Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σωτήρης Τσιόδρας: Βέβαιο το δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη — Τρία νέα κρούσματα — Δύο θάνατο

Tρία νέα κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού SARS-CoV‑2 στη χώρα μας ανα­κοί­νω­σε ο Σωτή­ρης Τσιό­δρας, εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για τον νέο κορο­νο­ϊό. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των είναι 2.853, εκ των οποί­ων το 55% αφο­ρά άνδρες.

Από το σύνο­λο των κρου­σμά­των τα 612 (21,5%) θεω­ρού­νται σχε­τι­ζό­με­να με ταξί­δι από το εξω­τε­ρι­κό και 1.436 (50%) είναι σχε­τι­ζό­με­να με ήδη γνω­στό κρούσμα.

Δια­σω­λη­νω­μέ­νοι νοση­λεύ­ο­νται 21 άνθρω­ποι. Η διά­με­ση ηλι­κία τους είναι 72 ετών. 8 (38%) είναι γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. Το 95,2% έχει υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή είναι ηλι­κιω­μέ­νοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλ­θει 98 ασθενείς.

Τέλος, έχου­με δύο ακό­μα κατα­γε­γραμ­μέ­νους θανά­τους και 168 θανά­τους συνο­λι­κά στη χώρα. Οι 49 ήταν γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες.

Η διά­με­ση ηλι­κία των θανό­ντων ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή/και ηλι­κία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνο­λι­κά ελεγ­χθεί 140.075 κλι­νι­κά δείγματα.

Ο Σ. Τσιό­δρας ανα­φέρ­θη­κε σε ελλη­νι­κή μελέ­τη από πανε­πι­στη­μια­κούς του ΕΚΠΑ που έδει­ξε σημα­ντι­κή έκπτω­ση των οσφρη­τι­κών λει­τουρ­γιών σε ενή­λι­κες ασθε­νείς με την νέα νόσο. Η μελέ­τη χρη­σι­μο­ποί­η­σε αντι­κει­με­νι­κό τρό­πο μέτρη­σης οσφρη­τι­κής δυσλει­τουρ­γί­ας με ειδι­κά τεστ και ανί­χνευ­σε δια­τα­ρα­χές της όσφρη­σης σε 64% των ασθε­νών. Σημεί­ω­σε ότι οι κορο­νοϊ­οί προ­σβά­λουν το οσφρη­τι­κό επι­θή­λιο λόγω της αυξη­μέ­νης έκφρα­σης που παρου­σιά­ζει στον υπο­δο­χέα 2. Πρό­σθε­σε ότι «νέα ευρή­μα­τα από την Νέα Υόρ­κη υπο­στη­ρί­ζουν πως τα παι­διά έχουν μειω­μέ­νη έκφρα­ση του υπο­δο­χέα 2 στην μύτη. Δηλα­δή παρά­γουν σημα­ντι­κά μικρό­τε­ρες ποσό­τη­τες αυτής της πρω­τε­ΐ­νης που χρη­σι­μο­ποιεί ο ιός για να μπει στον οργα­νι­σμό μας. Ο βλεν­νο­γό­νος της μύτης είναι από τις πρώ­τες εστί­ες της λοί­μω­ξης στον οργα­νι­σμό». Στη μελέ­τη που εξέ­τα­σε ανθρώ­πους ηλι­κί­ας 4–60 ετών, η χαμη­λό­τε­ρη έκφρα­ση του γονι­δί­ου για την παρα­γω­γή αυτού του ενζύ­μου ήταν στα μικρά παι­διά. Και προ­ο­δευ­τι­κά αύξα­νε με την ηλικία.

Επί­σης ανα­φέρ­θη­κε σε μελέ­τη επι­στη­μό­νων από τη Βοστώ­νη η οποία προ­σπά­θη­σε να απα­ντή­σει στο ερώ­τη­μα αν οι άνθρω­ποι που έχουν μολυν­θεί από τον ιό, μπο­ρούν να επα­να­μο­λυν­θούν. Οι επι­στή­μο­νες χρη­σι­μο­ποί­η­σαν πει­ρα­μα­τό­ζωα, εννέα πιθή­κους, τα οποία ανέ­πτυ­ξαν συμ­πτώ­μα­τα της νόσου κι ένα μήνα μετά τους έδω­σαν άλλη μια δόση του ιού. Τις επό­με­νες δύο εβδο­μά­δες δια­πί­στω­σαν γρή­γο­ρα μειού­με­να επί­πε­δα του ιού στην μύτη των ζώων και σχε­δόν καθό­λου στους πνεύ­μο­νες. Όλα τα ζώα γρή­γο­ρα εμφά­νι­σαν μετά τη δεύ­τε­ρη έκθε­ση στον ιό τα αντι­σώ­μα­τα στο αίμα τους, όπως συμ­βαί­νει όταν έχου­με περά­σει μια ίωση.

Τόνι­σε πως θεω­ρεί­ται βέβαιο να υπάρ­ξει δεύ­τε­ρο κύμα και στην Ευρώ­πη και σημεί­ω­σε ότι μπαρ, πλοία, κρουα­ζιε­ρό­πλοια, δια­δρα­μά­τι­σαν κομ­βι­κό ρόλο στην επιδημία.

Από την πλευ­ρά του ο Νίκος Χαρ­δα­λιάς ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων ανα­φέρ­θη­κε στο επό­με­νο στά­διο της άρσης των μέτρων.

Από τη Δευ­τέ­ρα 25 Μάη επι­τρέ­πε­ται η από­φα­ση από και προς τα νησιά, ενώ ανοί­γουν και οι χώροι εστί­α­σης. Σημεί­ω­σε ότι τη Δευ­τέ­ρα ανα­μέ­νο­νται και οι ανα­κοι­νώ­σεις για τα δημο­τι­κά και νηπια­γω­γεία. Τα κέντρα δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης παι­διών και οι βρε­φο­νη­πια­κοί θα ακο­λου­θή­σουν τις απο­φά­σεις για τα δημο­τι­κά και νηπια­γω­γεία. Επί­σης, τις επό­με­νες ημέ­ρες θα υπάρ­ξουν και ανα­κοι­νώ­σεις για τη λει­τουρ­γία των κατασκηνώσεων.

Την 1η Ιού­λη, θα υπάρ­ξει πλή­ρης απε­λευ­θέ­ρω­ση των ταξι­διών προς την Ελλά­δα, αν και σημεί­ω­σε ότι θα υπάρ­ξουν εξαι­ρέ­σεις για κάποιες χώρες.

Ανα­φο­ρι­κά με τις πτή­σεις υπεν­θύ­μι­σε ότι η υφι­στά­με­νη δια­δι­κα­σία, το τεστ και η καρα­ντί­να, συνε­χί­ζε­ται μέχρι τις 21 Μάη. Παρα­τή­ρη­σε πως τα δεδο­μέ­να δεί­χνουν μεί­ω­ση, σχε­δόν εξα­φά­νι­ση των εισερ­χο­μέ­νων κρου­σμά­των. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανέ­φε­ρε ότι από τις 13 Μάη μέχρι χθες έχουν προ­σγειω­θεί στην Αθή­να 21 πτή­σεις με 2.236 επι­βαί­νο­ντες και μόνο ένα τεστ βγή­κε θετικό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο