Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σωτ. Τσιόδρας: 21 νέα κρούσματα, ένας νέος θάνατος

Οι θάνα­τοι κατα­γρά­φο­νται με βάση τα ευρω­παϊ­κά δεδο­μέ­να, ανέ­φε­ρε από­ψε ο κος Τσιό­δρας στην καθιε­ρω­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση και είπε εμφα­τι­κά «δεν κρύ­βου­με, δεν υπο­κα­τα­γρά­φου­με τους θανά­τους». Ανα­φε­ρό­με­νος στον ευρω­παϊ­κό αλλά και ελλη­νι­κό τρό­πο κατα­γρα­φής τους είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Δεν πρό­κει­ται για μια επι­νό­η­ση δικιά μου, αν είναι δυνα­τόν. Οι ευρω­παϊ­κές χώρες και η Ελλά­δα ακο­λου­θούν κοι­νή γραμ­μή. Δεν υπήρ­ξε σε εμάς υπο­ε­κτί­μη­ση του φαι­νο­μέ­νου», συμπλή­ρω­σε και κατέ­λη­ξε λέγο­ντας «δεν εξυ­πη­ρε­τού­με καμία σκο­πι­μό­τη­τα. Το ποσο­στό των θανό­ντων είχαν σχε­δόν όλοι την τυπι­κή εικό­να σοβα­ρής πνευ­μο­νί­ας» που συνά­δει με την τυπι­κή έκφρα­ση των σοβα­ρών περι­στα­τι­κών της νόσου με κορο­νο­ϊό. Ερω­τη­θείς ο κος Τσιό­δρας για το αν μπο­ρού­με να υπο­λο­γί­σου­με τη διείσ­δυ­ση του ιού στο σύνο­λο του πλη­θυ­σμού είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι διε­θνώς «δεν ξέρου­με σε τι ποσο­στό έχει διεισ­δύ­σει στην κοι­νό­τη­τα. Όλοι μιλούν για ένα ποσο­στό γύρω στο 10%. Υπάρ­χει τερά­στια επι­στη­μο­νι­κή αβε­βαιό­τη­τα και είναι ένας ιός επι­κίν­δυ­νος που δεν δεί­χνει να μειώ­νε­ται η επι­θε­τι­κό­τη­τά του. Ο ίδιος εκτί­μη­σε ότι το 1/3 της παγκό­σμιας κοι­νό­τη­τας καλώς επέ­βα­λε το lock down. Συγκε­κρι­μέ­να είπε «και καλά έκα­νε» και πρό­σθε­σε: «η υπερ­βο­λι­κή επα­γρύ­πνη­ση και προ­σο­χή τους προη­γού­με­νους τρεις μήνες θα συνε­χι­στεί έτσι έως ότου δού­με που πάει αυτό το πρώ­το κύμα» το οποίο όπως είπε ελπί­ζου­με σιγά σιγά να σβή­σει. Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση που είχε να κάνει με την πιθα­νό­τη­τα μετά­δο­σης του κορο­νοϊ­ού μέσω των κου­νου­πιών, ο κος Τσιό­δρας τόνι­σε ότι ο ιός «δεν μετα­δί­δε­ται με το τσί­μπη­μα των κου­νου­πιών, του­λά­χι­στον όπως ισχύ­ει με τα μέχρι τώρα δεδο­μέ­να από χώρες που υπήρ­χε κορο­νο­ϊ­ός και κου­νού­πια». Επί­σης, πρό­σθε­σε ότι ο καλός αερι­σμός των χώρων παρα­μέ­νει σημα­ντι­κός και το καλο­καί­ρι για τον περιο­ρι­σμό της μετά­δο­σης του κορονοϊού.

Μεγάλη επιστημονική επιτυχία τα μονοκλωνικά αντισώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της Covid-19

Ο Σ. Τσιό­δρας μίλη­σε επί­σης για μια ενθαρ­ρυ­ντι­κή προ­σέγ­γι­ση στην πρό­λη­ψη και τη θερα­πεία του κορο­νοϊ­ού, η οποία ανα­δει­κνύ­ε­ται τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες και αφο­ρά τα αντι­σώ­μα­τα που στο­χεύ­ουν σε ευά­λω­τες θέσεις, στις πρω­τε­ΐ­νες που βρί­σκο­νται στην επι­φά­νεια του ιού τις οποί­ες χρη­σι­μο­ποιεί ο ιός για να μας επι­τε­θεί. Τα αντι­σώ­μα­τα αυτά ανα­γνω­ρί­ζο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο ως μια πολ­λά υπο­σχό­με­νη κατη­γο­ρία φαρ­μά­κων, τόνι­σε ανα­φε­ρό­με­νος σε «ένα τέτοιο αντί­σω­μα που εξου­δε­τε­ρώ­νει την ικα­νό­τη­τα του ιού να μας μολύ­νει, το οποίο θα παρα­σκευά­ζου­με σε μεγά­λη ποσό­τη­τα. Τα μονο­κλω­νι­κά αντι­σώ­μα­τα θα μπο­ρού­σαν να οδη­γή­σουν σε πρό­λη­ψη και θερα­πεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώ­πι­νο αντί­σω­μα παρου­σιά­στη­κε για πρώ­τη φορά σε χθε­σι­νή ανα­κοί­νω­ση Ολλαν­δών επι­στη­μό­νων και απο­τε­λεί οπωσ­δή­πο­τε μεγά­λη επι­στη­μο­νι­κή επι­τυ­χία» τόνι­σε ο Σ. Τσιό­δρας λέγο­ντας ότι πολ­λές ομά­δες στον κόσμο μελε­τούν τέτοια αντισώματα.

Εκτιμούμε ότι η υφασμάτινη μάσκα θα βοηθήσει 15–20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού

Ο Σ. Τσιό­δρας επα­νήλ­θε απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση στο θέμα για τις υφα­σμά­τι­νες μάσκες και την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα που ενδε­χο­μέ­νως κρύ­βουν τονί­ζο­ντας ότι αν η χρή­ση της είναι σωστή, μπο­ρεί να βοη­θή­σει σύμ­φω­να με διε­θνείς παρα­τη­ρή­σεις 15–20% στον περιο­ρι­σμό της δια­σπο­ράς του ιού. Ωστό­σο παρα­δέ­χτη­κε ότι υπάρ­χει αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος δια­σπο­ράς του ιού αν δεν χρη­σι­μο­ποιού­νται σωστά. «Αν την αλλά­ζεις όταν απο­κτή­σει υγρα­σία, αν την πιά­νεις από μπρο­στά από το πρό­σω­πο, αν τη βγά­ζεις με λάθος τρό­πο και δεν απο­λυ­μαί­νεις τα χέρια σου με το αντι­ση­πτι­κό ή με καλό πλύ­σι­μο, ναι χρειά­ζε­ται προ­σο­χή. Ναι, η μάσκα είναι συμπλη­ρω­μα­τι­κό μέσο» κατέ­λη­ξε εκτι­μώ­ντας ότι η μάσκα θα βοη­θή­σει αν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σωστά. «Είναι ένα θέμα που συνε­χί­ζου­με να το παρα­κο­λου­θού­με» είπε ο κος Τσιό­δρας. Ανα­φε­ρό­με­νος και στη χρή­ση μάσκας στο σχο­λείο και απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση που είχε να κάνει με τα φαι­νό­με­να bullying που θα μπο­ρού­σαν να παρα­τη­ρη­θούν μετα­ξύ μαθη­τών, είπε ότι σε καμία περί­πτω­ση η επι­τρο­πή δεν θέλει να λει­τουρ­γή­σει αρνη­τι­κά και να γίνει αφορ­μή για bullying η χρή­ση της μάσκας στο σχο­λείο. «Ζητή­σα­με την προ­αι­ρε­τι­κή χρή­ση μάσκας στα σχο­λι­κά λεω­φο­ρεία και όχι στο περι­βάλ­λον του σχο­λεί­ου για να προ­στα­τευ­τούν οι συνο­δοί των παι­διών και οι οδη­γοί των λεω­φο­ρεί­ων» επι­σή­μα­νε ο Σ. Τσιόδρας.

Ογδόντα δυο ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιό­δρας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα 21 νέα κρού­σμα­τα, εκ των οποί­ων τα 11 σχε­τί­ζο­νται με υγειο­νο­μι­κή δομή των ενό­πλων δυνά­με­ων. Όπως ανέ­φε­ρε, το σύνο­λο των κρου­σμά­των στη χώρα μας ανέρ­χο­νται στα 2663, εκ των οποί­ων το 55,5% αφο­ρά άνδρες. Από τα κρού­σμα­τα, 603 σχε­τί­ζο­νται με ταξί­δι και 1.326 με ήδη γνω­στό κρού­σμα. Ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων ασθε­νών φθά­νει τους 36 με διά­με­ση ηλι­κία τα 68 έτη. Από τους δια­σω­λη­νω­μέ­νους, 8 είναι γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. Το τελευ­ταίο 24ωρο κατα­γρά­φη­κε ένας νέος θάνα­τος με τον αριθ­μό των νεκρών να φθά­νει τους 147 με μέσο όρο ηλι­κί­ας τα 75 έτη, εκ των οποί­ων οι 40 ήταν γυναί­κες. Ογδό­ντα δυο άνθρω­ποι βγή­καν από τη Μονά­δα Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας. Τα 1.200 δείγ­μα­τα που ελή­φθη­σαν από τις κινη­τές μονά­δες του ΕΟΔΥ ήταν όλα αρνητικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο