ­σε­ων» εντός δασι­κών εκτά­σε­ων, συνε­χί­ζο­ντας τα ρου­σφε­το­λο­γι­κά παι­χνί­δια με τις περιο­χές «εκτός σχε­δί­ου» και την είσπρα­ξη χαρα­τσιών ακι­νή­των, ενώ δια­τη­ρεί την απαρ­χαιω­μέ­νη, ανε­παρ­κή υπο­δο­μή των συγκε­κρι­μέ­νων περιο­χών». Και σημειώ­νει ότι κάτω από τον όρο αυθαί­ρε­τη δόμη­ση αντι­με­τω­πί­ζο­νται ενιαία «η εργα­τι­κή- λαϊ­κή οικο­γέ­νεια που αντι­με­τώ­πι­σε με αυτόν τον τρό­πο το πιε­στι­κό πρό­βλη­μα της στέ­γα­σής της, αλλά και οι «βίλες πάνω στο κύμα» των αστών και των ανώ­τε­ρων μικρο­α­στι­κών στρωμάτων».

«Είναι ώρα ο λαός να εντεί­νει την καθη­με­ρι­νή του πάλη, απο­φα­σι­στι­κά, για να μη θρη­νή­σου­με ξανά ανθρώ­πι­να θύμα­τα και υλι­κές κατα­στρο­φές, όπως αυτές στο Μάτι, τη Μάν­δρα, το Σαρω­νι­κό και τις παλιό­τε­ρες, όπως στην Πελο­πόν­νη­σο το 2007. Να απαι­τή­σει άμε­σα συγκε­κρι­μέ­να μέτρα για έργα αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας και αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωρά­κι­σης, για να υπάρ­ξει υπο­δο­μή πρό­βλε­ψης και πρό­λη­ψης και πραγ­μα­τι­κός εφαρ­μό­σι­μος σχε­δια­σμός έκτα­κτης ανά­γκης. Να καλυ­φθούν τα μεγά­λα κενά σε ειδι­κευ­μέ­νο δυνα­μι­κό και υπο­δο­μές, σύμ­φω­να με τις συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις που παρου­σί­α­σε το ΚΚΕ σε ειδι­κή ημε­ρί­δα. Να πολι­τι­κο­ποι­ή­σει την πάλη του, με κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία, ενά­ντια στον καπι­τα­λι­στι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης, όπου οι λαϊ­κές ανά­γκες και η ίδια η ανθρώ­πι­νη ζωή θυσιά­ζο­νται στο βωμό του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, για να γίνουν κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία η γη, τα μέσα παρα­γω­γής και οι υπο­δο­μές και με κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό και εργα­τι­κό έλεγ­χο να τεθούν στο σκο­πό της κάλυ­ψης των σύγ­χρο­νων και διευ­ρυ­νό­με­νων λαϊ­κών αναγκών».

***

Τρο­πο­λο­γία για κατε­δα­φί­σεις αυθαί­ρε­των κτι­σμά­των κατέ­θε­σε στη Βου­λή ο υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας Γιώρ­γος Στα­θά­κης. Υπό τον τίτλο: «Επεί­γου­σες ρυθ­μί­σεις για κατε­δα­φί­σεις αυθαί­ρε­των κτι­σμά­των σε αιγια­λό και δασι­κές εκτά­σεις», η τρο­πο­λο­γία κατα­τέ­θη­κε στο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας που συζη­τεί­ται στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής. Είναι πρό­δη­λη η προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να απο­σεί­σει τις ευθύ­νες της για την έλλει­ψη σχε­δί­ου αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας ανα­ζη­τώ­ντας «άλλο­θι» στα αυθαί­ρε­τα, για τα οποία μετά την τρα­γω­δία εκπο­νεί σχέ­δια κατε­δά­φι­σης, όπως φάνη­κε και στη σημε­ρι­νή συνέ­ντευ­ξη τύπου των αρμό­διων υπουργών.

Όπως ανέ­φε­ρε ο Γιώρ­γος Στα­θά­κης, οι κατε­δα­φί­σεις αυθαι­ρέ­των θα γίνουν σε περιο­χές που έχουν κηρυ­χθεί ανα­δα­σω­τέ­ες, σε ετοι­μόρ­ρο­πα κτί­ρια, σε ζώνη 500 μέτρων από την παρα­λία και σε ρέμα­τα. Όπως είπε η τρο­πο­λο­γία επι­τρέ­πει και τις απευ­θεί­ας ανα­θέ­σεις κατε­δα­φί­σε­ων μέχρι του ποσού των 135.000 ευρώ.

Νωρί­τε­ρα από το βήμα της Βου­λής ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος, Σωκρά­της Φάμελ­λος δήλω­σε πως είναι δια­κα­τε­χό­με­νη δημό­σια δασι­κή έκτα­ση, που έχει κρι­θεί υπέρ του Δημο­σί­ου, είναι το οικό­πε­δο στο οποίο πέθα­ναν 27 άνθρω­ποι στην πολύ­νε­κρη πυρ­κα­γιά στο Μάτι. Πρό­σθε­σε ότι το συγκε­κρι­μέ­νο κομ­μά­τι γης είναι χαρα­κτη­ρι­σμέ­νο ως ζώνη εξυ­πη­ρέ­τη­σης λουο­μέ­νων και απα­γο­ρεύ­ε­ται επ’ αυτού η ανέ­γερ­ση πρώ­της ή δεύ­τε­ρης κατοικίας.

Επι­πλέ­ον όπως είπε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός, η έκτα­ση αυτή έχει αυθαί­ρε­τα κτί­σμα­τα που δεν έχουν τακτο­ποι­η­θεί με κανέ­να νόμο από τους ισχύ­ο­ντες από το 1977. Ανέ­φε­ρε ακό­μα ότι έχει παρα­βεί τη νομο­θε­σία του 1337/83 νόμου Τρί­τση περί περι­φρά­ξε­ων σε από­στα­ση 500 μέτρων από τον αιγια­λό και έχει περι­τοι­χί­σει και τη δημό­σια ζώνη μετα­ξύ του αιγια­λού και παραλίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο