Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο των δικηγόρων της οικογένειας του 18χρονου Ρομά για τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου

Οι σημε­ρι­νές ανα­κοι­νώ­σει Θεο­δω­ρι­κά­κου «όχι μόνο δεν ανα­γνω­ρί­ζουν αυτό το φιά­σκο, αλλά του­να­ντί­ον το συγκα­λύ­πτουν και το νομι­μο­ποιούν» επι­ση­μαί­νουν σε ανα­κοί­νω­σή τους οι δικη­γό­ροι της οικο­γέ­νειας του 18χρονου Νίκου που δολο­φο­νή­θη­κε στο Πέραμα.

Ταυ­τό­χρο­να προει­δο­ποιούν πως «η ευθύ­νη για ό,τι ακο­λου­θή­σει ανή­κει πλέ­ον στα χέρια των πολι­τι­κών προϊ­στα­μέ­νων της ΕΛΑΣ και στις κεφα­λές της κυβέρνησης».

Η ανακοίνωση

Το επι­χει­ρη­σια­κό φιά­σκο της ΕΛΑΣ στο Πέρα­μα, που κατέ­λη­ξε στην ανθρω­πο­κτο­νία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπά­νη, έχει κατα­νοη­θεί από ολό­κλη­ρη την ελλη­νι­κή κοινωνία.

Οι σημε­ρι­νές ανα­κοι­νώ­σεις του Υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Τάκη Θεο­δω­ρι­κά­κου υπό τον πομπώ­δη τίτλο «Μεταρ­ρυθ­μί­σεις στην Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία», όχι μόνο δεν ανα­γνω­ρί­ζουν αυτό το φιά­σκο, αλλά του­να­ντί­ον το συγκα­λύ­πτουν και το νομι­μο­ποιούν. Ο Υπουρ­γός δεν προ­χώ­ρη­σε ούτε καν στο στοι­χειώ­δες: στη θέση σε δια­θε­σι­μό­τη­τα των επτά αστυ­νο­μι­κών που πυρο­βό­λη­σαν 36 του­λά­χι­στον σφαί­ρες, σε κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή, στους θώρα­κες δύο νεα­ρών ατό­μων. Ας το ακού­σει η ελλη­νι­κή κοι­νω­νία: οι αστυ­νο­μι­κοί αυτοί κυκλο­φο­ρούν ελεύ­θε­ροι, ένστο­λοι, ένο­πλοι και επικίνδυνοι.

Και μάλι­στα, αυτό θα συμ­βεί με κατεύ­θυν­ση του Υπουρ­γού για περισ­σό­τε­ρες «κατα­διώ­ξεις» και με ευθεία στο­χο­ποί­η­ση «ομά­δων υψη­λής παρα­βα­τι­κό­τη­τας». Το πέρα­σμα από τον κολα­σμό της εγκλη­μα­τι­κής πρά­ξης στη στο­χο­ποί­η­ση ομά­δων πλη­θυ­σμού (οι Ρομά είναι μία από αυτές) συνι­στά ορι­στι­κό δια­ζύ­γιο της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας με τις βασι­κές ορί­ζου­σες του κρά­τους δικαί­ου. Δεν υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία ότι η Ελλη­νι­κή Δημο­κρα­τία θα λογο­δο­τή­σει σε διε­θνή φόρα και δικαιο­δο­τι­κά όργα­να για τη συστη­μα­το­ποί­η­ση της αστυ­νο­μι­κής αυθαι­ρε­σί­ας. Μέχρι τότε, όμως, δυστυ­χώς είναι προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο ότι θα υπάρ­ξουν παρό­μοια περι­στα­τι­κά που θα κατα­λή­ξουν ξανά σε θανάτους.

Η ευθύ­νη για ό,τι ακο­λου­θή­σει ανή­κει πλέ­ον στα χέρια των πολι­τι­κών προϊ­στα­μέ­νων της ΕΛΑΣ και στις κεφα­λές της κυβέρ­νη­σης. Από την πλευ­ρά μας, θα συνε­χί­σου­με να αξιώ­νου­με δικαιο­σύ­νη για την οικο­γέ­νεια του δολο­φο­νη­μέ­νου από όπλα αστυ­νο­μι­κών Νίκου Σαμπάνη.

Ηλί­ας Γιαν­νό­που­λος, δικη­γό­ρος, νομι­κός σύμ­βου­λος της Ελλαν Πασ­σε και δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας του Ν. Σαμπάνη,
Θανά­σης Καμπα­γιάν­νης, δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας του Ν. Σαμπάνη,
Αλε­ξάν­δρα Καρα­γιάν­νη, δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας του Ν. Σαμπάνη.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο