Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σωτήρης Τσιόδρας: 10 νέα κρούσματα, 1 θάνατος — Τέλος η ενημέρωση, επιστρέφει στα προηγούμενα καθήκοντά του

Δέκα νέα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού στη χώρα μας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Σωτή­ρης Τσιό­δρας, καθη­γη­τής λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας στην επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, με τα συνο­λι­κά κρού­σμα­τα να ανέρ­χο­νται σε 2.892.

Επι­πλέ­ον υπο­γράμ­μι­σε πως ο αριθ­μός των νεκρών ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 173, καθώς κατα­γρά­φη­κε ένας ακό­μη θάνα­τος. Από το σύνο­λο των κρου­σμά­των, τα 628 θεω­ρού­νται σχε­τι­ζό­με­να με ταξί­δι από το εξω­τε­ρι­κό και 1.644 είναι σχε­τι­ζό­με­να με ήδη γνω­στό κρού­σμα. Ήδη, σημεί­ω­σε ο καθη­γη­τής έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην Ελλά­δα πάνω από 160.000 τεστ για την ανί­χνευ­ση του ιού.

Όπως συμπλή­ρω­σε 18 άνθρω­ποι είναι πιο σοβα­ρά και νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας. Οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς τους ασθε­νείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υπο­κεί­με­νο νόσημα.

Συγκε­κρι­μέ­να, ανέ­φε­ρε, η διά­με­ση ηλι­κία τους είναι 69 ετών. Τέσ­σε­ρις είναι γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. To 89,5% έχει υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή είναι ηλι­κιω­μέ­νοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλ­θει 101 ασθενείς.

Από τα θύμα­τα, 52 ήταν γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. Η διά­με­ση ηλι­κία των θανό­ντων ήταν τα 76 έτη και το 94,8% είχε κάποιο υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή/και ηλι­κία 70 ετών και άνω.

Κάνο­ντας απο­λο­γι­σμό της μέχρι τώρα εξέ­λι­ξης της νόσου και της εφαρ­μο­γής των μέτρων στη χώρα μας επε­σή­μα­νε ότι, «βάση των μαθη­μα­τι­κών εκτι­μή­σε­ων είχα­με συνο­λι­κό ποσο­στό κρου­σμά­των κάτω από 1% του πλη­θυ­σμού. Σήμε­ρα, συνέ­χι­σε, έχουν κατα­γρα­φεί 173 θάνα­τοι. Με το καλύ­τε­ρο δυνα­τό σενά­ριο, δηλα­δή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστη­ρά περιο­ρι­στι­κά μέτρα, δηλα­δή μια μεί­ω­ση των επα­φών του πλη­θυ­σμού περί­που 10%, ο αριθ­μός των θανά­των θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανά­τους. Ενώ με μία μεί­ω­ση των επα­φών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνα­τοι», υπογράμμισε.

Παράλ­λη­λα ανα­κοί­νω­σε ότι στα­δια­κά θα επι­στρέ­ψει στα καθή­κο­ντά του, στους ασθε­νείς του και στους φοι­τη­τές του στο Πανε­πι­στή­μιο. Ολο­κλη­ρώ­νο­ντας ανά­φε­ρε ότι η επι­φυ­λα­κή και η εγρή­γορ­ση για τυχόν β’ κύμα κορο­νοϊ­ού είναι πολύ σημα­ντι­κές. Πλέ­ον, κατέ­λη­ξε δεν χρειά­ζε­ται η καθη­με­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση. Θα γίνε­ται μέχρι το τέλος του Μάη καθη­με­ρι­νή γρα­πτή ενη­μέ­ρω­ση και από τον Ιού­νη ‑αν όλα πάνε καλά- η ενη­μέ­ρω­ση για τον κορο­νο­ϊό θα είναι εβδομαδιαία.

Το άνοιγ­μα των δημο­τι­κών σχο­λεί­ων, των νηπια­γω­γεί­ων και των παι­δι­κών σταθ­μών, από Δευ­τέ­ρα 1 έως 26 Ιού­νη επα­νέ­λα­βε ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, στη σημε­ρι­νή ενημέρωση.

Επί­σης, επα­νέ­λα­βε τους όρους που θα λει­τουρ­γή­σουν, όπου θα είναι προ­αι­ρε­τι­κή η χρή­ση μάσκας από μαθη­τές κι εκπαιδευτικούς.

Για τα σχο­λεία, υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα απου­σί­ας των μαθη­τών, με μία απλή δήλω­ση του γονέα, ότι στο σπί­τι υπάρ­χει άτο­μο που ανή­κει σε ευπα­θή ομάδα.

Κλεί­νο­ντας ο Ν. Χαρ­δα­λιάς επα­νέ­λα­βε ότι ο κορο­νο­ϊ­ός δεν έφυ­γε, συνε­χί­ζει να υπάρ­χει, γι’ αυτό χρειά­ζε­ται πει­θαρ­χία και ατο­μι­κή ευθύ­νη για τη λήψη μέτρων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο