Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σωτ. Τσιόδρας: Τα φάρμακα δεν έπιασαν όσο έπρεπε — Μέτρα ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Στην ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων για τν εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας στη χώρα μας συμ­με­τεί­χε σήμε­ρα — «κατ’ εξαί­ρε­ση» όπως είπε- ο Σωτή­ρης Τσιό­δρας, λοι­μω­ξιο­λό­γος του ΕΟΔΥ.

Ο Σωτ. Τσιό­δρας εμφα­νί­στη­κε ξανά στην ενη­μέ­ρωβ­ση μαζί με τον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Νίκο Χαρ­δα­λιά (που ανα­κοί­νω­σε νέα μέτρα), μετά από περί­που δύο μήνες. Μίλη­σε για ανη­συ­χία της Επι­τρο­πής Εμπει­ρο­γνω­μό­νων και πως αυξά­νε­ται ο αριθ­μός των κρου­σμά­των λόγω των περισ­σό­τε­ρων και στο­χευ­μέ­νων ελέγ­χων, τη συρ­ροή ασθε­νών, την αύξη­ση των μετα­κι­νή­σε­ων και την αύξη­ση της μετα­δο­τι­κό­τη­τας λόγω μη χρή­σης μέτρων ασφα­λεί­ας και μεγά­λου συγ­χρω­τι­σμού. Παράλ­λη­λα είπε πως αυξά­νε­ται η προσβο­λή ατό­μων νεό­τε­ρης ηλι­κί­ας και πως τα φάρ­μα­κα δεν έπια­σαν όσο έπρε­πε. Υπάρ­χει «ελπί­δα για ένα ασφα­λές εμβό­λιο. Δεν σημαί­νει πως είναι σίγου­ρα εμβό­λιο αλλά για πρώ­τη φορά στα παγκό­σμια χρο­νι­κά φτά­σα­με σε αυτές τις τελευ­ταί­ου στα­δί­ου μελέ­τες πάρα πολύ γρή­γο­ρα. Το εμβό­λιο πρέ­πει να είναι ασφα­λές και απο­τε­λε­σμα­τι­κό» και στά­θη­κε στα κρού­σμα­τα στους γάμους (45 μέχρι στιγ­μής από το γάμο στους Αμπε­λό­κη­πους Θεσ­σα­λο­νί­κης και 22 μέχρι στιγ­μής από την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη) και τους «θετι­κούς» εργα­ζό­με­νους στο εργο­στά­σιο επε­ξερ­γα­σί­ας κρε­ά­των στην Καβά­λα που έφτα­σαν τους 35.

Για τα πλοία, ο Δ. Τσιό­δρας δήλω­σε ότι η επι­στη­μο­νι­κή επι­τρο­πή πριν 15 μέρες είχε προ­τεί­νει αύξη­ση της πλη­ρό­τη­τας με άλλα επι­δη­μιο­λο­γι­κά στοι­χεία. Πρό­σθε­σε ότι «η εικό­να αλλά­ζει» και οι επι­στή­μο­νες «επα­να­το­πο­θε­τού­μα­στε», ωστό­σο όπως είπε «η κυβέρ­νη­ση αποφασίζει».

Παράλ­λη­λα, ο καθη­γη­τής λοι­μο­ξιω­λο­γί­ας επε­σή­μα­νε πως από την επι­δη­μιο­λο­γι­κή καμπύ­λη παρα­τη­ρεί­ται πως υπάρ­χει μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό κρου­σμά­των από το εξω­τε­ρι­κό, κάτι που είναι λογι­κό με το άνοιγ­μα των συνόρων.

Είπε πως είναι θετι­κό ότι δεν υπάρ­χει πίε­ση στο Σύστη­μα Υγεί­ας. Ζήτη­σε μεγά­λη επα­γρύ­πνη­ση για­τί «η κατά­στα­ση μπο­ρεί γρή­γο­ρα να μας ξεφύ­γει» και πως η μετα­δο­τι­κό­τη­τα τις τελευ­ταί­ες μέρες είναι στο δεί­κτη 1.

ΕΟΔΥ: 121 νέα κρού­σμα­τα – Πού εντοπίζονται

Σε καραντίνα όσοι έρχονται από Αλβανία μετά τις 16 Αυγούστου

Στα μέτρα που λαμ­βά­νο­νται από εδώ και πέρα, ανα­φέρ­θη­κε κατά τη διάρ­κεια της κοι­νής ανα­κοί­νω­σης των νέων κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού στη χώρα, ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκε­κρι­μέ­να είπε πως από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ. θα κλεί­νει ο συνο­ρια­κός σταθ­μός της Κακ­κα­βιάς ενώ από τη Δευ­τέ­ρα θα υπάρ­χει μόνι­μο κλι­μά­κιο του ΕΟΔΥ με προ­σω­πι­κό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων. Παράλ­λη­λα, όσοι εισέρ­χο­νται από την Αλβα­νία, από τις 16 Αυγού­στου, υπο­χρε­ού­νται να μπαί­νουν σε επτα­ή­με­ρη καραντίνα.

Επί­σης, παρα­τεί­νε­ται το μέτρο των 100 ατό­μων σε κοι­νω­νι­κές εκδη­λώ­σεις έως το τέλος Αυγού­στου (και αφο­ρά τόσο το χώρο τελε­τών όσο και τις δεξιώ­σεις), θα γίνο­νται πιο στο­χευ­μέ­νοι έλεγ­χοι σε εργα­στή­ρια τρο­φί­μων με κλι­μά­κια του ΕΟΔΥ και του ΕΦΕΤ αλλά και πως θα υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα περιο­ρι­σμού ωρα­ρί­ου λει­τουρ­γί­ας ορι­σμέ­νων νυχτε­ρι­νών κέντρων σε τοπι­κή κλί­μα­κα σε συνεν­νό­η­ση με τη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Επι­πλέ­ον υπεν­θύ­μι­σε την υπο­χρέ­ω­ση χρή­σης μάσκας σε κατα­στή­μα­τα και πλοία.

Τέλος, ανέ­φε­ρε πως ακό­μα η κατά­στα­ση είναι δια­χει­ρί­σι­μη και πως στις 15 Αυγού­στου θα φανεί η πορεία του κορο­νοϊ­ού στη χώρα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο