Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Μητσοτάκη στον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα

Μονα­δι­κή λύση είναι η διεκ­δί­κη­ση άμε­σων μέτρων ανα­κού­φι­σης για την ακρί­βεια και η σχε­δια­σμέ­νη αξιο­ποί­η­ση όλων των εγχώ­ριων πηγών Ενέρ­γειας, σημειώ­νει το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχο­λιά­ζο­ντας τις δηλώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού από τον σταθ­μό LNG στη Ρεβυθούσα.

Ανα­φέ­ρει:

«Η κυβέρ­νη­ση, με αφορ­μή και τις κυρώ­σεις στη Ρωσία, προ­ω­θεί το πανά­κρι­βο αμε­ρι­κα­νι­κό LNG, που θα πλη­ρώ­σει ο ελλη­νι­κός λαός, τη στιγ­μή που οι Έλλη­νες εφο­πλι­στές θα θησαυ­ρί­σουν από τη μετα­φο­ρά του.

Όλα αυτά καταρ­ρί­πτουν το παρα­μύ­θι ότι η ενερ­γεια­κή ακρί­βεια απο­τε­λεί “εισα­γό­με­νο πρό­βλη­μα”, που επα­νέ­λα­βε σήμε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός, αφού όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις εφάρ­μο­σαν πιστά την πολι­τι­κή της “απε­λευ­θέ­ρω­σης” και της κατ’ όνο­μα “πρά­σι­νης μετά­βα­σης” ‑με αιχ­μές την απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση, τα χρη­μα­τι­στή­ρια Ενέρ­γειας και ρύπων κλπ.- μετα­τρέ­πο­ντας το φυσι­κό αέριο σε στρα­τη­γι­κό καύ­σι­μο μετάβασης.

Η διεκ­δί­κη­ση άμε­σων μέτρων ανα­κού­φι­σης για τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση των τιμών σε ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και Ενέρ­γεια, αλλά και η σχε­δια­σμέ­νη αξιο­ποί­η­ση όλων των εγχώ­ριων πηγών Ενέρ­γειας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του λιγνί­τη, είναι η μονα­δι­κή λύση για την αντι­με­τώ­πι­ση της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας και την εξα­σφά­λι­ση ενερ­γεια­κής επάρκειας».

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη Ρεβυθούσα

Παρα­δο­χή ότι δεν επαρ­κούν τα δήθεν μέτρα της κυβέρ­νη­σης για την ακρί­βεια συνι­στά η δήλω­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη για «πρό­σθε­τα μέτρα», που όμως και αυτά τα περιό­ρι­σε, αφού κρι­τή­ριό τους θα είναι τα «δημο­σιο­νο­μι­κά περι­θώ­ρια» που πάντο­τε είναι εξαι­ρε­τι­κά στε­νά για τις λαϊ­κές ανά­γκες και ιδιαί­τε­ρα ευρύ­χω­ρα για τις ανά­γκες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Επι­σκε­πτό­με­νος της εγκα­τα­στά­σεις του τερ­μα­τι­κού σταθ­μού Υγρο­ποι­η­μέ­νου Φυσι­κού Αερί­ου (LNG) στο νησί της Ρεβυ­θού­σας, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης ανέ­φε­ρε ότι ζήτη­σε να υπάρ­ξει «ευρω­παϊ­κή απά­ντη­ση» στην «πρω­το­φα­νή έκρη­ξη στις τιμές φυσι­κού αερί­ου» και πρό­σθε­σε ότι αν δεν υπάρ­ξει, τότε η κυβέρ­νη­ση «είναι έτοι­μη να λάβει σημα­ντι­κά πρό­σθε­τα μέτρα έτσι ώστε να απορ­ρο­φή­σει όσο μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό της αύξη­σης των λογα­ρια­σμών της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας αυτό είναι δυνα­τό και επι­τρε­πτό από τα δημο­σιο­νο­μι­κά περιθώρια».

Επι­πλέ­ον για να κρύ­ψει τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, και μαζί και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, φόρ­τω­σε την ακρί­βεια σε εξω­γε­νείς παρά­γο­ντες, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι το «πρό­βλη­μα είναι εισα­γό­με­νο». Ωστό­σο, οι πολι­τι­κές της απε­λευ­θέ­ρω­σης της αγο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, η «πρά­σι­νη μετά­βα­ση» με καύ­σι­μο το εισα­γό­με­νο φυσι­κό αέριο και η εγκλη­μα­τι­κή απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση, που ακο­λού­θη­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις, έφε­ρε τον λαό αντι­μέ­τω­πο με το «τσου­νά­μι» της ακρίβειας.

Επι­πλέ­ον, στό­χος του πρω­θυ­πουρ­γού ήταν να κατα­δεί­ξει ότι πορεύ­ε­ται και στα Ενερ­γεια­κά με βάση τους σχε­δια­σμούς των ΝΑΤΟι­κών στη σύγκρου­ση με τη Ρωσία και την Κίνα. Στο πλαί­σιο αυτό προ­τάσ­σει την τρο­φο­δο­σία της χώρας με υγρο­ποι­η­μέ­νο φυσι­κό αέριο από τις ΗΠΑ, που θα μετα­φέ­ρουν Έλλη­νες εφο­πλι­στές, ένα­ντι του ρωσι­κού φυσι­κού αερίου.

Ισχυ­ρί­στη­κε ότι είναι κρί­σι­μο με το υγρο­ποι­η­μέ­νο φυσι­κό αέριο να πετύ­χου­με διεύ­ρυν­ση πηγών στην τρο­φο­δο­σία και ανέ­φε­ρε ότι τόσο η Ρεβυ­θού­σα όσο και ο πλω­τός σταθ­μός στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη παί­ζουν καθο­ρι­στι­κό ρόλο.

902.gr

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο