Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σωτ. Τσίοδας: 40 νέα κρούσματα, 4 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σαρά­ντα νέα κρού­σμα­τα του κορω­νοϊ­ού στην Ελλά­δα. ανα­κοί­νω­σε την Παρα­σκευή ο αρμό­διος εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, καθη­γη­τής Σωτή­ρης Τσί­ο­δας, σημειώ­νο­ντας πως τα 35 εξ αυτών σχε­τί­ζο­νται με συρ­ροή γνω­στών κρου­σμά­των (σ.σ. στο συνοι­κι­σμό Νέα Σμύρ­νη της Λάρι­σας).

Συνο­λι­κά τα κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται σε 2.810.

Παράλ­λη­λα, γνω­στο­ποι­ή­θη­καν τέσ­σε­ρις θάνα­τοι το τελευ­ταίο 24ωρο, με τον αριθ­μό των νεκρών να φτά­νει τους 160.

Δια­σω­λη­νω­μέ­νοι παρα­μέ­νουν 23 ασθε­νείς, ενώ 90 έχουν εξέλ­θει από τις ΜΕΘ.

Συνο­λι­κά έχουν ελεγ­χθεί 120.015 κλι­νι­κά δείγματα.

«Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί»

Ο κ. Τσιό­δρας έκρου­σε τον κώδω­να του κιν­δύ­νου σχε­τι­κά με την έξαρ­ση κρου­σμά­των σε ευπα­θείς όμά­δες, όπως σε οικι­σμούς Ρομά. «Οι επι­δη­μί­ες σε συγκε­κρι­μέ­νους χώρους όπου δεν τηρού­νται οι κανό­νες ευνο­ού­νται. Ο ιός κερ­δί­ζει έδα­φος. Δεν έχει εξα­φα­νι­στεί. Εστί­ες με ευά­λω­τους πλη­θυ­σμούς όπως οικι­σμοί Ρομά απαι­τούν ειδι­κή δια­χεί­ρι­ση», ανέ­φε­ρε, προ­σθέ­το­ντας: «Κρα­τή­σα­με την κυκλο­φο­ρία του ιού σε χαμη­λά επί­πε­δα και σιγά-σιγά σβή­νει, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί»

Για τα τεστ αντισωμάτων

Σχε­τι­κά με τη χρή­ση τεστ αντι­σω­μά­των, υπο­στή­ρι­ξε πως αυτή τη στιγ­μή δεν μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για διά­γνω­ση. «Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευ­δή απο­τε­λέ­σμα­τα. Δεν συγκρί­νο­νται με τα μορια­κά τεστ».

Στη συνέ­χεια, ανα­φέρ­θη­κε στη χρή­ση εμβο­λί­ων κατά προ­τε­ραιό­τη­τα. Όπως ξεκα­θά­ρι­σε: «Δεν υπάρ­χει χώρος για κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες, όλα τα έθνη πρέ­πει να έχουν ισό­τι­μη πρό­σβα­ση σε οποια­δή­πο­τε εξέ­λι­ξη αφο­ρά στον νέο ιό. Δεν θα γίνει αντι­κεί­με­νο δια­πραγ­μά­τευ­σης το εμβόλιο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο