Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσο­τά­κης αντι­λαμ­βα­νό­με­νος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του έχει πάρει την “μπου­κιά απ’ το στό­μα”, υπερ­θε­μα­τί­ζει σε αντι­λαϊ­κά μέτρα, προ­κει­μέ­νου να γίνει αυτός ο εκλε­κτός του κεφα­λαί­ου. Μόνο έτσι εξη­γεί­ται η πρό­τα­σή του για 7ημερη εργα­σία, δήθεν με τη θέλη­ση των εργα­ζο­μέ­νων, όταν όλοι γνω­ρί­ζουν πως ο αυταρ­χι­σμός και η τρο­μο­κρα­τία στους χώρους δου­λειάς εκβιά­ζει αυτή τη “θέλη­ση” των εργα­ζο­μέ­νων» ανα­φέ­ρει σχό­λιο του ΚΚΕ για τη συνέ­ντευ­ξη του Κ. Μητσοτάκη.

«Βεβαί­ως, ο μόνος που δεν θα πρέ­πει να εκπλήσ­σε­ται, με αυτή την εξέ­λι­ξη, είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, για­τί η κατάρ­γη­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας σε μια σει­ρά κλά­δους, που σημαί­νει 7ημερη εργα­σία, έχει τη δική του απο­φα­σι­στι­κή σφρα­γί­δα. Οι εργα­ζό­με­νοι να γυρί­σουν την πλά­τη και στους δύο, οι οποί­οι κόβουν και ράβουν τα μέτρα σε βάρος του» κατα­λή­γει το σχό­λιο του κόμματος.

***

Κυρ. Μητσοτάκης: Ελπίζει ότι το κεφάλαιο θα επιλέξει το «αυθεντικό προϊόν»

Την ελπί­δα του ότι οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι «θα προ­τι­μή­σουν το αυθε­ντι­κό προ­ϊ­όν και όχι την αντι­γρα­φή» σε ό,τι αφο­ρά τα μέτρα στή­ρι­ξής τους με επι­πλέ­ον φορο­α­παλ­λα­γές και άλλα προ­νό­μια, προ­κει­μέ­νου να μεγα­λώ­σει η «πίτα» της κερ­δο­φο­ρί­ας τους, εξέ­φρα­σε στη δια­κα­να­λι­κή συνέ­ντευ­ξη Τύπου που πραγ­μα­το­ποί­η­σε το μεση­μέ­ρι της Κυρια­κής ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.

Ερω­τώ­με­νος για το πακέ­το μέτρων που εξήγ­γει­λε ο πρω­θυ­πουρ­γός και για την υπο­τι­θέ­με­νη 13η σύντα­ξη, που χαρα­κτή­ρι­σε «απο­νε­νοη­μέ­νο διά­βη­μα», ο Κυρ. Μητσο­τά­κης έσπευ­σε, όπως και η κυβέρ­νη­ση, να παρου­σιά­σει την ανά­πτυ­ξη της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας ως προ­ϋ­πό­θε­ση και για τα όποια ψίχου­λα στο λαό, λέγο­ντας πως «το ζήτη­μα δεν είναι να κρα­τά­με ανθρώ­πους εξαρ­τη­μέ­νους από τα επι­δό­μα­τα» και πως το σημα­ντι­κό είναι να εξη­γη­θεί στους συντα­ξιού­χους «πως αν δεν παρά­γου­με, δεν μπο­ρού­με να έχου­με πόρους», ενώ κοκο­ρο­μα­χώ­ντας για το ποιος μπο­ρεί να «εγγυ­η­θεί» την πολι­τι­κή πτω­χο­κο­μεί­ου της ΕΕ, την άλλη όψη της πολι­τι­κής προς όφε­λος του κεφα­λαί­ου που από κοι­νού υπη­ρε­τούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημεί­ω­σε πως «το ελά­χι­στο εγγυ­η­μέ­νο εισό­δη­μα είναι πολι­τι­κή της ΝΔ», επα­να­φέ­ρο­ντας τα περί αύξη­σής του με μια κυβέρ­νη­ση ΝΔ.

Παράλ­λη­λα δεσμευό­με­νος ότι θα συνε­χί­σει την επέ­κτα­ση της εργα­σια­κής ζού­γκλας από εκεί που την αφή­νει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η ΝΔ ανα­γνω­ρί­ζει «ότι είμα­στε σε ένα κόσμο που αλλά­ζει και εργα­ζό­με­νοι, επι­χει­ρή­σεις και κρά­τος πρέ­πει να προ­σαρ­μο­στούν σε αυτή τη νέα πραγ­μα­τι­κό­τη­τα», όχι μόνο επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ως παρά­δειγ­μα την επέ­κτα­ση του 8ωρου και την εργα­σία απ’ το σπί­τι, αλλά και φέρ­νο­ντας ως παρά­δειγ­μα αυτό μιας επι­χεί­ρη­σης που «με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη των εργα­ζό­με­νων συμ­φω­νεί να πάει από 5ήμερο σε 7ήμερο»!

Την ίδια ώρα και επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι και οι υπό­λοι­πες λαϊ­κές ανά­γκες δεν χωρά­νε στην ανά­πτυ­ξη του κεφα­λαί­ου που από κοι­νού υπη­ρε­τούν, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, ερω­τώ­με­νος για την τρα­γω­δία στο Μάτι, έλε­γε πως «ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός έχει μεγά­λες ανε­πάρ­κειες και αν έλε­γα πως μπο­ρώ να τον φτιά­ξω αμέ­σως, θα έλε­γα ψέμα­τα», αλλά ότι τάχα του είναι «αδια­νό­η­το» ότι «ένα χρό­νο μετά την τρα­γω­δία στο Μάτι δεν έχει γίνει τίπο­τα. Το πλαί­σιο της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας είναι ακρι­βώς το ίδιο».

Κατά τ’ άλλα, στη γνω­στή γραμ­μή της ΝΔ για έντα­ση της κατα­στο­λής, ο πρό­ε­δρος της ΝΔ παρου­σί­α­σε την «απο­κα­τά­στα­ση» της ασφά­λειας ως «από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα», ενώ είπε πως μια κυβέρ­νη­ση ΝΔ θα πάρει μέτρα όπως την πρό­σλη­ψη 1.500 αστυ­νο­μι­κών, την επα­να­σύ­στα­ση της ομά­δας ΔΕΛΤΑ κ.ο.κ.

Παράλ­λη­λα, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η ΝΔ είναι «ζυγι­σμέ­νη — στοι­χι­σμέ­νη» στους στό­χους της «γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης» της αστι­κής τάξης, όπως αυτοί περ­νά­νε μέσα από την υπη­ρέ­τη­ση των ευρω­α­τλα­ντι­κών σχε­δί­ων στην περιο­χή, και ερω­τη­θείς για το αν η ΝΔ θα θέσει βέτο στην εντα­ξια­κή πορεία της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας στην ΕΕ, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης είπε ότι «θα το εξε­τά­σου­με ανά­λο­γα με τις συν­θή­κες», προ­σθέ­το­ντας ότι «με πολύ αυστη­ρή ερμη­νεία» η συμ­φω­νία των Πρε­σπών δεν αφή­νει περι­θώ­ρια για βέτο.

Ενώ σε ό,τι αφο­ρά την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, παρου­σί­α­σε και εκεί­νος τη συμ­με­το­χή στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις ως τάχα «ασπί­δα» απέ­να­ντί της, λέγο­ντας πως «θέλου­με καλές σχέ­σεις με την Τουρ­κία, αλλά δεν μπο­ρού­με να δεχτού­με ανα­θε­ω­ρη­τι­κή πολι­τι­κή και με όλες τις δυνά­μεις θα επι­στρα­τεύ­σου­με την ΕΕ να στα­θεί στο πλευ­ρό μας. Αν αυτό σημαί­νει κλι­μά­κω­ση των κυρώ­σε­ων από την πλευ­ρά της ΕΕ, τότε αυτό πρέ­πει να γίνει».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο