Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σωτήρης Τσιόδρας: Με τους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ

Με τους εμβο­λια­σμούς έχου­με απο­φύ­γει περί­που 8.400 θανά­τους και 5.560 νοση­λεί­ες στις ΜΕΘ σύμ­φω­να με την ανά­λυ­ση της εμβο­λια­στι­κής προ­σπά­θειας στην πατρί­δα μας που παρου­σί­α­σε ο καθη­γη­τής Παθο­λο­γί­ας και Λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας της Ιατρι­κής Σχο­λής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επι­τρο­πής Εμπει­ρο­γνω­μό­νων του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Λοι­μώ­ξε­ων, Σωτή­ρης Τσιόδρας.

Τα εμβό­λια έχουν εξαι­ρε­τι­κή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα σχε­τι­κά με τη σοβα­ρή νόσο σε όλες τις ηλι­κί­ες, μειώ­νουν τον κίν­δυ­νο όχι μόνο στις μεγα­λύ­τε­ρες αλλά και στις μικρό­τε­ρες ηλι­κί­ες είπε ο κ. Τσιόδρας.

Υπάρ­χει μεί­ω­ση κατά 91% ή στο ένα δέκα­το από τον πλή­ρη εμβο­λια­σμό ένα­ντι θανά­του από Covid 19 για όλες τις ηλι­κί­ες, τόνισε.

Σε έκτα­κτες ανα­κοι­νώ­σεις για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λια­στι­κού προ­γράμ­μα­τος κατά του κορω­νοϊ­ού στην Ελλά­δα προ­χώ­ρη­σε σήμε­ρα ο καθη­γη­τής Παθο­λο­γί­ας και Λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας της Ιατρι­κής Σχο­λής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επι­τρο­πής Εμπει­ρο­γνω­μό­νων του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Εται­ρί­ας Λοι­μώ­ξε­ων, Σωτή­ρης Τσιό­δρας, παρου­σιά­ζο­ντας ελλη­νι­κή μελέ­τη για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβολίων.

Ο κ. Τσιό­δρας ανα­φέρ­θη­κε στη μετάλ­λα­ξη Δέλ­τα λέγο­ντας ότι προ Δέλ­τα η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λί­ων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλ­τα, από 71% έως 96%. Δια­τη­ρεί­ται, δηλα­δή, η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου και μετά τη Δέλ­τα περίοδο.

«Όσο αυξά­νει η εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη σε έναν πλη­θυ­σμό, αυξά­νο­νται τα κρού­σμα­τα και σε εμβο­λια­σμέ­νους. Αυτό όμως δεν σημαί­νει ότι το εμβό­λιο δεν είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό», τόνι­σε ο κ. Τσιό­δρας ξεκι­νώ­ντας την ενη­μέ­ρω­ση, σημειώ­νο­ντας πως «είναι λαν­θα­σμέ­νη η αντί­λη­ψη ότι τα εμβό­λια δεν λειτουργούν». 

Ο ίδιος παρου­σί­α­σε ανα­λυ­τι­κά στοι­χεία από τη μελέ­τη που έχει διε­νερ­γη­θεί από την έναρ­ξη των εμβο­λια­σμών στη χώρα, έως και τις 11 Οκτω­βρί­ου του 2021.

Η ανά­λυ­ση υλο­ποι­ή­θη­κε με τη συμ­βο­λή των συναρ­μο­δί­ων υπη­ρε­σιών υγεί­ας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρι­κής του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρ­νη­ση, την εθνι­κή επι­τρο­πή εμβο­λια­σμών και την εθνι­κή επι­τρο­πή εμπει­ρο­γνω­μό­νων και έγι­νε προ­κει­μέ­νου η χώρα να έχει τα δικά της συμπε­ρά­σμα­τα για τον εμβο­λια­σμό. Η μελέ­τη ανα­λύ­ει και σε τεχνι­κό επί­πε­δο και έχει δεδο­μέ­να εμβο­λια­σμού, που αφο­ρού­σαν τις σοβα­ρές νοσή­σεις, εκεί­νους που μπή­καν σε ΜΕΘ ή και κατέ­λη­ξαν και έγι­νε δια­σύν­δε­ση των δεδο­μέ­νων με τα στοι­χεία του εμβο­λια­σμού. Η ανά­λυ­ση έγι­νε και κατά εμβό­λιο και κατά ηλι­κια­κή ομά­δα, αλλά και τον πλή­ρη εμβο­λια­σμό. Οι υπο­λο­γι­σμοί έγι­ναν για κάθε εβδο­μά­δα για την περί­ο­δο της μελέτης. 

Εγι­ναν τρεις συγκρί­σεις μετα­ξύ των ατε­λώς εμβο­λια­σμέ­νων, για τις νοσή­σεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκρι­ση μετα­ξύ της περιό­δου προ της κυριαρ­χί­ας της μετάλ­λα­ξης Δ και μετά από αυτή. Παράλ­λη­λα, έγι­νε μελέ­τη για τους θανά­τους και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λί­ων. Ο κίν­δυ­νος θανά­του των εμβο­λια­σμέ­νων μειώ­θη­κε κατά 91%, δηλα­δή έπε­σε στο ένα δέκατο. 

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο